ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5824
EURO
34,7951
ALTIN
2.506,68
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
17°C
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
reklam

Ayasofya’da 52 yıl sonra ilk cuma

Ayasofya’da 52 yıl sonra ilk cuma
05.07.2013 20:35
A+
A-

Trabzon’da uzun süreden beri müze olarak kullanılan ve geçtiğimiz hafta ilk namaz kılınan Ayasofya’da 52 yıl sonra ilk cuma namazı kılındı.

Tarihi caminin açılışına Çaykaralı hemşehrilerimiz Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan’ın yanı sıra Trabzon Müftüsü Veysel Çakı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İl Müftüsü Veysel Çakı yaptığı vaazda, Ramazan ile ilgili konulara değinirken, cami imamı da hutbede Ramazan ayı ve orucun öneminden bahsetti. Cuma namazını ise Müftü Veysel Çakı kıldırdı. Vatandaşlar 52 yıl sonra kılınan cuma namazına büyük ilgi gösterdi. Caminin iç mekanının küçük olmasından dolayı cemaat, namazı bahçede kıldı. Namaz kılanlar arasında bayanlarında olması dikkat çekti.

Oldukça duygusal anlar yaşayan vatandaşlar, Ayasofya’da namaz kılmaktan çok memnun olduklarını ifade etti. Tarihi eseri ziyarete gelen yabancı turistler de cemaati meraklı gözlerle izledi.

Namaz sonrası açıklamalarda bululan ve Çaykaralı olan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesiyle ilgili çok sayıda olumlu tepkiler aldıklarını ifade ettiler.

AYASOFYA’NIN KISA TARİHÇESİ

1245 yılında kilise olarak inşa edilen ve 1461’de Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethi ile camiye dönüştürülen Ayasofya, Rus işgali dönemlerinde silah deposu ve hastane olarak da kullanıldı. Daha sonra yeniden cami olarak ibadete açılan tarihi mekan, 1960’lı yıllarda yapılan restorasyon çalışmasının ardından ‘cami vasfını kaybettiği’ iddiasıyla müzeye dönüştürülmüştü. Uzun yıllar Kültür ve Turizm Bakanlığıtarafından müze olarak işletilen tarihi mekan, hukuki sürecin tamamlanmasının ardından geçtiğimiz aylarda asil sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yıl başından beri yapılan çalışmalar neticesindeAyasofya’nın, ana kubbe altında kalan kısmı camiye dönüştürüldü. Halısı serilen, mihrap ve minberi yerleştirilen bölümdeki kilise dönemine ait freskler ise perde ile kapatıldı. Diğer kısımlarının müze haliyle korunduğu tarihi eserde, cami olarak ibadete açılan bölümdeki freskler namaz vakitleri dışında perdelerin açılmasıyla turistler tarafından görülebiliyor.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.