Aslen Çaykara’nın Koldere mahallesinden olan Manisa ili Şehzadeler İlçesi Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız soy ismini “ÇAYKARA” olarak değiştirdi
Soy ismi değişikliği ile ilgili yapılan kanuni düzenlemeden yararlanan Şehzadeler Kaymakamı Çaykara’nın Koldere Mahallesinden Cemal Hüsnü Kansız, “Çaykara” soy ismini talep etti. Talebi kabul edilince kaymakam “Kansız” soy ismi yerine bundan böyle Cemal Hüsnü Çaykara ismiyle hayatına devam edecek. Hasan Hüsnü Çaykara resmiyet kazanan yeni soyadını kullanacak.
Kaymakam Cemal Hüsnü Çaykara aslen Çaykara’nın Koldere mahallesindendir.
CEMAL HÜSNÜ ÇAYKARA KİMDİR?
Manisa ili Şehzadeler ilçesi Kaymakamı olan Cemal Hüsnü ÇAYKARA, 03 Mayıs 1964 tarihinde Sakarya ili Kocaali ilçesi Demiraçma Köyü’nde doğdu. Aslen Trabzon ili Çaykara İlçesi Koldere Köylü olan Cemal Hüsnü ÇAYKARA babasının tayini nedeniyle 1965 yılından itibaren Ankara iline yerleşerek tahsilini burada yaptı.
İlk tahsilini Keçiören Şehit Mevlüt Meriç İlkokulu, orta tahsilini ise yine Keçiören Hüseyin Güllüoğlu Ortaokulu’nda yaptıktan sonra devlet parasız yatılı lise imtihanına girerek derece ile Sıhhiye’de bulunan Ankara Atatürk Lisesi’ni kazandı. 1978-1981 yılları arasında Atatürk Lisesi’nde tahsiline devam ettikten sonra 1981 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazandı. 1986 yılında A.Ü.SBF Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi.
İş hayatına 1987 yılında TRT Prodüktör Yardımcılığı ile başlayan Cemal Hüsnü ÇAYKARA, 1988 yılında İçişleri Bakanlığı’nın açtığı kaymakam adaylığı sınavını kazanarak Mülki İdare Amirliği görevine başladı.
1988 Yılı Haziran Ayında Kahramanmaraş’ta Kaymakam Adayı olarak göreve başlayıp, stajı sırasında Göksun Kaymakam Vekilliği yaptı. 1989 – 1990 Yılları arasında 1 yıl İngiltere’de mesleki bilgi, görgü ve dil stajı gördü. 1990 – 1991 yıllarında Adana ili Pozantı ilçesi Kaymakam Vekilliği yaptıktan sonra kaymakamlık kursunu başarı ile bitirerek asil kaymakam oldu.
1991 Yılı Ağustos ayında yeni kurulan Konya ili Tuzlukçu İlçesi kurucu kaymakamı olarak atandı. İlçede yapılan hizmetler arasında; Tuzlukçu Süt Birliği kurarak süt üreticilerinin ürünlerinin değerlendirilmesi için devletin öncü rolü yerine getirilip, üreticiler bir araya geldikten sonra yönetim kendilerine bırakılarak gözetici konumuna geçilerek köylerdeki süt üreticilerine özel işletme kazandırılması, ilçenin idari teşkilatlandırılarak tamamlanması yer almakta.
1993 Yılı Eylül Ayında Çınar Kaymakamlığı’na atanarak hizmete başladı. İlçede aralarında İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün de bulunduğu şehitlerin olduğu 79 köyün 21 tanesi dışında tümüne teröristlerin girebildiği bir ilçe konumundaydı. Bu ilçede yapılan hizmetlerin önde gelenleri asayişi sağlamak oldu. Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’nun bitirilerek hizmete açılması, okulların birçoğunun kapalı olduğu dönemde 30’un üzerinde köy okulu öğretmeninin güvenliği sağlanarak köy muhtar ve ihtiyar heyetinin aralarında olduğu gönüllü korucuların yazılı güvenlik taahhüt ve zimmeti ile okulların açılması, Çınar’ın Sesi adıyla aylık gazete çıkarılarak birlik ve beraberliğin sağlanması, ilçenin tanıtımı gerçekleşmiştir.
