ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Onay Şahin Röportajı

Onay Şahin Röportajı
27.05.2010 16:11
A+
A-

Onay Şahin Röportajı 1

Şahin Yine İddialıİlk çıkardığı Onaylı Kaydeler 1 albümüyle Karadeniz’;de bir rüzgar estiren ve 30 bin resmi satış rakamıyla birlikte gönüllere taht kuran Trabzon’un Çaykara ilçesinden olan hemşerimiz Onay Şahin serinin ikinci albümü olan Onaylı Kaydeler 2 ile sevenleriyle tekrar buluşuyor.

Uzun bir çalışmanın ardından ikinci albümünün 15 Nisan itibariyle piyasaya çıktığını belirten Şahin, TAKA Gazetesi’ne konuştu. Şu sıralar ikinci albüm heyecanını derinden hisseden Onay Şahin, çizgisinden sapmadan güzel bir albüm hazırladığını söyledi.

Onay Şahin Röportajı 2

Keyifli Bir Albüm

Hep kafasında seri yapma planının olduğunu ve bu serinin ikincisini sevenleriyle buluşturduğu için çok mutlu olduğunu belirten Onay Şahin, “İlk albümüm Onaylı Kaydeler 1’in şimdi ikincisini çıkardık. 3’ü bana ait olan ve toplam 13 eserden meydana gelen albümüm kesinlikle dinleyiciyi sıkmadan, boğmadan rahat rahat dinleyebileceği bir çalışma oldu. Beni seven ve destek veren tüm herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum” dedi ve dinleyenlerin büyük keyif alacağı bir albüm olduğunu söyledi.

Kemençemle Okudum

13 yaşında babasının hediye ettiği kemençeyi hiç elinden düşürmeyen Onay Şahin önce Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni kazandı ve bitirdi daha sonra vatani görevini yapıp geldikten sonra ise Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü’nü kazanarak başarıyla bu bölümü de tamamladı. Okurken kemençe sayesinde harçlığını çıkardığını belirten Onay Şahin, “12 yaşında babamın hediye ettiği kemençe üniversite hayatımda geçim kaynağım oldu” şeklinde konuştu.

Onay Şahin Kimdir?

1981 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. Aslen Trabzon’un Çaykara ilçesi Şahinkaya Köyü’ndendir. İlk ve orta öğretimini Trabzon’da, liseyi ise Gümüşhane de tamamladı. Gümüşhane’de çok güzel günler geçirdiğini belirten Şahin Gümüşhane halkına sıcak ilgi ve alakalarından dolayı da teşekkür etti.

2003 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Burdur’da yaptığı vatani görevinin ardından yine annesinin ‘Oğlum devletin kapısına bir anahtar uydur’ telkinleriyle tekrar üniversite sınavına hazırlanan Onay Şahin girdiği bu sınavda da başarı gösterdi ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı.

Şahin, 2008 yılında bu bölümü de başarıyla bitirdi. 4 çocuklu ailenin en küçük bireyi lan Onay Şahin adının Onay olmasının ilginç hikayesini de anlattı. 10 aylık olarak doğduğu için Trabzon’daki Doğum Hastanesi doktorları tarafından kendisine Onay adı verildiğini belirterek, 7 kilo ağırlığında tombul bir bebek olarak dünyaya geldiğini söyledi.

TAKA: Kemençe ile ilk nasıl tanıştınız?

ONAY ŞAHİN: Kemençe ile ilk tanışmam 1993 yılında oldu. Babam Mustafa Şahin bana bir kemençe hediye etti. Özellikle bana bu konuda çok yardımcı olan babam kemençemin akortunu kendi yapardı. İlk zamanlar kendi çabalarım ile kemence çalmaya başladım. Zamanla karşılaştığım usta kemençe sanatçılarından yardım alarak kemençeyi ilerlettim. Kemençe çaldığım ilk 10 yılda ağırlıklı olarak büyük usta Bahattin Çamurali tarzı ile ilgilendim. Orijinal ve otantik çalma tekniğinin yanı sıra şu an popüler olan Karadeniz ezgilerini de hem bireysel olarak hem de orkestra ile birlikte icra ediyorum.

