Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, yıllardan beri uygulanamayan imar planının uygulanmaya başlanmaması durumunda Uzungöl’ün kıs zamanda elden çıkacağını söyledi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteği ile ‘Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Mali Destek Programı kapsamında yürüttüğü “Her Mevsim Karadeniz” projesinin Kış Turizm Master Planı’nın sunumu Trabzon’da yapıldı. Toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Doğu Karadeniz kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, projeyi hazırlayan Avusturyalı uzmanlar ve basın mensupları ile davetliler katıldı.
Toplantıda konuşan Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, beldelerinde ösu btj mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek sıkıntılarını dile getirdi. Aygün, “Yılda bir milyon 300 bin insanın ziyaret etiği beldenin belediye başkanı olmanın zorluğunu çekiyorum. Burada yıllardan beri hep aynı toz pempe tablo çiziliyor. 51 yıldan beri Uzungöl Belediyesi’nde uygulanabilecek bir imar planımız yok. Herkes bir şeyler söyler doğrudur. Bölgede çektiğimiz sıkıntılar had safhada.” dedi.
AYGÜN: YILLARIMIZI KURUM KAPILARINDA GEÇİRİYORUZ
Aygün konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu bölgede yapılacak olan yatırımların önünü açabilmek için ilk olarak devlet olarak yasal alt yapıyı oluşturmak zorundayız. Uzungöl ile ilgili sıkıntıları ilgili daire amirleri biliyor. Uzungöl; Sit Alanı, Tabiat Parkı, Özel Çevre ve Turizm Alanı. Bu bölgede kurumlardan gerekli izinleri alabilmek için yıllarımızı kurum kapılarında geçiriyoruz. İlk olarak bölgede yapılacak olan kış turizmin potansiyeli bir şekilde alt yapısı oluşturulmadan, yasal mevzuat ortadan kaldırılmadan bu sıkıntıların önünü açacak yeni yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. Açık söylüyorum. Bu gidişle kısa zamanda Uzungöl elden çıkar. Eğer biz elimizi uzatmadığımız taktirde bu sıkıntı sürecek artmaya devam edecek. Kış turizmi eklenecek, kongre turizmi eklenecek. Bu konuda yeterli alt yapının oluşmadığını söyleyeyim, kendi aramızda konuşuyoruz. Çok çalışıp, az konuşacağız.
VALİ ÖZ: TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMEYE İHTİYAÇ VAR
Trabzon’daki ilk toplantısına katıldığını ifade eden Trabzon Valisi Abdil Celil Öz “Her Mevsim Karadeniz Master Planı’nın önemine değinerek “Bu çalışmanın Bölge ve Trabzon ölçeğinde düşündüğümüz zaman sadece belli bir iki destinasyonla sınırlı kalmayıp mekansal olarak yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.”dedi.
Turizmin konu anlamında çeşitlendirilmesinin önemini belirten Vali Öz bu çerçevede yayla turizmi, doğa turizmi, inanç turizmi potansiyeli olan bir şehrin bu potansiyelini projeler sayesinde çeşitlendirerek kullanma şansı olduğuna dikkat çekti.. “Turizmde en önemli sıkıntılarımızdan birisi bölgede turizmin sezon olarak 6 aylık dönemlere sıkışmayıp 12 aya yaygınlaştırılmasına ve çeşitlendirmeye ihtiyacımız var.”dedi.
HACISALİHOĞLU: KIŞ TURİZMİNDE AVUSTRURALYA’DAN TEKNİK HEYET GETİRİLDİ.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantının amacının turizm yönünden bölgemizdeki yatırımların artırılmasına yönelik projeler hazırlayıp ,yatırımcıların önünü açmak için yapılan bir çalışma olduğunu ifade etti.
Kış turizmi ile ilgili Avusturalya’nın bu konuda çok önde olduğunu düşündüklerini, bu bölgede bazı incelemelerde bulunarak raporlar çıkartıldığını kaydeden Hacısalihoğlu sözlerine şöyle devam etti: ” Bölgemizde bu çalışmaların yapılabilmesi için Avusturalya’dan bir teknik heyet getirildi. Uzungöl ve çevresinde kış turizminin neler olabileceği konusunda bölge gelen heyete inceletildi. Bölgeyle ilgili veriler toplanarak bir çalışma yapıldı. Bunların yanında sadece Uzungöl değil genişleme kapsamında Uzungöl’den Ovit’ e kadar ileriye dönük bir proje olarak düşünüldü. Farklı bir bölge olarak Düzköy yaylasında benzer bir turizm nasıl olabilir ve turizm açısından hemen şehri yanında olan sera gölünü de turizme katılması konusunda hangi alternatifler olabilir diye bir çalışma yapılması gerektiğini gündeme getirerek projenin içerisine koyulmaya çalışıldı. Avustralya’daki ortaklarımızla projenin bütün detayları çalışılmak suretiyle hazırlandı.”