1995 Yılı Eylül Ayında Oğuzeli Kaymakamlığı’nda göreve başlayan Kaymakam Cemal Hüsnü ÇAYKARA, görev yaptığı 4 yıllık dönemde; Türk kültüründe önemli yeri olan meşhur Ezo Gelin’in mezarının Suriye’den nakledilip memleketi Oğuzeli’ne gömülmesi ve Barak Kültürü Müzesi’nin açılmasında etkin olmuştur.
1999 Yılı Ekim Ayında Eynesil Kaymakamı olarak göreve başlamıştır. Karadeniz sahil ilçelerinden olan ve ekonomik imkanları son derece sınırlı olan Eynesil İlçesinde birçok faaliyette çalışma yürüten Kaymakam Cemal Hüsnü Kansız’ın yaptığı çalışmaların arasında; Dizgine Turizm Projesi’nin hazırlanarak Özel İdare Yatırım Programı’na alınması, Balıkçılar Kooperatifi kurulması teşvik edilerek balıkçıların desteklenmesi, fındık ve çay üreticilerinin bir araya getirilip desteklenmesi, Ahududu Projesi’nin hazırlanıp vatandaş işbirliği ile uygulamaya konulması ve üretime geçilmesi, kivi üretiminin teşvik edilmesi, seracılık projesinin uygulanması ile Alternatif Turizm Projesi’nin hazırlanması yer almaktadır.
2003 yılında Karabük Vali Yardımcılığı’na atanan Cemal Hüsnü ÇAYKARA, Eskipazar ve Ovacık Kaymakam Vekilliklerinde görevlendirilmiştir. 2003 yılı Ekim ayına kadar 1 yılı aşkın bir süre Eskipazar ve Ovacık Kaymakamlığı yapan Cemal Hüsnü ÇAYKARA bu süre içinde Eskipazar Hadrianopolis Kültür Festivali ile Ovacık Boduroğlu şenliğini gerçekleştirmiş, Hadrianopolis antik şehri kazı çalışmalarının başlaması ve kültür değerlerinin tahribatının önlenerek gün yüzüne çıkarılmasına önayak olmuştur. Karabük ili için alternatif turizm master planı yapan Kaymakam Cemal Hüsnü ÇAYKARA, Safranbolu Merkezli Turizmi ilçeler ve çevre illerle beraber bölge olarak planlanıp beraber gelişimini sağlanmasına ve bunun Karabük’ün geleceğinde önemli olduğuna inanarak bu konuda katkılar yapmıştır.
2006 yılı 31 Ekim 2006 günü başlayıp 1 Kasım 2006 günü devam eden Batman ilindeki sel felaketi nedeniyle yürütülen çalışmalara yardımcı olmak için gönüllü olarak görev yapmak üzere, Bakanlık onayı ile görevlendirilmiş ve 13/11/2006 – 18/12/2006 tarihleri arasında Koordinatör Vali Yardımcısı olarak görev yapmıştır. 2008 yılında ise Diyarbakır Kayapınar ilçesine Kurucu Kaymakam olarak atanmıştır.
Kayapınar ilçesinde gerçekleştirilen projeler arasında öne çıkan Kar Taneleri projesi, ilköğretim çağındaki öğrenciler arasında kitap okuma bilincini geliştirmek, internetten kaynaklanan zararlı içerikler yerine öğrencilerin kitaplarla olan ilişkilerini geliştirmek, kitap okumayı özendirerek, kitap okuma özet formu verip değerlendirme sonucunda hediye vererek projeyi cazibe merkezi yapmak, Yenişehir Çocuk Yuvası’nda yaşayan çocuklara katkı sağlamak amacıyla Ekim 2009 Haziran 2010 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.
