Cennet köşemiz, benliğimizi şekillendiren coğrafyamız Çaykara’mız…
Biz burayı çok seviyor, şartlar ne olursa olsun huzuru ve mutluluğu burada buluyoruz. Son yıllarda yaşanan gelişmeler Çaykara’mızı bir turizm cenneti haline getirdi ve artık bu coğrafyada ortaklarımız da var. Tüm dünyaya hitap eden bir yer olduk. Dünyanın her tarafından misafirlerimiz geliyor. Bu misafirlere daha güzel bir Çaykara sunmak, onları daha güzel bir Çaykara’da ağırlamak ve memnun ederek uğurlamak durumundayız ki yine gelsinler. Turizm artık ilçemiz için çok önemli bir geçim ve istihdam kaynağı. Bunun için Çaykara mevcut şartlarını aşmak, öz kimliğini muhafaza ederek gelişmek zorunda. “Peki ne öneriyorsun?” derseniz şöyle bir liste yaptım…
*Doğal gaz: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız hemşehrimizdir. Sayın Berat Albayrak’ın desteğiyle Çaykara’yı ve özellikle turizm hizmeti veren kesimleri bir an önce doğal gaz ile buluşturmalıyız…
*Proje ofisi: Dünyanın Çaykara’ya olan ilgisine cevap verecek ve Çaykara’yı gelişen dünyaya karşı atbaşı koşturacak, hatta gelişmelerin önüne taşıyacak projeler üretmeli ve bunları sıkıca takip etmeli. Bunun için ufku açık insanlardan oluşacak nitelikli bir proje ofisi oluşturmalı ve bu ofisi aktif olarak çalıştırmalıyız. Dünyayı takip edecek ve yeni fikirlerle Çaykara’yı dünyaya açmayı amaçlayacak bir ofis…
*Şehir kapısı: Bir turizm beldesi olan Uzungöl’e gelen birisi Çaykara’dan geçerken burada bir ilçe olduğunu sadece karayolları tabelasından görüyor. Turistin ilgisini çekecek, buraya da uğra dedirtecek, görsel niteliği yüksek ilçe şehir kapıları ilçenin kuzey ve güneyine mutlaka yapılmalı, gelene hoş geldiniz, gidene güle güle yazıları Türkçe, Arapça, İngilizce olarak yazılmalı, Şehir geçişi turistlerin ilgisini çekecek şekilde peyzaj düzenlenmeleriyle cazip hale getirilmelidir.
*Çaykara evi: Çaykara gelişip zenginleşirken geçmişiyle bağını da kopartmamalıdır. İlçede münasip bir yere taş-ahşaptan mamul klasik bir Çaykara evi mutlaka yapılmalı, içerisi Çaykara geleneksel eşyalarıyla dizayn edilerek kent müzesi olarak kullanılmalıdır. Bu tesis aynı zamanda yeme içme ilave tesisiyle zenginleştirilerek Çaykara’yı ziyaret edenlerin ziyaret etmeden gitmeyeceği bir mekan olarak dizayn edilmelidir.
*Binaların yerel mimariyle kaplanması: Her ne kadar TOKİ ile Çaykara yeniden inşa ediliyor olsa da yenilenmeyecek binalar yerel ahşap mimari kaplamasıyla kaplanmalı ve ilçede kötü görüntü arz eden bina kalmamalıdır. Hatta ahşap kaplama ve doğayla uyumlu mimari köy ve yaylalarda da zorunlu hale getirilmelidir.
*Çaykara ünlülerinin tanıtımı ve coğrafi işaret alınması: Son zamanlarda coğrafi işaret kavramı son derece önemli hale gelmiş ve o yörenin mührü olma özelliği kazanmıştır. Coğrafi işaret aynı zamanda turizm açısından çok önemli bir tanıtım argümanıdır. Mesela Akçaabat köfteye, Maçka sütlaca, Sürmene pide ve bıçağa, Çarşıbaşı keşana coğrafi işaret tescil belgesi alarak markalaştırmıştır. Çaykara’nın henüz bu yönde sonuçlanmış bir çalışması bulunmuyor.
