İlçemiz 1925 yılına kadar Of İlçesine bağlı bir köy iken, 1925 yılında Bucak, 01.06.1947 yılında 5071 sayılı kanunla İlçe statüsüne kavuşmuş, 01.01.1948 tarihinde fiilen teşkilatlandırılmış bir yerleşim yeridir. İlçenin 420 kilometrekarelik bir yerleşim alanı olmasına rağmen İlçemiz; Karadeniz’i Kafkasya’ya dolayısıyla İran’a ve anayurdumuz Orta Asya’ya bağlayan tarihi ve stratejik önemi haiz olan Of -Dernekpazarı-Çaykara-Bayburt Devlet Karayolunu takip eden Solaklı çayının kenarında kurulduğundan Solaklı dere yatağının darlığı nedeniyle İlçemizin yerleşim alanı da dardır.
Turizm Bölgesi olarak ilan edilen Solaklı vadisini takip eden karayolunun genişletme çalışmaları nedeniyle ilçemizden de alan darlığı nedeniyle bay-pass edilerek tünellerle geçileceği konuşulmaktadır.
İlçede yaşayan nüfus azalmıştır. Yol tünellerle geçildiğinde ilçede son kalan vatandaşlarımızın da ilçeyi terk etmeye mecbur bırakılacağı izahtan varestedir. Böyle bir yolu hiçbir Çaykaralı hele biz esnaflar kabul edemez. Etmemelidir.
Bu tür kamu hizmetleri yapılırken hizmetin yapılacağı yerlerde yaşayan insanların huzuru, ekonomik yapısı, ticari faaliyetlerine etkileri de dikkate alınmalıdır. Kısaca yapılacak çalışmalar İlçede yaşayan insanların da her alanda refaha kavuşmasına paralel olmalıdır.
Mevcut sistemin dışında her alternatif ilçemizin sonu olur. En iyi referans Sürmene ve Araklı’dır. Bu ilçelerde de yeni yol ilçeleri pay pas yaparak geçti. Ulaşım olarak mükemmel oldu denilebilir. Ancak o ilçelerin esnafıyla konuşulduğunda işlerin o kadar iç açıcı olmadığı görülecektir.
Bu nedenle; Tünellerle ilçeden geçişe Belediye olur vermemelidir. Yeni bir proje oluşumu üzerinde çalışılmalıdır.
Bu projede en kötü ihtimalle dönüş güzergâhı ilçe sınırlarında tünel şeklinde olmamalıdır. Bu projede olması gereken yan yollar Belediye tarafından planlanmalıdır. Kolaycılığa kaçılmamalıdır.
Kentsel dönüşüm için yapılacak çalışmalarda bu görüş dikkate alınarak planlama yapılmalıdır. Tünellerle ilçenin baypas edilerek geçilmesi halinde ilçemize teknik olarak da hiçbir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca gün geçtikçe gelişmekte olan Uzungöl ve yaylalarımızın turizm potansiyelinden tünelle ilçeden geçiş halinde bu potansiyelden de yararlanılması tamamen yok olacaktır.
Bu nedenle de ilçeye yan yollarla girilerek değil, kısa mesafede ilçeye girilecek şekilde planlama yapılmalıdır. İlçenin doğa yapısı mimari güzellikleri korunmalıdır. İlçe merkezinin dükkân ve mağazaları, çarşı ve pazarı turizm merkezi yerleşim yeri kabul edilerek bu esasa göre yeniden planlanmalıdır. İlçenin otopark sorunu mutlaka halledilmelidir.
İlçe Turizm merkezi hüviyeti alacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Solaklı Vadisi ıslah edilerek düzenlenerek turizme uygun hale getirilmelidir. Yapısal çalışmalar sırasında bu konulara da gerekli özen gösterilmelidir. En önemlisi de her şeyin devletten beklenilmemesidir. Vatandaşa düşen görevler de vatandaşça yapılmalıdır.
Özetleyecek olursak; hiçbir aklıselim kişi Çaykara´nın baypas edilerek tünellerle geçilmesini istemez. Bunun için de yapılması gereken ilçenin yöneticileri ile siyasilerin ortak çözüm bulmasıdır. Olması gereken tünelle geçiş ise de bunlardan birinin gidiş birinin de açıktan normal yolla dönüş şeklinde olmasıdır. Böylece Çaykara da kurtulmuş olacaktır.
Aksi halde ilçeden transit geçişler demek vatandaşa “siz buraları terk edin” demek olacaktır. Unutulmamalıdır ki Yöneticiler önce halkının varlığını sonrada refahını sağlamakla yükümlüdür. 19.08.2017
Saygılarımla….
Nail ÇELEBİ
21.Dönem Trabzon Milletvekili
Kesin bir bilgi yada proje varsa konuşulur ,itiraz edilir yada değişimi talep edilir.kesin bilgi yoksa varsayımlarla halkı galeyana getirmeye ,germeye gerek yok
kel alaka bir itiraz.. ve ne eklektik bir yazı! aklı sıra gargaraya getirecek, sakın yapmayın ama vatandaş da görevini yapmalı! kemal sunal’ın politik hiciv filmlerindeki konuşmaları gibi. sanki caykara’nın yolu kesiliyor. yahu işi olan tunele girmez verilecek yol ile çaykara’ya girer. bu kafaya göre dereyi de kurutalım! veya çaykara merkez civarında tamamen yer altından akacak şekilde düzenleyelim, hem alan da kazanmış oluruz.. nihayetinde çevreleyen daglar gibi o da dogal bir engel ve ancak 2 köprü ile kanca atabiliyoruz gelenlere! yetmez! ana yol çarşının içinden geçsin ki tam olsun!
bu kafayla zaten turist de memnun olmaz, bir dünya şikayet var, biraz yerel olmayan basını, sosyal medyayı takip edenler görecek; aşırı fiyatlar, fırsatçılık, kalitesizlik, hesapçılık, hanzoluk, kendimiz çalıp oynuyoruz, uzun gölün geldiği nokta, belediye havuzu görüntüsüyle, batakhane tipi imar planlamasıyla! zaten tüy dikmişiz, şimdi nispeten adam gibi bir geçiş yapılacak kekleyecek misafirleri kaçırmayalım telaşı başlamış.
aynı şey diğer ilçelere de olmuşmuş. çok da isabetli olmuş. karadeniz otoyolu esasında bütün yerleşim yerlerinden ilişiği kesilmiş olarak planlansaydı çok daha isabetli olurdu. bu kafanın bir boy büyüğü işte ordu ili belediyesi. deli dumrul misali gelir kapısı belirlemişler yolu haydutluk yapıyorlar. acaba sayın vekil ve şikayetçi esnaf ordu ilindekine benzer bir trafik denetleme sistemi de arzu eder mi hani şöyle ballı tarafından!
kesinlikle yapılmalı tüneller, hizmetiyle kalitesiyle öne çıkanlar her daim fazlasıyla müşteri bulur, korkmasınlar kimse of’a dernek’e kadar gitmenin zahmetini tüneli kullanmayıp çaykara’ya girme zahmetine tercih etmeyecektir.