ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5785
EURO
34,6971
ALTIN
2.521,50
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
19°C
Salı Az Bulutlu
25°C
reklam

Demiryolu güzergahi Tirebolu’ya kaydırıldı

Demiryolu güzergahi Tirebolu’ya kaydırıldı
23.11.2009 16:48
A+
A-

Demiryolları, Limanlar, Hava meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü, Erzincan’ın Trabzon’a, Gümüşhane ve Tirebolu üzerinden konvansiyonel demiryolu ile bağlanması için

1983’te İstanbul Teknik Üniversitesine proje çalışması yaptırdı. Hurşit Çayı’nı takip eden bir demiryolu öngören bu proje ile hızlı tren işletmeciliği yapılamayacağını öngören TCDD Genel Müdürlüğü, bunun üzerine Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne  ”Trabzon-Erzincan Hızlı Tren Projesi”ne ilişkin güzergâh çalışması yaptırdı. Yapılan bu çalışmada TCDD Genel Müdürlüğü, proje için Erzincan-Bayburt-Çaykara-Of-Trabzon rotasının daha uygun olduğu görüşüne varmıştı.

Tüm bu teknik verilere rağmen;

Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan demiryolu projesi,Fizibilite etüdü, güzergâhın keşif ve metrajları ihalesi yapıldı.

2 Kasım 2009 tarihinde imzalanan proje ihalesinin, Demiryolları Limanlar ve Hava meydanları (DLH) Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı.

Güzergâhın demiryolu hattında, proje ihalesi için ön yeterliliğe 13 firma başvuru yapmış, bu firmalardan 6’sından teklifler alınmıştır. Kesinleşen ihale kararları firmalara bildirilmiştir. Bu karara göre ihaleyi 1 milyon 452 bin 684 TL bedelle Yüksel Domaniç Müh. Ltd. Şti. almıştır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)  hazırladığı teknik raporda, Trabzon’u Erzincan ve GAP’a bağlaması planlanan demiryolu projelerinden Of-Çaykara-Erzincan güzergahının, Trabzon-Tirebolu-Erzincan güzergahına göre daha kısa, daha düşük maliyetli  olduğunu  “Bu çalışma sonunda Of-Bayburt-Erzincan güzergahının Refahiye’ye bağlanması halinde hat uzunluğu 185 km olarak belirlenmiştir. Bu hattın tünel ve viyadük uzunlukları toplamı, toplam güzergah uzunluğunun yüzde 30’unu geçmemektedir. Mevcut verilere göre Of-Erzincan güzergahının toplam maliyeti 1,5 milyar dolar civarındadır.

Diğer taraftan, Tirebolu-Erzincan güzergahı ise Of-Erzincan güzergahının hem yaklaşık 50 km daha uzun hem de tünel ve viyadük uzunlukları toplamı yüzde 40 civarındadır. Tirebolu-Trabzon arasının yaklaşık 85 km olduğu dikkate alındığında toplam hat uzunluğu 320 km olmaktadır. Oysa Trabzon-Of-Bayburt-Erzincan hattının toplam uzunluğu ise yaklaşık 230 km olmaktadır. Bu haliyle Of-Bayburt-Erzincan güzergahı Tirebolu-Erzincan güzergahına göre hem daha kısadır hem de daha az tünel ve viyadük uzunluğuna sahiptir. Dolayısıyla ilk yatırım maliyeti açısından Of-Erzincan hattı çok daha ucuza mal olacaktır. Denilmektedir.

Erzincan –Trabzon tren yolu güzergahının Tirebolu ‘ya kaydırılmasına  büyük tepki var. Hemşerilerimizin; Tüm bilimsel verilerin, bizim haklı olduğumuzu göstermesine rağmen siyasi amaçla güzergahın Tirebolu’ya kaydırılmasına tepki göstererek, Haklı olduğumuz bu konuda, Bayburt, Çaykara, Of,  Sürmene, Araklı ve Yomra halkının buna tepki göstermesini, Siyasilerimizin, bürokratlarımızın ,Bilim adamlarımızın bu konuda etkin çalışmalar yapmasını istediler.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.