ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5988
EURO
34,7628
ALTIN
2.496,63
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Açık
21°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
24°C
reklam

Çaykara’da Son Kavalcılar ve Kavalın Son Nefesleri

Çaykara’da Son Kavalcılar ve Kavalın Son Nefesleri
06.05.2013 11:33
A+
A-

Çaykara'da Son Kavalcılar ve Kavalın Son Nefesleri 1Trabzon´un doğu ilçelerinin geleneksel çalgısı olan kaval, unutulmaya yüz tutmak üzere. Kaval, Trabzon´un Çaykara, Dernekpazarı, Sürmene ve Köprübaşı ilçeleriyle Rize ve Artvin´in bazı ilçelerinde yüzyıllardır kullanılan yöresel bir çalgı. En önemli özelliği çalarken yüreğe temas etmesi. O yüzden derler ki “kavalı çalabilmek için yürek lazım”.

Trabzon´un doğuda kalan ilçelerinde bilhassa Çaykara ve Dernekpazarı´nda üzerine söz söylenemeyecek vazgeçilmez bir çalgıdır. Seyirde, imecede, hüzünde, neşede, hayatın tüm ünitelerinde kavalın sesini duymak mümkün. Kaval çalındığında deyim yerindeyse dinleyenler transa geçiyor. Hatıralar dökülüyor gözlerden. Çıkan sesin içinde barındırdığı duygu yumağı sadece kavaldaki bir kaç delikle sınırlı değil.

Bundan 100 sene önce kemençe Çaykara ve Dernekpazarı´nda hiç yokmuş. Kemençeyle tanışmaları henüz yeni. Hatta ilk kemençe sesleri duyulmaya başlandığında yadırgayanlar olmuş. Varsa yoksa kaval. Kaval, Sürmene´ye de bu ilçelerden yayılmış. Şimdilerde modern hayatın çarkları arasında ezilmeye ve unutulmaya yüz tutmuş kavala gençlerin neredeyse hiç ilgilisi yok. Kavalcı denilebilecek en fazla 20, kaval çalabilen ise en fazla 200 kişi kalan yörede bu ilginin içinde neredeyse gençler hiç yok.

Şimşir ağacından yapılan kavalın, yörede ne zamandan beri çalındığı konusunda hiç bir bilgi yok. 1700´lü yıllara kadar eski anlatımlarda kavalcılara rastlamak mümkün. Ama sınırın 1700 olmadığı kesin.

Haber-Kamera: Muhammet Ali Sarı

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. KAVAL dedi ki:

    ÇOK ZOR BİR ÇALGI ALETİ OLDUĞU İÇİN USTASI DA AZ OLUYOR..