Son yıllarda sıkça duyulmaya başlayan, bahar-yaz dönemlerinde artış gösteren kene vakalarındaki ölüm artışları Çaykara halkını tedirgin etmektedir. Vatandaşların bilgilendirilmesi için Müftülük toplantı salonunda İlçe Tarım Müdürlüğü elemanları din görevlilerine slaytlı bilgilendirme yaparak kene konusunda vatandaşların aydınlatılması istendi.
Bölge olarak riski bulunmayan bir yerde olmamıza rağmen kenelere karşı tedbirli olunması istenerek kene ısırması sonrası yapılacak işlemleri sıraladılar.
Hastalık, kenelerin sokması sonrası salgıladıkları sıvıyla, kenelerin çıkartılırken ezilmesi sonucu çıkan sıvı ve kanıyla veya kene sokması sonucu virüsü alıp hasta olmuş hayvanların kan ve salgıları ile bulaşabilmektedir. Bu nedenle:
Mera ve meskenlerde yerleşik keneler kan emerek beslenirler. Hayvanları kenelerden uzak tutarak kenelerin yayılmaları engellenmelidir.
Yeşil ve piknik alanlarına gidildiğinde (su kenarları, otlaklar, çalılık ve yüksek otlu alanlar) uzun giysiler giymeli, bacakları açıkta bırakmamalı, paçalar çorap içine konulup kenenin vücuda ulaşması zorlaştırılmalıdır. Dönüşte tüm vücut kontrol edilip yapışık kene olup olmadığına bakılmalıdır.
Hayvan besliyorsanız hayvanları belirli periyotlarla kene ilacıyla ilaçlanmalıdır. Tarım İlçe Müdürlüğümüz ücretsiz kene ilacı vermektedir.
Vücuda yapışık kene tespit edildiğinde keneyi çıkartmak için fazla zorlamamalı, halk arasında yaygın olduğu şekliyle sigara veya kibritle yakma, kenenin üzerine kolonya, alkol veya diğer kimyasal maddeler uygulanmamalıdır. Bu maddeler kenenin daha erken aşamada kusmasına ve enfekte sıvıyı vücudumuza salgılamasına neden olabilir.
Vücuda yapışık kene tespit edildiğinde eldiven takarak ve bir cımbız ile kene vücuda yapışık ağız kısmından tutularak yavaşça sağa-sola sallanarak bir vida gibi çıkartılmalı veya bir sağlık kurumuna başvurularak çıkartılması sağlanmalıdır.