İlçemiz Taşkıran Mahallesinden Sabahattin Akyüz Ankara’da bir hastanede Sağlık memuru olarak çalışırken 18 Kasım 2015 tarihinde 6 aylık geçici görev için Afrika Somali’ye görevlendirildi. Akyüz, daha önce de Sudan, Libya gibi ülkelerde görev yaptığını, Müslümanlara ve fakirlere yardım etmenin çok kutsal olduğunu ve severek yaptığını söylüyor. Somali’de görev yaptığı hastane TOKİ tarafından yaptırıldı ve 200 yataklı. 2014 yılında hasta kabulüne başlandı. 5 yıl süreyle Türkiye tarafından işletilecek. 5 yıl sonunda Somali’ye bedelsiz devredilecek. Hastanede 80 Türk personel, 250 yerli personel görev yapıyor. Güvenlik 40 yerel ve 5 Türk personel tarafından gerçekleştiriliyor. İki ülke arasında imzalanan protokole göre T.C Sağlık Bakanlığı 5 yıl boyunca uzman personel ve finansal destek verecek.
13.500 metre kare kapalı alana sahip hastane, 12 yoğun bakım, 4 yeni doğan yoğun bakım, 20 kuvöz, 4 ameliyathane, 1 doğum odası, radyoloji ve laboratuvar ünitelerinden oluşuyor. Günlük ortalama 400 hastaya poliklinik hizmeti verilen hastanede aylık ortalama 250 ameliyat yapılmakta ayrıca Diyaliz hizmetleri de veriliyor. Afrika’nın tıbbi cihaz bakımından ve uzman donanımı bakımından örnek hastane, Afrika’nın tüm ülkelerinden hastalar gelerek şifa buluyor.
SOMALİ’DE TÜRK HASTANESİ UMUT OLDU
Mogadişu’da Türkiye’nin desteğiyle inşa edilen Deva Uluslararası Eğitim ve Araştırma Hastanesi, basit hastalıkların bile ölümcül sonuçlar doğurduğu ülkede hem halka hizmet veriyor hem de doktor yetiştiriyor.
Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türkiye’nin desteğiyle inşa edilen Deva Uluslararası Eğitim ve Araştırma Hastanesi, halka cüzi bir miktar karşılığında sağlık hizmeti sunuyor. Birçok vatandaşın böbrek ve karaciğer rahatsızlığından tedavi gördüğü belirtilen kurumda, şiddet olayları nedeniyle yaralanan ve ameliyata alınmayı bekleyen çok sayıda hasta da bulunuyor.
Çocuk Hastalıkları Polikliniği’nde görevli Türk doktor “Açlık ve kuraklığın özellikle sağlık alanında büyük sıkıntılara yol açtığı Somali’ye ilk etapta ilaç yardımı yapan Türkiye’nin, sağlık hizmetlerindeki eksikliği gidermek amacıyla başkent Mogadişu’da inşa ettiği hastane, Somalili vatandaşların tüm alanlarda sağlık ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Böylece hastalar tedavi için yurt dışına çıkmak zorunda kalmayacak denildi.
Fakir hastalara ücretsiz tedavi
Tüm yaş gruplarının hastanedeki sağlık hizmetlerinden faydalandığını belirterek, “Özellikle çocuklara ve yaşlılara özel ihtimam gösteriliyor. Mogadişu’daki kamplarda yaşayan fakir ailelere özel bazı günlerde ücretsiz tedavi verildiği ifade ediliyor. Daha önce ülkedeki tıbbi imkansızlıklar nedeniyle az masraflı ve basit yöntemlerle tedavisi mümkün sıtma, tifo ve tüberküloz gibi hastalıklardan birçok kişi hayatını kaybediyordu. Tedavi olmak için yurt dışına çıkmak zorunda kalmadıklarını ifade edildi.
Uzman hekim de yetiştirecek
Deva Uluslararası Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, ülkenin tıpta uzmanlık eğitimi verebilecek kapasitede ilk sağlık kuruluşu olması nedeniyle Somali’nin yetişmiş uzman hekim ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayacağı belirtiliyor. Kızılay başta olmak üzere İnsani Yardım Vakfı (İHH), Cansuyu, Kimse Yok Mu, Yardım eli, Hastane Derneği gibi Türk sivil toplum kuruluşları, Somali’nin içinde bulunduğu başta açlık ve sağlık sorunlarıyla mücadele etmek üzere bir çok alanda buraya yardım götürüyor.
Haber: Ali Rıza Altınsoy / Çaykara Gazetesi