KALDIRIM: AJANS OLARAK TURİZME BUGÜNE KADAR 20 MİLYON TL DESTEK VERDİK
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise şimdiye kadar turizme 40 milyon TL destek verdiklerini ifade ederek, “Bölgesel kalkınmada önemli bir kuruluşuz, önemli çalışmalar yapıyoruz. Kamuya, özel sektöre destekler veriyoruz. Şimdiye kadar turizme bizim verdiğimiz 40 milyon TL destek var. Bunu çarpan etkisiyle düşündüğümüzde 100 milyona yakın bir yatırım stoku oluştu. Özel sektörün yaptığı çok ciddi yatırımlar var. 5 yıldızlı oteller yapılıyor hatta 7 yıldızlı konseptler düşünülüyor” diye konuştu.
2012 yılı itibariyle Doğu Karadeniz Bölgesi’ni ziyaret eden turist sayısının 4 milyon 535’e ulaştığını ifade eden Kaldırım “Bu çok ciddi bir ilerleme. Biz bu artışın bu yıl katlanarak artmasını bekliyoruz. Yurt dışında hedef pazarlara dönük çok ciddi tanıtımlar yaptık. Bunun da sonucunu almanın mutluluğu içerisindeyiz. Turizm sektörü, Doğu Karadeniz Bölgesi için ciddi bir sorun olan ‘Göç’e karşı kırsal kalkınmada önemli bir araç. Turizm, özellikle kırsal bölgelerden şehir merkezlerine ve bizim bölgemizden de batıya doğru olan göçü önlemede önemli bir araç ve kırsalda yaşamını sürdüren insanımıza önemli ölçüde ekonomik katkı sağlıyor. Bölgemizde turizm mevsimi 4-5 ay ile kısıtlı kalıyor. Turizmin bir yıla yayılması için bu tür projeler önemli. Bölgedeki kayak turizmi çok önemli. Benzeri faktörlerin devreye sokularak, turizmin süresinin uzatılması önemli hedefti. Bu proje Ovit’ten başlayıp Uzungöl’e uzanan bizim de önemsediğimiz bölgesel bir proje. Bölgemize özellikle çok ciddi ivme kazandıracağını düşünüyorum” diye konuştu.
“Artık kış olimpiyatlarını hedefleyen bir altyapının oluşturulması gerekir” diyen Kaldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Tabi burada hedef sadece kayak merkezi kurulması olmamalı. Kış olimpiyatlarını bölgemize çekecek, bir altyapının oluşturulması yönünde planlamalar ve çalışmalar yapılmalı. Dünyada çok önemli örneklerini inceledik. Avusturya’da gördüğümüz bir örnek bizi çok etkiledi. 3 köyü 25 bin yatak kapasiteli bir işletmeye dönüştürdüler. Çok güzel bir örnek bizim için. Biz biraz daha yoğunluğun yaylara doğru kaymasını, pansiyonların, butik otellerin yöre mimarisine uygun yapıların oluşmasını amaçlıyoruz. Buralara yıldızlı otelden ziyade Türkiye’deki diğer kayak merkezleri gibi yöreden kopuk, halktan kopuk olan değil de bütün yöreyi kucaklayan, toplumu kucaklayan, topluma, ailelere gelir sağlayan bir konsept olmasını arzuladık ve bu projede bunu gördük. Gerçekten çok güzel bir çalışma yapılmış bu konuda. Bölgenin geleceğine çok büyük ufuklar açacağına inanıyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
UZMANLAR MASTER PLANI ANLATTI
Avusturya merkezli HIS firması sahiplerinden Nezih İşçi ile Kurt Danksagmüller planlanan mastır plan hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu. Ekranda animasyonlar ile projeyi tanıtan İşçi, özellikle Türkiye’de Uzungöl’de planlanan kış turizmi gibi bir başka mekan bulunmadığını söyledi. Çift dağ yamaçlarında, seviyelere göre pist alanları, sürekli kar ve bir safari pisti oluşturduklarını söyledi. Bu safari parkuru ortadan Uzungöl gibi nostaljik bir tatil beldesi ile kesiştiğine dikkat çekti. Yine Türkiye’de hiç olmayan çocuk kayak merkezinin de aynı mastır plan içinde yer aldığını vurguladı.