ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,7556
EURO
36,6444
ALTIN
2.960,41
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

İfakat TRT 2011 Profesyonel Belgesel Ödüllerinde Finalde

İfakat TRT 2011 Profesyonel Belgesel Ödüllerinde Finalde
25.03.2011 11:52
A+
A-

İfakat TRT 2011 Profesyonel Belgesel Ödüllerinde Finalde 1
İFAKAT TRT BELGESEL ÖDÜLLERİNDE

Çaykaralı Yönetmen Orhan Tekeoğlu tarafından hazırlanan “İFAKAT R

21; adlı belgeselin TRT Belgesel Ödülleri’ne Ulusal Amatör Kategori’de yaptığı başvuru Ön Eleme Kurulu tarafından değerlendirilerek Ulusal Profesyonel Kategori’ye alındı. Yönetmen Orhan Tekelioğlu TRT tarafından 5-9 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul’da

gerçekleşecek TRT Belgesel Ödülleri Etkinliklerine davet edildi.

TRT’nin amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek, çeşitli ülkelerden yüksek nitelikli belgesel filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlamak ve yerli yabanc

ı belgeselcileri buluşturan bir platform oluşturmak amacıyla düzenlediği 2011 TRT Belgesel Ödülleri’ne dünyanın dört bir yanındaki 28 ülkeden toplam 279 film başvurdu.

İlgi ve katılımın daha da yükseldiği bu yıl başvuruların 4 Şubat’ta sona ermesinin ardından çalışmalarına başlayan ön eleme jürisi, uluslararası kategoride 13, ulusal profesyonel kategoride 15, ulusal amatör kategoride ise 12 filmi finalist olarak belirledi.

TRT Belgesel Ödülleri takviminde final haftası ise bir belgesel şenliği atmosferinde geçecek. 5-9 Mayıs 2011 tarihleri arasında TRT Belgesel Günleri adı altında İstanbul’da düzenlenecek olan etkinlik günlerinde finale kalan filmler Harbiye’deki tarihi Radyo binasında seyirciyle buluşacak. Gösterimlerin yanı sıra yönetmenlerle söyleşiler ve konserlerin de yer alacağı etkinlikler ücretsiz olarak takip edilebilecek.

9 Mayıs’ta ünlü sanatçıların yer alacağı ödül töreni ve gala gecesi TRT kanallarından canlı yayınlanacak ve gecede tüm ödüller sahiplerini bulacak.

Çaykaralı Yönetmen Orhan Tekelioğlu’nun çekmiş olduğu belgesel film İFAKAT bir çok yerli ve yabancı yarışmalarda da ödüle layık görüldü.

İFAKAT BELGESELİ

“İfakat” belgesel filmi, “doğum öncesi sancı” anlamına gelen adıyla özleşmiş bütün bir hayatı; “Karadeniz kadının doğumdan ölüme uzanan bitmeyen sancılı yaşamını”, Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Taşören köyünde yaşamış ve ölümü sırlara karışarak “efsaneleşmiş” bir Karadeniz kadını olan İfakat’ın yaşamından yola çıkarak anlatır…

Öykü günümüzden …… yıl önce yaşanmıştır. Bahtıkara kadınların denizinde yaşanmıştır…

Ama bugün pek çok “bahtıkara kadın” aynı öyküyü Karadeniz’de her yıl, her ay, her gün yaşamaya devam etmektedir…

Öyle ki Karadeniz kadının yazgısı, anadan kızına, kızından da onun bebesine genlerle geçen bir “yazgı”dır sanki… Ne, “zaman”, ne “teknoloji” ne de değişen “yaşam biçimleri” bu yazgıyı değiştirememiştir…

İFAKAT’IN KİMLİĞİNDE KARADENİZ KADININI TANITAN İLK ÇİZGİLER…

Belgeseli, bu “yazgı”yı, yaşı 100’ün üzerinde, İfakat’ı tanıyan Taşören köyü yaşlılarının röportajları ile anlatırken, aynı acıyı; aynı zekice buluşları ve aynı ironiyi her gün yeniden üreterek yaşayan bu günün Karadeniz kadınını da belgeleyerek, İfakat’ın yaşamını anlatan “canlandırma” çekimleri ile günümüz kadının belgesel görüntülerini aynı çizgi üzerinde birleştirecektir.

KARADENİZ’DE KADIN OLMAK ZOR

İfakat’ın belgeseli, Türkiye’nin en güzel doğasına sahip bölgeyi olağanüstü çetin koşulları ile birlikte görüntüleyerek başlar…

Ve bu görüntüler içinde “Karadeniz’de kadın olmanın gerçekten çok zor, olduğunu anlatan” belgesel çekimlerle, izleyiciyi Karadeniz ve Karadeniz kadınını ile tanıştırır. Kuşkusuz bu görüntülerle izleyici, cennet gibi bir yerde cehennem hayatı yaşayan Karadeniz kadının gücü ile de aynı anda tanışır.

“Tanrı onları bu bölgede yaratmakla acaba onların günahlarını bu dünyada mı ödetiyor? Bilinen bir gerçek var ki, o da bu coğrafyanın hayata ve kara talihine meydan okuyan kadınların hikâyesiyle dolu olduğudur…

Onlar, henüz 12/15 yaşlarında vahşi tabiatın kucağına atılırlar…

Geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayalı olan bu bölgenin kadını, tarım araçlarının tüm görevlerini üstlenmek zorundadır.

Çok ağır şartlarda çalışırlar. Ama buna rağmen adeta işe taparlar. Çok çocuk yaparlar. Çocuklarını çok severler, Hayvanları ise onlar için kutsaldır. Tarlada, çayırda, ormanda, mezrada, yaylada, değirmende, evde, ahırda, kısacası her yerde ve günün büyük bir bölümünde, yorulmak bilmeden çalışırlar. Atalarından kalan bu yaşam biçimi, onların alın yazısı olmuştur.”

İfakat, Trabzon’un Çaykara ilçesi Taşören Köyü’nde yaşayan bir kadın. İfakat’ın anlamı doğum öncesi sancı. Onun hayat sancısı doğum öncesi başlamış, tüm yaşamı boyunca da devam etmiştir…

Orhan Tekeoğlu

1957 yılında Trabzon ili Çaykara ilçesinde doğdu.Üniversite öğrenimini tamamladığı 1983 yılından sonra gazeteciliğe başladı. Mesleği vesilesiyle, Türkiye’nin ve dünyanın pek çok bölgesini gezdi, insan manzaralarını kalemi ile gazete okuruna ulaştırdı.

Karadenizle, köyü ile bağlantısı her zaman güçlü olan Tekeoğlu’nun en büyük düşü ise, anasını, halasını, yengesini, bacılarını ablalarını, kısaca çok yakından tanıdığı Karadeniz kadınını, çileli ama her zaman başı dik karakterini görselleştirecek bir belgesele imza atmaktı.

Bu proje Orhan Tekeoğlu’nun bu düşü gerçekleştirmek üzere çıktığı yolculuğun ilk adımıdır.

Yöremiz kadınının sıkıntılarını dünya platformuna taşıyan ‘İfakat’ Belgeselinin fragmanı…

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.