*Çaykara tepe-teleferik: Çaykara’yı tepeden gören yeni açılmakta olan tünelin üst kısmında Akdoğan-Şahinkaya arasındaki tepe teleferik için ideal bir fırsat oluşturur. Tepe üstünde oluşturulacak tabiat parkı neredeyse 360 derece manzaralı bir dinlenme alanı olacaktır. Alternatif olarak Hadi altı-Aymeydanı, ya da Çaykara-Şahinkayaları-Görnek teleferik hatları zor olsa da imkansız değildir. En azından bu kapsamda yola çıkılmalıdır. (Beşikdüzü örneğine bkz)
*Yayla hanları: Sultanmurat, Görnek, Limonsuyu, Derebaşı, Likoraş gibi her yayla merkezine günümüze uyarlanmış ama geçmişteki hanlardan esintiler taşıyan birer han inşası üzerinde çalışılmalıdır.(proje geliştirilecek)
*Aylık istişare toplantısı: İlçenin gündeminin, sorunları ve fırsatlarının konuşulduğu medya, stk, esnaf ve muhtarların katılımıyla düzenlenecek toplantılarla ilçenin yapısını dinamik tutmak ve üretkenliğini artırmak mümkündür.
* Doğduğun yerde bir eserin olsun adın yaşasın projesi: Çaykara kökenli bir çok iş adamımız var. Ancak bu iş adamlarımızdan yeterince faydalandığımızı söyleyemeyiz. Zenginlerin isimleri verilerek ilçemize eser kazandırmalarını sağlama yönünde bir proje-çalışma yürütülmelidir. Bunun iyi tasarlandığında sonuç vereceğine inanıyorum.
*Küçük sanayi sitesi: İlçede ciddi anlamda bir ihtiyaçtır ve yıllardır gündemde olmasına rağmen henüz gerçekleşmiş değildir.
*Turizm danışma bürosu: Artık Çaykara üniversal bir turizm merkezidir. Türkçe, Arapça, İngilizce bilen elemanlarla oluşturulacak ve özellikle Uzungöl, Sultanmurat ve ilçe merkezinde birer tane turizm danışma bürosu oluşturulmalı ve turistlere birebir hizmet sunmalıdır.
*İlçede yeni turizm alanları oluşturmak: Uzungöl’e sıkışmış olan turizmi ilçe geneline yayacak potansiyele sahibiz. Uzungöl, Derebaşı, Göller, Sultanmurat, Görnek, kale ve yeni markalar, marka yerler oluşturulması da bir ihtiyaçtır: Derebaşı, Makrohoref, Salimodi, Yakrop, Tuzla gibi
*Karaçam Bayburt tünelinin takibi: Çaykara’yı Doğu Anadolu’ya bağlayacak en kısa yol olan Çaykara-Bayburt yolunun takip edilerek sonuçlandırılması Çaykara’nın turizm pastasını büyütecek ve Bayburt ile entegre olmasını sağlayacaktır. Zaten bu hususta Sayın Başbakan Binali Yıldırım’ın sözü vardır. Bu da Çaykara için turizmde yeni destinasyonlar demektir.
*Yöresel mimarinin desteklenmesi ve yetiştirilmesi: İlçemiz özellikle son yıllarda hızla betonlaşıyor. Bununla birlikte geleneksel ahşap evlerimiz tarihe karışıyor. Betonarme evlere göre son derece estetik ve daha uzun ömürlü olan ahşap mimariyi desteklemek ve geliştirmek de yöremiz için elzem görünüyor. Bunun için ilçede ahşap ve taş ustaları sempozyumu düzenlenip, ahşap-taş mimarisiyle inşa edilecek binaları desteklemek, bu amaçla yeni ustalar eğiterek yetiştirmek ilçeye önemli bir hizmettir. Aynı zamanda doğayla uyumsuz olan binaları doğayla uyumlu olacak şekilde kamufle etmek de bir proje olarak düşünülebilir.
*İlçemizin zengin sözü ve yazılı kültürün ortaya çıkarılması ve yayınlaması da ilçemizde yapılması gereken kültürel faaliyetlerdendir ki bu faaliyet bizim geçmişimizle geleceğimiz arasındaki köprüyü kuracak ve güçlü tutacaktır.
*İlçe tanıtım filmi: Her köşesi bir cennet olan Çaykaramız köyleriyle, mezraları, yaylalarıyla, yemek kültürü ve yaşam biçimiyle kayıt altına alınmalı ve sunulmalıdır. Bunun için etkili ve Türkçe, Arapça, İngilizce olarak bir ilçe tanıtım filmi hazırlanmalı ve sosyal medyaya servis edilmeli, turizm fuarlarında gösterilmeli, ilçede çeşitli yerlerde kurulacak ekranlarda döndürülmelidir.
