ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,4952
EURO
34,7654
ALTIN
2.488,35
BIST
9.532,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
reklam

Çin Ekonomisi, Ordusu ve Politikaları

1959 yılında Trabzon-Çaykara-Maraşlı köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu, Rize- Güneysu ilçesinde, Lise öğrenimine Çaykara’ da başladı ve Sürmene lisesinde tamamladı. Anadolu Üniversitesinde İktisat ve Ekonomi bölümünü bitirdi. 1980 yılında Sağlık Bakanlığı’nda kamu görevine başladı. Çeşitli bakanlıklarda idarecilik, danışmanlık ve müşavirlik görevleri üstlendi. Halen kamu görevine müşavir olarak devam etmektedir. Türk Musikisi alanında çeşitli araştırmaları ve besteleri bulunmaktadır. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) üyesidir. Ud ve ses icra sanatçısıdır. Evli ve iki çocuk babasıdır.
16.01.2021 03:34
A+
A-

Uluslararası arenada güç dengeleri oluşurken basın ve propaganda argümanını etkili bir araç olarak kullanan siyaset teorisyenleri, büyük oranda batılı merkezlerde temerküz etmekte, basın ve propaganda gücü, üretildiği merkezler dışında kalanlar bakımından ürkütücü ve caydırıcı olmaktadır.

Dünya, aksak bir rekabet ve hızlı bir yarışla, insanlık için vahim sonuçlar doğuracak meçhule doğru yol almaktadır.

Bu yarışı; gayrı hukuki bir şekilde, ben yaptım oldu anlayışı ile yürütmekte olan batı bloku, karşısına yükselen bir güç olarak çıkan Çin Halk Cumhuriyeti ile dengelenmiş gözükmektedir.

Tahterevallide batı tarafı artık ağır basmamaktadır.

Neden ?

Batı blokunun kurduğu 500 yıllık sömürü düzeninde geyik ve yavruların tamamı yendi. Geriye sadece boynuz ve tırnaklar kaldı.

Çin’de yükselişi sağlayan düzenlemeler.

1-] Mao, halkı için en büyük devrimini 1976 yılında ölmesi ile gerçekleştirdi. Ölümünden sonra Kominist parti liderliğine seçilen Deng Xiaoping, komün ekonomisini terk edip, serbest piyasa[bireysel]ekonomisine geçerek bugünkü seviyesine ulaştırdı.

2-]Bütünlüğünü sadece yazı birliği ile sağlamaya çalışan Çin, ideoloji ve ona bağlı siyasi argümanları ile aç bırakmaktan utandığı halkı ve ülke geleceği için ideoloji inatçılığında ısrar etmedi.

3-]Yurt içinde dünyanın en büyük üretim atölyesini kurdu.

4-]Geniş coğrafyasında şehirleri birbirine bağlayarak, ürettiği malları sadece iç piyasada satarak 1.5 milyar nüfusunu kendine pazar yaptı.

5-]1978 yılı sonunda tarım kesiminin, hızlı ve kapsamlı bir şekilde liberalizasyonu sağlanarak[2], kırsal komünler yerine toprakların bireysel köylü ailelerine kiralanması kalkınmanın lokomotifi oldu.

6-]Bu uygulamaya göre; toprak kiralayan köylü aileleri, planda belirlenen ürün kotasını devlete teslim edip, kota fazlasını serbest piyasada satma imkanına sahip oldu.

7-]Çin tarımı bu şekli ile ekonominin ilk sıçrama tahtası oldu.

8-] Tarımdaki liberalizasyonun ardından, endüstri ve hizmet sektörlerinde de devlete ait olmayan işletmelerin kurulması, 1980’ lerde ekonomiye en fazla katkı yapan ikinci sektör oldu.

9-]Doğrudan yabancı yatırımlara izin verilmesi, gümrük tarifelerinin düşürülmesi, devletin dış ticaretteki tekelci konumundan uzaklaştırılması etkili oldu.

10-] Çin özel sektörünün piyasaya açılımını öne çıkaran bir ekonomik yapı oluşturması, yaratılan katma değerin yarısından fazlası özel sektör tarafından üretilmiş ve bu oran 2003’te % 60’lara varmıştı.

