ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5785
EURO
34,6971
ALTIN
2.521,50
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
17°C
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
19°C
reklam

Sultanmurat’ta Düzenlenen Panelde Çaykara’nın Değerleri Ele Alındı

Sultanmurat’ta Düzenlenen Panelde Çaykara’nın Değerleri Ele Alındı
22.08.2012 13:56
A+
A-

Sultanmurat'ta Düzenlenen Panelde Çaykara'nın Değerleri Ele Alındı 1

Sultanmurat Yaylasının Maddi ve Manevi Değerleri Paneli Sultanmurat Yaylasında yapıldı. Kamu Araştırmaları Vakfı ile Sultanmurat Camii ve Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin birlikte d

üzenlediği panel Sultanmurat Camii inşaat alanında yapılan bir düzenleme ile oluşturulan alanda gerçekleşti. Panelin yöneticiliğini Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz yaptı. Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Prof. Dr. Devlet Toksoy, Araştırmacı-Yazar Haşim Albayrak ve Ali Saçak’

ın panelist olarak katıldığı panele daha önce katılacağı duyurulan Kamu Güvenliği Müsteşarı Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran ise katılamadı. Paneli takip edenler arasında Erzurum Valisi hemşerimiz Sabahattin Öztürk, Çaykara Kaymakamı Cevdet Atay ve Dernekpazarı Kaymakamı Abdürrezzak Canpolat’ta vardı.

Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu: “Solaklı Vadisi Bir Üniversitedir”

İlk olarak konuşan Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu 1967 yılında merhum Hasan Rami Yavuz’dan icazet alarak başladığı ilim hayatının Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı ve halen öğretim üyesi olarak yaklaşık 50 yıldır devam ettiğini hamurunda Solaklı Vadisinin olduğunu söyledi. Sözlerini “Solaklı Vadisi bir üniversitedir” ifadesiyle sürdüren Hacımüftüoğlu şöyle devam etti: “Solaklı Vadisinin ilmi birikimi konusunda yaptığımız araştırmalarda şunu gördük. Ülkemize nam salan bir ‘Oflu Hoca’ kavramı var. 1948 yılından önce doğan her Çaykaralının nüfus cüzdanında doğum yeri hanesinde ‘Of’ yazar. Yani bu manada ben de 1945 doğumlu olarak Of’luyum. 1948 yılında Çaykara müstakil bir ilçe haline gelince Of’un hocalarının büyük bir bölümü Çaykara sınırlarında kaldı. Dolayısıyla Oflu Hoca kavramının altında aslında Çaykara’nın ve Solaklı Vadisi’nin ilmi birikimi var. Şimdi bana burada ‘Çaykaralılık yapma’ diyebilirsiniz ama ben araştırmalarım sonrasında ulaştığım somut bir bilgiyi paylaşıyorum. Bizim Solaklı Vadisinin hocaları gittikleri Anadolu’nun her tarafında dövülerek, sövülerek, sürülerek ilmin yayılmasına hizmet etmiş, emr-i bi’l ma’ruf nehy-i ani’l münkeri anlatmışlardır.”

Haşim Albayrak: “Maraş’tan Geldiğimize Dair Resmi Bir Kayıt Yok”

Panelde Solaklı Vadisine tarih perspektifinden bakan Araştırmacı-yazar Haşim Albayrak ‘Solaklı Vadis’nde yaşayanlara kökenlerini sorduğunuzda birçoğu Maraş’tan geldiğini söyler. Biz bunu araştırdık. Bu durumu resmi olarak ortaya koyacak bir belge ile karşılaşmadık. Demek ki bu göçler devlet eliyle toptan değil, belki el altından devletin yönlendirmesiyle münferit göçler halinde gerçekleşmiştir. Ancak 1902 yılında Of’ta Helen nüfusunun(Pontusçu kaynaklara göre) % 1.0 olduğunu görüyoruz. Sultanmurat Yaylası’nın ismi ile ilgili olarak bilinen bir bilgi şöyle 4. Murat’ın İran seferine giderken burada ordusuna Cuma namazı kıldırdığı bu nedenle burasının Sultanmurat adını aldığı yönünde. Halbuki padişah günlükleri olan ruznamelerde geçen bilgiye göre İran seferinden dönerken 150.000 askeri ve üst düzey ekabir takımıyla Sultanmurat mevkiinde cirit oynadığı yönündedir.

