Çaykara’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıl dönümü törenlerle kutlandı.
Saat 10.30’da Cumhuriyet Meydanında başlayan törene Çaykara Kaymakam Muhammet Güzel, Belediye Başkanı Hanefi Tok, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra, Belediye Başkanı Hanefi Tok günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yaptı. Belediye başkanı Hanefi Tok konuşmasında “ 104 yıl önce üzerinde bin yıldır yaşadığımız, kan gözyaşı ve alın teriyle yoğurup vatan haline getirmiş olduğumuz bu topraklarda bir işgal süreci yaşanmıştır. Osmanlı Devletinin 1. Dünya savaşında mücadele ettiği cepheler içinde geleceğe yönelik en ağır gelişmeler hiç kuşkusuz Kafkas cephesinde meydana gelmiştir. Bu cephenin lojistik merkezi Karadeniz bölgesi ve Trabzon limanı idi. Savaşın başlangıcıyla birlikte Rus donanması Osmanlı devletinin Karadeniz’deki limanlarını ve kıyı şehirlerini bombalamaya başlamıştır. Kafkas cephesinin çökmesi ve üstünlüğü n Rus ordusuna geçmesiyle denizden ve karadan Rus ordusunun işgali başlamıştır.
Doğu Karadeniz Bölgesinde Ocak 1916’da Artvin Rize kıyılarında başlayan Rus bombardımanına karşılık büyük kahramanlıklar ve direnişler meydana gelmiştir.
24 Şubat 1926’da Rize’yi işgal eden Ruslar Of sınırına dayanmışlardı. Burada Baltacı deresinde kahramanca bir savunma gerçekleştirilmiştir. Burada yaklaşık bir ay süren çarpışmalar olmuştur. Of’un işgal edilmesinin ardından da milis güçlerimiz vatanlarını savunmaya devam etmişlerdir.
Of’un işgali üzerine bu defa stratejik önem arz eden Solaklı Vadisinin tutulması gerekiyordu. Ruslar buradaki direnişi kırarak Soğanlı ve Demirkapı’dan geçerek Bayburt’a ulaşmayı ve burada kara ordusuyla birleşmeyi planlıyordu. Yani sahil birlikleri ile Doğu Anadolu’dan Erzurum üzerinden gelen kara birlikleri ile buluşmak istiyordu.
Baltacı deresi, Solaklı vadisi ve Araklı Kara Dere’de yürütülen mücadeleler kısmen başarılı olmuş, ancak askeri gücün yetersizliği lojistiğin sağlanamamasından dolayı direniş zayıflamıştır. Bu mücadelelerin en kanlı olanlarından biriside Çaykara sınırları içerisinde bulunan Sultan Murat yaylasında gerçekleşmiştir. Bilindiği gibi burada 70 er ve 1 subay olmak üzere 71 Mehmetçik şehit düşmüştür.
1.Dünya savaşı devam ederken 1917’de “Bolşevik İhtilali” meydana gelmiş, Rusya savaştan çekilmiştir. 18 Aralık 1917’de imzalanan Erzincan mütarekesi ile Ruslar işgal altında bulundurdukları topraklardan çekilmeyi kabul etmişlerdir.
Türk Kuvvetleri bulundukları mevkiden ileri harekata geçerek 24 Şubat 1918 de Trabzon’u 27 Şubat’ta da Çaykara’yı kurtarmıştır.” Dedi. Başkan Hanefi Tok konuşmasının son bölümünde “Tarihimizin bu önemli bu önemli kesitini bilmemiz ve ondan dersler çıkarmamız lazım. Geleceğin Türkiye’sini kurmak için yeni nesillere eğilmek mecburiyetini iliklerimize kadar hissetmemiz gerekir. Kafkasya’da Balkanlar’da ve Ortadoğu’da son 30 yıl içerisinde meydana gelen gelişmeleri izleyenler olarak bu bizim için kutsal bir görevdir. Ve dahi vebali ağırdır. Aksi takdirde, yani ibret alınmadığında üstat Mehmet Akif Ersoy’un şu değerli sözü ile bitirmek istiyorum.
Geçmişten adam hisse kaparmış… Ne masal şey!
Beş bin senelik kıssa, yarım hisse mi verdi?
“Târîh”i “tekerrür” diye ta’rîf ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi? “ dedi
Başkanın konuşmasının ardından Karaçam Ortaokulu öğrencilerinin günün anlam ve önemini belirtir şiirler okudu. Karaçam İlkokulu Anasınıfı öğrencilerinin oynadığı “Mehmetçik” adli gösterilerini sundu.
Daha sonra Karaçam Ortaokulu öğrencilerinin oynadığı “Çaykara’da Yaşam ve Göç” adlı gösterilerinin ardından yine Karaçam Ortaokulu folklor ekibi yöresel halk oyunlarından oluşan gösterilerini sundu. Düzenlenen çeşitli yarışmalarda ödül kazanan öğrencilere ödülleri verildikten sonra Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran takımı gösterisinin ardından kutlama etkinlikleri sona erdi.