ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,4952
EURO
34,7654
ALTIN
2.488,35
BIST
9.532,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
reklam

Mısır…

21 Aralık 1972'de Çaykara'nın Şahinkaya Köyünde doğdu. İlkokulu Şahinkaya II İlkokulunda 1983 yılında, Ortaokulu Çaykara İnönü Lisesi Orta kısmında 1986 yılında, Liseyi Çaykara İnönü Lisesinde 1990 yılında tamamladı. 2000 yılında 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Muhtelif kamu görevlerinde bulundu, bulunmaktadır... Yöresi ile ilgili basılı kitap ve değişik yayınlara imza atmıştır. Amatör olarak fotoğrafla uğraşmaktadır. Evli iki çocuk babası olan Sami Ayan yöresi ile ilgili araştırma ve derlemelerini de sürdürmektedir.
08.12.2014 01:10
A+
A-
Mısır bizim hikayemizdir. Yöremizde hayat mısırla var olmuştur. Onun içindir ki kolay kolay vazgeçemeyiz ondan. Yerine alternatif bir ürün de düşünemeyiz. Analarımızın organik, ekonomik ve stratejik ürünüdür. Ekilmesi, biçilmesi, soyulması, öğütülmesi, kurutulmasıyla; selisiyle, sapıyla, kolivası, kuymağı, ırgatıyla kültürümüze şekil vermiştir mısır.
Evlerimizin mimarisi mısıra göre; doğum, evlenme gibi önemli günlerin tayini de hep mısır üzerinden yapılır. Misal, evlerin balkonları mısırın kurutulmasına müsait, mabeynlerin üzeri seren olacak şekilde düzenlenmiş, yine sahile yakın yerlerde inşa edilen serenderler hep mısır içindir. 
Eskiler doğum günlerini de hep mısır ile tanımlardı: “Ne zaman doğdun?” sorusuna cevaplar hep mısır üzerindendir: Biçmeklerde, kihanlarda, ikilemelerde, kazmaklarda vb doğum tarihlerini geride bıraktığımız çok değil daha.
Hayat mısır üzerinden şekillenirdi eskiden. Sevdalıklar mısır ırgatlarında, toprak kaldırma ırgatlarında temellenir ve sıcak yuvalara dönüşürdü. Onun için kolay vazgeçemeyiz mısırdan. Yerine alternatif bir ürünü de aklımızdan geçirmeyiz. Kütürel etkileri ve tarihi kökleri vardır bizde. İlla da vazgeçilecekse fındığa terk eder yerini. Ama yine de bir kolivalık bir parçamız, kuymaklık mısır unu yapacak kadar bir mısır tarlamız olur her zaman..
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.