06.09.2013 yılında başlayıp 21.09.2018 yılında tamamladığı Çekmeköy Kaymakamlığı sırasında 2008 yılında ilçe olan Çekmeköy’ü aile sıcaklığı içinde, asker sivil kişi ve kuruluşlarla, STK larla istanbul’un Yükselen Yıldızı Marka Kent yapma konusunda gayret gösterdi. İlçenin örgütlenmesinin tamamlanması ve kurumların toparlanabilmesi için Hükümet Konağı yapılması başta olmak üzere, eğitim, sağlık ve diğer altyapı yatırımları ile ilgilenip katkı yaptı. 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında ilçede bulunan 4 askeri birlik ve halk ile bütünleşmede sonraki bir aylık demokrasi nöbetlerinde öncü rol oynayarak darbenin ilçeye en az zararla sonlandırılması konusunda önderlik yaptı. Vatandaşların devletin şefkatli ve gülen yüzünü hissetmeleri için haftalık düzenli ev ziyaretleri ile, yetim ve öksüzler, yaşlılar, hastalar, engelliler, gaziler ve şehit yakınları başta olmak üzere özellikle ihtiyaç sahipleri vatandaşları evlerinde ilgili amirler ile ziyaret ederek dertlerine ortak olmayı önemli bir görev olarak gerçekleştirmeye gayret gösterdi. Bağımlılıkla Mücadele, Okuma Yazma Seferberliği, Açık Kapı gibi vatandaşa doğrudan dokunan projelere özel önem gösterdi. İlçenin bir yazılı hafızasının ve kaynağının olması için ‘Dünyanın İncisi İstanbul’un Yükselen Yıldızı Çekmeköy 2015’ ilçeyi tanıtan kitaplar yayınladı. Çekmeköy’de bulunan resmi, özel tüm kurumların tümünü ayırım yapmaksızın çeşitli etkinliklerde biraraya getirerek ilçenin bir ortak ruhunun oluşabilmesi için gayret gösterdi. Çekmeköy Belediyesi, 15.Füze Üs Komutanlığı, Kızılay, Yeşilay gibi kurum ve kuruluşların proğramlarına katkı yaparak ilçenin birlik ve beraberlik içinde bir aile sıcaklığı ile gelişmesine çalıştı.
01.09.2018 tarih ve 30522 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 2018/157 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Çekmeköy Kaymakamlığından Şehzadeler Kaymakamlığı’ na atanan Cemal Hüsnü ÇAYKARA 21.09.2018 tarihinde Şehzadeler’ deki görevine başlamıştır.
Cemal Hüsnü ÇAYKARA görev yaptığı yerlerde devletin soğuk yüzü yerine, müşfik ve sevecen yönünün ön plana çıkarılıp vatandaş ve devlet arasındaki kopukluğun giderilmesine özel önem vermiştir. Her şeyin iyisini beraber bulup, şerefini paylaşan idareci anlayışına ve ekip ruhuna inanan Kaymakam Cemal Hüsnü ÇAYKARA, çağdaş bilişim teknolojilerine, özellikle bilgisayar konusuna özel ilgi duyan ve deneyimli olan, Excell, access, word programlarda kurslar verip görev yaptığı yerlerde bilgisayar teknolojisinin yerleşmesine çalışması yanında programlar da yapabilen bir yönetici olup, iyi derecede İngilizce bilmektedir. Çeşitli mesleki konularda makaleleri yanında, ‘Disiplin ve Suç Cezaları’ adlı tezi ile ‘The House of Lords’ (Lordlar Kamarası) adlı İngilizce tezi de vardır. Cemal Hüsnü ÇAYKARA evli ve 2 çocuk babasıdır.