ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,4255
EURO
34,4492
ALTIN
2.489,83
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Açık
25°C
Trabzon
25°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
reklam

Ayasofya’da 52 Yıl Sonra Yeniden Ezanlar Yükseldi

Ayasofya’da 52 Yıl Sonra Yeniden Ezanlar Yükseldi
30.06.2013 22:01
A+
A-

Ayasofya'da 52 Yıl Sonra Yeniden Ezanlar Yükseldi 1

Trabzon’un Ayasofya Mahallesi’nde bulunan ve uzun yıllardır müze olarak kullanılan tarihi Ayasofya’da, 52 yıl aradan so

nra ilk namaz kılındı.

Ayasofya, geçtiğimiz günlerde mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti. Fatih Sultan Mehmet’in vak

fiyesine uygun olarak yeniden ibadete açılması için bir süredir yapılan çalışmalar tamamlandı ve Ayasofya’da 52 yıl aradan sonra ilk kez ikindi vaktinde cemaatle namaz kılındı. Resmi açılış yapılmamasına rağmen caminin hazır olduğunu duyan çok sayıda vatandaş, ikindi vakt

inden önce Ayasofya’ya geldi. Vatandaşların Ayasofya’nın bir bölümünün yeniden camiye açılmasının sevincini yaşadıkları görüldü. Vatandaşlar camiye gelerek önce şükür namazı kıldı. Ardından cami içerisinde okunan ezanla birlikte cemaatle ikindi namazı kılındı. Bir tarafta vatandaşlar namaz kılarken, diğer taraftan yerli ve yabancı turistlerde müze ziyaretine gerçekleşterdi.

Çaykaralı olan Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, Ayasofya’nın resmi açılışının önümüzdeki hafta yapılacağı söyledi.

Eserin zarar görememesi için büyük özen gösterildiğini dile getiren Yıldırımhan, “Uzun süre müze olarak kullanılmasına rağmen tapusu cami olan Ayasofya’nın, mahkeme kararıyla bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığından alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildi. Ayasofya Müzesi’nin cami olarak düzenlenmesine ilişkin çalışmalarımız tamamlandı. Bugün Trabzon Müftülüğü’ne Ayasofya’yı teslim almaları için yazımızı gönderdik. Yeni çalışmayla Ayasofya’yı hem cami hem de müze olarak düzenledik. Ayasofya hem cami fonksiyonunu görecek hem de müze olarak gezilebilecek. Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi çalışmaları sırasında hiçbir şeye dokunmadık. Esere bir çivi bile çakılmadı. Son derece naturel bir şekilde eser korundu. Kubbedeki frekslerin üzerine perde çektik ama kubbedeki bu freskleri görmek isteyenler doğudaki bölümü gezerken oradan kubbeyi görebilecekler. Hiç bir fonksiyon bozulmadı, isteyen ibadet yapabilecek, isteyen de ziyaret edebilecek.”

Trabzon Müftüsü Veysel Çakı ise,  Ayasofya’nın cami olarak düzenlenmesine ilişkin Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünden gelen yazı üzerine geçici görevlendirme yaptıklarını söyledi.

AYASOFYA’NIN TARİHİ

Trabzon Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kaynaklarından derlenen bilgilere göre, Ayasofya Mahallesi’ndeki Trabzon Ayasofya Kilisesi, Trabzon İmparatorluğu krallarından 1. Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet’in 1461′de Trabzon’u fethinin ardından camiye çevrilen ve vakıf eseri olan Ayasofya, 1. Dünya Savaşı yıllarında sırasıyla depo, hastane ve cami olarak kullanılmış. 1958 ile 1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesi’nin iş birliğiyle restore edilen tarihi yapı 1964′ten sonra müze olarak ziyarete açılmış. Evliya Çelebi’nin önem verdiği yapılar arasında bulunan, 1868′de harabe olan Ayasofya, aynı tarihlerde Bursalı Rıza Efendi’nin teşvikiyle onarılmış. Geç Bizans döneminin güzel bir örneği olan yapı, yüksek bir merkezi kubbeye sahip.

Açılıştan çok özel kareler için Çaykara Haber’i ziyaret ediniz:

https://www.caykaragazetesi.com/ayasofya-yeniden-ibadete-acildi/en-ibadete-acildi/

Yapıda, Hristiyan sanatının yanı sıra Selçuklu Dönemi İslam sanatının etkileri görülüyor. Binanın güney cephesinde Adem ile Havva’nın yaratılışı kabartma olarak anlatılıyor. Güney cephedeki kemerin kilit taşı üzerinde Trabzon’da 257 yıl hüküm süren Komnenoslar’ın sembolü olan tek başlı kartal motifi bulunuyor. Hazreti İsa’nın doğumu, vaftizi, çarmıha gerilişi ve kıyamet gününün betimlendiği yapının ana kubbesinin alt kısmında çok renkli mermerden yapılmış yer mozaiği bulunuyor. Fresklerde İncil’den alınmış konular işleniyor. Kubbedeki ana tasvir ise Hazreti İsa’nın tanrısal yönünü aksettiren Pantacrator İsa’dır. Bunun altında bir kitabe kuşağı, daha altta ise melekler frizi bulunuyor. Pencere aralarında 12 havari tasvir ediliyor.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.