17 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri için Bursa Ak Parti’den Milletvekili aday adayı olan hemşerimiz Zekeriya Birkan seçilmesi neredeyse garanti sayılabilecek sıradan aday gösterildi. 18 milletvekili kontenjanı bulunan Bursa’dan 8. sırada aday gösterilen Zekeriya Birkan’ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Hukukçu olan Birkan Refah Partisinden itibaren Milli Görüş çizgisinde siyaset yaptı. 25 yaşındayken Bursa Nilüfer Belediye Başkan adayı oldu. Bursa’daki Trabzonlular Derneği Başkanlığı yapmasının yanında bir çok STK’da da aktif görevler aldı.
Av.Zekeriya Birkan neden aday olduğunu şöyle açıklıyor: “Önümüzdeki genel seçimlerin şehrimize, ülkemize ve tüm milletimize hayırlı olmasını dilerim. Bu seçim, Yeni Türkiye’nin, Yeni anayasanın seçimidir. Geçmişin karanlık günlerinden kalan cunta oluşumu anayasa; demokrasi ve insan hakları gözetilerek, milletimizin takdiri ile yeniden düzenlenecek, Allah’ın izniyle Yeni Türkiye’nin inşasında önemli adımlar atılacaktır.
Biz de bu yolda tüm deneyimimizi milletimizin hayrı için ortaya koymak, vatanımıza hizmet etmek gayesiyle yeni bir adım atmış bulunmaktayız.
Değerli kardeşlerim,
1967 yılında Trabzon’da doğdum. Liseyi Ankara’da bitirdim. Ardından iki yıl Hacettepe’de Sosyal Hizmetler Akademisinde öğrenim gördükten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. Hukuk Fakültesinde okuduğum yıllardan itibaren demokrasi ve hukuk mücadelesinde üzerime düşeni yapmak için çabaladım. Milli Gençlik Vakfında başlayan çalışmalarımız Refah Partisi’nde devam etmiştir. 1999 yılında Refah Partisi’nin kapatılması üzerine Fazilet Partisi’nin Nilüfer Kurucu ilçe başkanı olarak 5 yıl boyunca görev yaptım. Keza 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi’nden Nilüfer Belediye Başkan adayı oldum.
25 yıla yaklaşan meslek hayatım boyunca, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında, gerek yönetici gerekse gönüllü olarak çalışmalarımı, hizmetlerimi, hukuk mücadelemi sürdürdüm. Yeni Türkiye’nin inşasına katkıda bulunacak gençlere yardımcı olabilmek için kurduğumuz BURGEV (Bursa Gençlik ve Eğitim Vakfı) ile sosyal sorumluluk projelerimizi, HU-DER (Hukuki Araştırmalar Derneği) ile de meslektaşlarımız ile dayanışmamızı ve hukuki araştırmalarımızı sürdürmekteyiz.
İçinde bulunduğum tüm sivil toplum kuruluşları, cemiyetler, vakıflar ve mesleğim sayesinde çok kişiye nasip olmayacak şekilde çeşitli yaşlardan ve toplumun çeşitli kesimlerinden vatandaşlarla teşvik-i mesaim olmuştur. Öğrenciden akademisyene, esnaftan tüccara memleketimizin her bir köşesinden vatandaşla iletişim kurmak nasip olmuştur.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hukuk danışmanlığını yaptığım dönemlerde Bursa’nın yerel sorunlarına, BTSO’nun danışmanlığını yaptığım dönemlerde Bursa’nın sanayisi ve ticareti, ayrıca esnafı ile ilgili konuları, sorunları öğrenme fırsatı buldum. Avukat meslektaşlarımın teveccühüyle kazanıp Bursa Barosu Başkanlığı yaptığım dönemde ise akademik odalar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği halinde Bursa’nın sosyal dokusuna vakıf olma imkanı elde ettim.
Gerek meslek hayatımda, gerekse siyasi çalışmalarımda, sivil toplum kuruluşlarında yapmış olduğum çalışmalarımdan kaynaklanan tüm tecrübemi daha etkin bir şekilde milletimizin hizmetine sunmak istiyorum. Bu seçimin yeni anayasa, yeni Türkiye ekseninde odaklanmış olması nedeniyle yapılacak yeni anayasa da katkı sunabilmek adına Bursa’dan hayatım boyunca içinde bulunduğum AK Parti camiasından Bursa milletvekilliğine adaylığı için başvurumu yaptım.
Önümüzdeki sürecin ve seçimlerin hepimize hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz eder, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlarım.”
Zekeriya Birkan Kimdir?
1967 yılında Çaykara’nın Derindere köyünde doğdu. İlkokulu Of’a bağlı Eskipazar, liseyi ise Ankara Keçiören Lisesi’nde tamamladı. 1987 yılı Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Akademisi, 1992 yılı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Üniversite yıllarında, Milli Gençlik Vakfı’nda faaliyetlerde bulundu. Refah Partisi’nde il ve ilçe yöneticiliği görevlerinde bulundu. 1998 yılında Fazilet Partisi’nin Bursa Nilüfer İlçe Teşkilatında Kurucu İlçe başkanlığını üstlenerek 5 yıl süre ile başkanlık görevini sürdürdü. 1999 yılında 24 yaşında Fazilet Partisi’nden Nilüfer Belediye Başkan Adayı oldu. 2003’de AK Parti İl-İlçe delegesi seçilen Birkan, AK Parti’de İl Demokrasi ve Hakem Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu.
28 Şubat sürecinde sosyal ve sivil hayattaki hukuksuzluklara karşı yürütülen mücadelede, avukat olarak aktif bir biçimde yer aldı. MÜSİAD, Mazlum-Der’de üyelikleri bulunan Birkan aynı zamanda İlim Yayma Cemiyeti Bursa Yönetim Kurulu Üyeliği, Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği başkanlıklarının yanı sıra Bursaspor Yönetiminde Denetim Kurulu üyesi olarak görev aldı. HU-DER Hukuki Araştırmalar Derneği Bursa Temsilciliği açarak kurucu başkanlık, Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliği ve şube başkanlığı görevlerini sürdürdü. BURGEV Bursa Gençlik ve Eğitim Vakfı Kurucu üyesi ve Vakıf Başkan Yardımcısıdır.
1992 yılında Bursa Barosu’na kaydını yaptıran Birkan, halen Bursa’da avukatlık yapmaktadır. Üyesi olduğu baroya 2012 yılında gerçekleştirilen genel kurul sonucunda başkan seçilmiştir. 2004 ile 2009 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına Hukuk Danışmanlığı yapmış, LAHEY Uluslararası Tahkim davalarında temsilci olmuştur. Serbest avukatlık yapan Birkan halen BTSO Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Hukuk Danışmanlığı görevini sürdürmektedir.