*İstişare toplantıları: Her ay farklı bir mahallede periyodik olarak kemençe gecesi, kaval, vaybeni yerel fıkra gecesi organizasyonları düzenlenerek ilçenin kültürü canlı tutulmalı, mahalleler arası ülfet ve muhabbet arttırılmalıdır.
*Yardım sandığı: İlçe içi yardım sandığı kurularak ayni ve nakdi yardımların yapıldığı, alan ile verenin birbirini görmediği bir organizasyon gerçekleştirilmelidir.
*İlçe girişi kayalıkların kaplanması ve bir şelale ile güzelleştirilmesi de ilçeye görsel bir güzellik kazandıracaktır.
*Seyir terası: Hopşera tarafında orman içerisine (Çaykara fotoğraflarının çekildiği yere) bir seyir terası yapılmalı ve yabancı turistlerin yanında ilçede yaşayanların nefes aldığı bir alan oluşturulmalıdır. (Torul örneğine bkz.)
*İlçe merkezinde sayıları azalan klasik Çaykara binalarının kültür varlığı kapsamına alınarak restorasyonunun ve korunması sağlanmalı bu şekilde ilçenin ruhu muhafaza edilmelidir.(Kırmacı kahvesi, Ayaz-Okur gibi)
*Eski Çaykara sokağının oluşturulması: 1950’li yılların Çaykara fotoğraflarında gördüğümüz tek ve iki katlı ahşap binalardan oluşan ve hediyelik eşya satışının yapılacağı eski Çaykara sokağının oluşturulması Çaykara’ya yeni bir çehre ve cazibe noktası kazandıracaktır…
*Teknik çalışması ve raporu yapılarak iki köprü arası dere üstünün kapatılması ve üzerinin park haline getirilmesi,
*Tarihi Hadialtı kemerli köprüsünün aslına uygun olarak inşa edilmesi ve çarşının yeniden ihyası
*Yaylalarımızın yerleşim yerlerinin mera vasfından çıkartılarak kullanıcılarına tapulandırılması, yaylaların gelişme alanlarının belirlenerek yeni yapılacak yayla evlerine imkan sağlanması ve geliştirilecek yayla evi tip projeleriyle yaylalarda meydana gelen inşaat kirliliğinin ve işgalin önüne geçilmesi, bu kapsamda yayla evlerinin resmiyet kazandırılması yönünde çalışma yürütülmesi….
*İlçe içi ücretsiz wi fi(meydanda)
*İlçeyi tanıtan görselleri güçlü bir internet sayfası
*İlçe ile ilgili periyodik yayın
Bir çırpıda aklımıza gelen Çaykara’ya yapılabilecekleri içeren bu listeyi artırmak mümkündür. Çaykara, sorunları da fırsat potansiyeli de yüksek bir yerdir. Bütün bunlara kaynak ise ciddi olarak projelendirildiği ve takip edildiği takdirde vardır, imkansız değildir.
Yeter ki Çaykara aklını, gücünü, ufkunu ve heyecanını birleştirsin….
Bunlardan once gercek bir potansiyel ve durum analizi yapilmasinin ardindan eksiklerin belirlenmesinin sonrasinda ise bu eksikleri gidermek icin yapilmasi gereken stratejilerin belirlenerek yol haritasi cizilmesini daha dogru buluyorum vede onerdiginiz seylerin gercekten cok degerli oldugunu biliyorum fakat eger boyle kapsayici bir dusunce yontemiyle gidilmezse sadece noktasal gecici kararlar alinmis olur sonra bu yapilmasini istediginiz seyler 3 ay aktif olup 9 ay kilit vurulan yatitimlar haline donusur belkide caykaralilar olarak boyle bir yol izleyerek ortak yasam alanimiz gelenek ve goreneklerimizin aynasi olan caykaramizi daha iyi gunler bekleyecektir saygilarimla
YAZINIZ BİR ÇOK HEMŞERİMİZE İLHAM KAYNAĞI OLACAKTIR. TEŞEKKÜRLER.
Hayaller ve gerçeklerr
hayal kurmadan gerçeğe ulaşılmıyor