TAKA: Yaz sezonlarında Karadeniz’den ilgi görüyor musunuz?

ONAY ŞAHİN: Yaz sezonlarında hemşerilerimiz sağolsun bana büyük ilgi gösteriyorlar. Özellikle yazın Trabzon Uzungöl’de yerli ve yabancı birçok turiste dinletiler sunuyorum. Her yörenin kayde ve türkülerini icra edebildiğim için tüm Karadeniz programlarının aranan sanatçılarından oluyoruz. Bunda bizi sevenlerin desteği büyük, bizi seven herkese çok teşekkür ediyorum.

Onay Şahin kimliğinden asla ödün vermeden yoluna emin adımlarla devam ediyor. Otantik türkülerden oluşan Onaylı Kaydeler 1 albümümü 2008 yılının Haziran ayında piyasaya çıkarttım ve sevenlerimle buluşturdum. 2 yıl aradan sonra Onaylı Kaydeler 2 albümünü hazırladım. Yepyeni ve yine otantik Karadeniz türküleriyle hayranlarıma müzik ziyafeti vereceğim. Onaylı Kaydeler 2, 15 Nisan 2010 tarihinden itibaren tüm müzik marketlerdeki yerini aldı…

TAKA: Onay Şahin, sevenlerine neler söylemek ister, dinleyenlerinize bir mesajınız var mı?

ONAY ŞAHİN: İlk albümümde gösterdikleri ilgile çok teşekkür ederim. O ilgiden cesaretle onların beğeneceğini ümit ettiğim Onaylı Kaydeler 2 albümünü hazırladım. Tanıdıkları Onay Şahin’in dışına çıkmadım. Yine otantik türkülerimize bolca yer verdim. Beni sevenler, türkülerimi dinleyenler beni bilir.

Onay Şahin çizgisinden sapmadan hem müziğini icra edecek hem de gelecek nesillerle kültürümüzü en iyi şekilde miras bırakmak için elinden gelen tüm gayretiyle çalışacaktır. Bu benim birinci vazifemdir. Karadenizli olmaktan büyük gurur duyduğum bölge insanıma bana verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ederim. İlk albümümün piyasaya çıkma hikayesi biraz farklıdır. Hiç kendime güvenmiyordum. Ama sağ olsun Karadeniz insanı bana sahip çıktı.

TAKA: 15 Nisan’da piyasaya çıkan Onaylı Kaydeler 2 albümünüzle ilgili olarak biraz bilgi verir misiniz?

ONAY ŞAHİN: İlk albümüm son iki yılın en yüksek trajını yakalayarak 30 bin sattı. Yine aynı formatta devam ediyorum ve bir seri yapmak fikri her zaman kafamda vardı. İlk albümümde 13 eser vardı, dertleri derelere de dahil olmak üzere 3 eser bana aitti, diğer 10 eser ise anonim eserlerdi. Şimdi ise Onaylı Kaydeler 2 albümümle sevenlerimin tekrar huzuruna çıkıyorum. Bu albümümde de 13 eser var. Bu 13 eserin 3’ü şahsıma ait diğer eserler ise yine derleme eserlerdir.

Ama uzun bir çalışma süreci geçirdik. Çok titiz davrandık. İstanbul’dan arabasıyla yola çıkan hemşerim Trabzon’a gidene kadar dinleyebileceği bir albüm. Kesinlikle dinleyicisini boğmayan, çok özel bir çalışma gerçekleştirdik. İlk albümümde olduğu gibi ikinci albümümü de yine Camses Müzik’ten çıkarıyoruz. İyi bir çalışma ortamımız var, iyi bir albüm olduğunu düşünüyorum. Ben Onay Şahin olarak her zaman mahalli olmayı tercih ediyorum.

