Daha önce mısır tarımı yapılan ve son yıllarda fındığa terkedilen tarım alanları yeniden mısır mı ekilecek? Bilimsel çalışmalar dünyada mısır üretimine ihtiyaç olduğu yönünde…
Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu ABD Tarım Bakanlığı’nın Yıllık Tarımsal Görünüm Forumu’nda yapılan değerlendirmeleri aktarırken “Dünyanın gıda ihtiyacını karşılayabilmesi ve gıda güvencesi için ilaveten 200 milyon dönüm mısır, soya, buğday ekmesi gerekiyor” diyor.
ABD Tarım Bakanlığı’nın Yıllık Tarımsal Görünüm Forumu’nda yapılan değerlendirmeler konusunda açıklama yapan Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu dünyanın gıda ihtiyacının karşılanmasını güvence altına alması için İrlanda ve Yunanistan’ın birleşik boyutuna eşdeğer alanda mısır, soya ve buğday ekmesi gerektiğini belirtiyor.
Boyacıoğlu ABD Tarım Bakanlığı’nın ekonomistlerinin, önümüzdeki 10 yılda dünya hububat ticaretinin buğday için yüzde 16, mısır için yüzde 18 soya için ise yaklaşık yüzde 28 oranında yükseleceğini öngördüklerini paylaşıyor.
Forumda hububat üretiminde öngörülen verim artışları temel alınarak, ticaret talebindeki artışı karşılayabilmek için dünyanın mısır, buğday ve soya ekmek için 200 milyon dönüm daha fazla alan ayırması gerektiği yorumunun yapıldığını söyleyen Boyacıoğlu, ABD Tarım Bakanlığı’nın, dünya buğday ithalatı talebinin 2024-25 sezonunda bugünkü değerinden yaklaşık 45 milyon ton yükselerek yaklaşık 180 milyon tona ulaşacağını öngördüğünü de aktarıyor.
Boyacıoğlu sözlerine şöyle tamamlıyor: “Bakanlık benzer şekilde, soya ve ürünleri ithalatının ise yaklaşık 49 milyon ton artarak 238 milyon tona yükseleceği yorumunda bulundu. Forum’da, dünya iri taneli hububatlar ithalatının da bugünden 30 milyon tondan fazla yükselerek 2024-25’de 179 milyon ton miktarda gerçekleşmesinin beklendiğini de açıklandı.”