ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
38,0019
EURO
41,3187
ALTIN
3.707,13
BIST
9.845,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Firdevs Nineden Bir Asrın Hikayesi

Firdevs Nineden Bir Asrın Hikayesi
09.08.2011 20:36
A+
A-

Firdevs Nineden Bir Asrın Hikayesi 1

Asırlık Firdevs Nine

Burası Çaykara Akdoğan Köyü…

Hayatın bütün fonksiyonlarıyla organik olarak seyrettiği bu ilçe, havasıyla suyuyla şifa kaynağı.

Çaykara’da yaşam; kışın köyde, yazın ise daha çok yaylada devam ettiği ve günlük ihtiyaçları tedarik etmek için markete ulaşmak çok da kolay olmadığı için insanlar doğaya entegre bir hayat yaşıyorlar.

Firdevs Sağır…
Çaykara’nın Akdoğan köyünde 1 asırlık bir ömrü omuzlarında taşıyan bu ninenin yaşını hiç göstermiyor oluşu ise, yaşadığı bu doğal mekanın ne anlama geldiğinin en bariz delili.

Firdevs Ninenin kulakları pek de iyi işitmiyor. Hatta kulağına bir karış mesafeden konuşulduğunda dahi pek iyi duyamıyor. Belki sesimiz yabancı olduğundandır.

Rusların Karadeniz’i işgali (1916) sırasında 4 yaşındaymış. Yani şu an 99’unu bitirmiş. 100 yaşının içerisinde.

Rusların işgalini anlatıyor. Rusların kendilerine zarar vermediğinden bahsediyor.

Ağlayacak gibi oluyor. O günleri daha detaylı anlatamıyor.

Eski günlerin zorluklarını anlatıyor….

İhtiyaçlarını tedarik etmek için 24 km uzaklıktaki Of’a ya da 84 km uzaklıktaki Bayburt’a yürüme giderlermiş

Çok seneler önce vefat eden eşi, 4,5 sene cephelerde savaşmış. Ve ayaklarını kaybetmiş. 2 sene Çanakkale’de, 2,5 sene de Gelibolu’da askerlik yapmış.

Beslenme şeklini sorduk. Her şeyi yiyormuş. Ne bulursa… Ama yediği zaman tek çeşit yiyebiliyormuş. Fazla yiyemiyormuş. İştahı yok.

Birkaç ameliyat geçirmiş.

Kendi ekip biçtiği bir bahçesi var.

Bahçeden çıkan ürünleri de yanına uğrayanlara hazırlayıp veriyor.

72 yaşındaki oğlu İbrahim Sağır… Annesini anlatıyor.

Hafızası zehir gibi. Köyde herkesi adlarıyla ve sülaleleriyle biliyor. İşte TRT Giresun Muhabiri ve gazetemiz köşe yazarı Muhammet Ali Sarı’nın nefis röportajı:

Kesintisiz İzlemek için:

http://www.youtube.com/watch?v=Og7lLx-Mki4

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.