TAKA: İkinci albümünüzde Şevval Sam ile bir düetiniz var ve ilk klip çalışmasını hangi türküyle yaptınız, bunlardan biraz söz eder misiniz?

ONAY ŞAHİN: Evet bu albümümde Şevval Sam hanımefendi ile bir eserde düet yaptık. Daha önce Şevval Sam’ın çalışmasında onunla birlikte bir çalışmamız olmuştu. Dinleyenler hatırlayacaktır, Çayeli’nden öteye şarkısında Şevval Sam ile bir ortak seslendirmemiz olmuştu. Şimdi ise Şevval Sam benim albüm çalışmamda Yüreğumun Yarasi adlı eserde birlikte mikrofon başına geçtik.

Çok güzel bir çalışma ve seslendirme olduğuna inanıyorum. Bakalım bekleyip göreceğiz. Sevenlerimiz, dinleyenlerimiz notumuzu verecekler. Gerçekten çok güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Klip konusunda ise ilk klibimi Alalım Ayşe’yi türküsüne çektik. Bu albümde toplam 4 klip çekmeyi düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda hangi esere klip çekeceğimize karar vereceğiz. Öncelikle hayırlısıyla piyasaya bir otursun albüm ondan sonrasına bakacağız.

Şu karşıki meşeyi

Karıncalar eşeyi

Basalım Hamsiköy’ü

Alalım Ayişe’yi

TAKA: Karadeniz müziği hakkında neler düşünüyorsunuz?

Onay Şahin Röportajı 3ONAY ŞAHİN: Bir dönem gençler, bağlama çalmaya ve gitar çalmaya ilgi gösteriyorlardı. Son yıllarda gördüğüm kadarıyla kemençe çalmaya çok büyük bir ilgi var. Gençlerdeki bu öze dönüş beni gerçekten çok mutlu ediyor. Bir dönem kemençeden, horondan Karadenizli utanıyordu diyebilirim. Ama artık bilinçlenen neslimizde bunların ne kadar değerli olduğu gerçeğini herkes kavramış durumda.

Fakat bizlere bu anlamda kültürü doğru yansıtma adına büyük bir sorumluluk düşüyor, bu sorumluluğun farkındayız. Karadeniz sanatçıları olarak bizler, geriden gelen nesle doğru şeyler bırakmalıyız. (at beni, tut beni, gıdıkla beni, sen çok manyak güzelsin gibi…) içi boş yoz şarkılar yerine kırandan aşan aydur, ayna ayna ellere, gugu, gibi kültürümüzü yansıtıcı, orijinal eserleri, özünü bozmadan gelecek nesillere aktarmalıyız.

Bu bizim birinci görevimiz olmalı… Biz sanatımızı icra ederken kültürümüzü ön planda tutmalıyız. Karadenizliyi eğlendiren, güldüren konumundan çıkarıp ona yakışır duruşu sergilemeliyiz. Ulusal medyada Karadenizli sanatçılara bir önyargı olduğunu kabul ediyorum. Ne var ki bu önyargıyı kırmak, reyting malzemesi olmaktan çıkmak yine Karadenizli sanatçıların görevidir.

Kaynak: Taka Gazetesi

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Rabia Nisa koca dedi ki:

    Selamun aleykum onay abi .Trabzon/çaykaradan dekanlar.?

  2. İkramolmez dedi ki:

    Merhabalar onay bey öncelikle çıkardığınız tüm albümleriniz çok güzel herkezin diline dolanan şarkılar çıkarıyor sunuz maşaallah diyelim, Trabzon lusunuz ama hep gümüşhane şarkıları çıkarıyorsunuz neden , burada dikkatinize sunulur bende gümüşhaneliyim memnunum tüm şarkılarınızdan Allah razı olsun….ama hikayenizin olduğunu biliyorum ama yazarsanız tüm hayranlarınız bilsin isterim yaralı bir kalbiniz var her kez de bilsin