Burada 70 şehit yatmaktadır. Sultanmurat Savaşları Rusların çok cephede birden savaşmakta olan Osmanlının zayıflığından yararlanarak Erzurum’u, Rize’yi ve 21 günlük çetin mücadele sonucunda Of’tan da geçerek Trabzon’u alma isteği sonucunda Erzurum’daki karargah ile irtibatı sağlayabilmek, amacıyla yapılan mücadelelerin bir sonucudur.

Prof. Dr. Devlet Toksoy: “Çaykara’nın Bitki Çeşitliliği Büyük Bir Zenginliktir”

Solaklı Vadisi ve havzası orman ve bitkileri konulu tebliğini sunan KTÜ Orman Fakültesi Orman Ekonomisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devlet Toksoy yörenin bitki ve orman yapısı ile ilgili şunları söyledi: “Gerek biyolojik çeşitlilik gerek sıklık olarak yöremiz büyük bir gelecek vaat ediyor. Solaklı Vadisi’nin % 38’i ormandır. Ancak yapı itibariyle bu oran yeterli değildir. Daha fazla ormana müsait bir potansiyel vardır. Sık sık her tarafın orman olduğu sözünü duyarız. 1975 yılından bu yana vadideki orman alanlarındaki orman artışı sadece % 12’dir. Bunun nedeni de yöreden dışarıya yaşanan göçlerdir. Zaten ormandan kazanılmış alanlar göçle birlikte terk edilince yeniden ormanlaşmıştır.

Solaklı Vadisinde 76 çeşit endemik bitki türü, 1024 değişik bitki mevcuttur. Bunlar değişik bitki türleri doğal ya da doğallaşmış bitkilerdir. Bitki çeşitliliğini daha iyi anlatabilmek için bazı karşılaştırmalara yer vermek gerekecektir. Mesela İskoçya’da bitki çeşidi 372’dir. Bu rakam İrlanda’da 892, ormancılıkta son derece ileri seviyedeki Finlandiya’da 1040’tır.

Endemik bitki demek sadece o yöreye ait olan, dünyada sadece o yörede yetişen bitki demektir. Çaykara’daki 76 endemik bitki demek dünyada Çaykara’dan başka yerde yetişmeyen 76 bitki demektir ki bu çok ciddi bir rakamdır. İngiltere’de endemik bitki sayısı 14, İsviçre’de ise sadece 1’dir. Bu açıdan bakıldığında Çaykara’nın 80.000 hektarlık alanında yetişen bitki çeşidi ve endemik bitki sayıları son derece önemli değerlerdir. Bu durum ormanlarımızın ve bitki örtümüzün böcek, yangın ve mantara karşı dirençli olması sonucunu doğurur. Aynı zamanda küçük ve büyük yaban hayvan çeşitliliğinin yüksek olması demektir. Bu da aslında pahalı bir turizm çeşidi olan av ve yaban hayvan turizmi anlamında avantaj sağlayan bir durumdur. Bütün bu değerlerin yanında Çaykara’nın 5.3 milyar metreküplük odun stoku var. Bu da çok değerli bir varlıktır. Bu stok her yıl 135 bin metreküplük bir artış gösteriyor.”

Ali Saçak: “Çaykaralıları akrabam olarak görüyorum”

Çaykara’nın İslamlaşmasında manevi mimar olarak hizmet veren ve kabri Maraşlı Köyü Camii yanında bulunan Saçaklızade Osman Efendi’nin torunlarından olan eğitimci Ali Saçak da dedelerinin manevi mimarlık yaptığı Çaykara’da bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ve bütün Çaykara’yı akrabası olarak gördüğünü belirtti.

Panelin sonunda kısa bir konuşma yapan Panel Yöneticisi Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz bu toplantının yeni toplantılara vesile olacağını düşündüğünü belirterek “Çok değişik konulara temas edildi. Soğuk havaya rağmen paneli takip edenlere teşekkür ediyorum. İnşallah seneye daha da tekamül etmiş olan Sultanmurat Camimizin konferans salonunda yeni paneller düzenler Çaykara’nın ve Vadinin değerlerini daha detaylı bir şekilde konuşuruz” dedi.

Panelle birlikte Çaykara ve yaylalarından eski fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi ve yerel yayınlardan oluşan kitap standı da açık kaldı. Toplu fotoğraf çekiminden sonra program sona erdi.

Haber Kaynağı: www.caykaragazetesi.com

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.