ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Van’daki Çaykaralılar Çaykara’nın bile unuttuğu bir geleneği yaşatıyor

28.06.2017 14:40
A+
A-

Trabzon’un Çaykara ilçesinden 52 yıl önce Van’a gelen Karadenizliler ‘Kurama’ şenliğini sürdürüyor.

Çaykara’nın Uzungöl ve Baltacılı köylerinden 52 yıl önce Van’ın Özalp ilçesine bağlı Dönerdere ve Emek Mahallesi’ne yerleşen Karadenizliler, ‘Kurama’ şenliğini sürdürüyor.

52 yıl önce Van’ın Özalp ilçesine bağlı Emek ve Dönerdere köylerine devlet eliyle göç ettirilen Çaykaralılar geleneklerini korumaya devam ediyor.

Çaykara’dan 1965 yılında Van’ın Özalp ilçesine yerleşen hemşehrilerimiz, yöremizde bile unutulmaya yüz tutmuş eski bir gelenek olan ‘Kurama’ (et yemeği) şenliğini gurbet elde yaşatıyor. Gurbetçi Çaykaralılar her yıl düzenledikleri “kurama şenliği” geleneğini bu yıl da sürdürdüler. Kendi aralarında toplanarak aldıkları bir danayı kesip büyük kazanlarda pişiren Çaykaralılar, daha sonra bu eti vatandaşlara ikram ediyorlar. Yılın belli aylarında yapılan şenlikler, mahallede çok göç yaşanması nedeniyle artık sadece bayramlarda yapılmaya başlandı.

Emek köyü sakinlerinden Sadık Toprak ve Nihat Özbay, 1965 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesinden Van’ın Özalp ilçesine yerleşen Karadenizliler olarak, geleneklerini aynı şekilde devam ettirdiklerini belirtti. Çaykaralılar, “Atalarımızdan, babalarımızdan kalan kurama şenliği geleneğimizi devam ettiriyoruz. Bu tür etkinliklerin devam etmesi, gelecek nesiller için de çok önemlidir” dediler.

İkram edilen yemeğin ardından kemençe eşliğinde oynanan horon ile devam eden etkinlik, semaverde yapılan çayın ikram edilmesiyle son buldu.

Haber Nihat Özbay/Van

Kaynak: İHA

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.