11-]Kamu sektörü de geniş çaplı reforma tabi tutuldu.

12-] Küçük firmalar tasfiye edilerek, büyük kamu şirketleri yeniden yapılandırılarak verimli hale getirildi.

13-]Özel ekonomik bölgeler oluşturularak dışa açılım sağlandı.

14-]Özel ekonomik bölgeler sayesinde teknoloji transferi ve ekonomik gelişmeler sağlandı.

15-]Özel ekonomik bölgelerinin en büyük katkısı yabancı sermayeyi çekmek oldu.

16-] Yerel ekonomilerin güçlenmesine önemli verildi.

Bu kararlarla 1980 yılında 10 milyar dolar olan Çin ihracatı, 2000 yılında 600 milyar dolara yükselmiş, aynı yıl 500 milyar dolarlık yabancı yatırım sağlamıştı.

ABD 2019 yılı GSYİH’si 21.44 trilyon dolar olarak gerçekleşmiş aynı yıl, Çin Ulusal İstatistik Bürosu 2019 yılı GSYİH’nı bir önceki yıla göre, % 6.1 artarak, 14 trilyon 380 milyar dolar olarak açıkladı.

Çin ekonomisi Dünya hegemonyasında denge unsuru mu?

Bugün ortadoğuda borç diplomasisi ile etkinliğini artıran pekin hükümeti[1], Kuşak ve Yol Projesinin 2013 yılında ilanı ile birlikte, 80’e yakın ülkeye 1750 proje kapsamında 2 trilyon dolar borç vermiştir.

Çin, kredi verip borçlandırdığı ülkeleri, kendi ürünlerini almaları yönünde mecbur tutup, 1’inci sınıf emperyalist anlayışa sahip hegemon güçler arasında yerini almıştır.

Çin ekonomisi sosyalist bir piyasa ekonomisidir.

Satın alma gücü paritesi bakımından dünyanın en büyük ekonomisidir.

ABD’den sonra Nominal olarak en büyük ikinci ekonomidir.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Çin, Pandemi krizinden güçlenerek çıkacağı ve 2028 yılında ABD’yi geçerek ekonomide başat ülke konumuna geleceği hususu istatistiklerde yerini almıştır.

Aynı zamanda Çin, Dünyanın en hızlı büyüyen tüketici pazarı olup en büyük ürün ithalat pazarlarından biridir.

Çin’in siyasal merkeziyetçi otoriter yapısı ile uzun dönem yaşayamayacağı, giydiği çorabın ters yüz olması durumu ile karşı karşıya kalacağı olası gözükmektedir.

Orta doğuda etkinliğini kaybetmiş ABD’nin yerini, kurduğu yeni etkin diplomasi argümanları ile Çin almıştır.

Gelişen Çin ekonomisi ve halk kurtuluş ordusu 3’ncü dünya savaşı sebebi mi?

Yükselen istatistikleri ile çıkmış olduğu lig arenasında çekinilen bir oyuncu haline gelen Çin, Şi Jinping yönetiminde güçlü ekonomisinin yanında ordusunu da aynı lige taşıyarak yavaş seyreden yarışı hızlandırmaktadır.

Şi Jinping yönetimindeki Çin ordusuna bir göz atalım:

1990’lı yılların başında modernize edilmeye başlanılan ordu,[3]

1-] Aktif askeri personel sayısı 2.330.000 milyon/kişi,

2-]Tank sayısı yaklaşık 15.000 adet,

3-]Zırhlı muharebe aracı 45.000 adet,

4-]Toplam hava kuvvetleri yaklaşık 5.000 adet,

5-]Toplam deniz kuvvetleri yaklaşık 850 adet,

6-]Mayın gemileri yaklaşık 45 adet,

7-]Uçak gemisi 1 adet,

8-]Nükleer güç yaklaşık 420 adet,

Ayrıca;

Çin’in gemilerden Süpersonik atışlar yapabilen silahlarda dünyayı geçmiş olabileceği ve bu silahları gemiye monte edebilen tek güç olduğu bilgileri istatistiklerde yer almaktadır.

Ayrıca, savaş gemilerine takılan raylı top teknolojisinde başat güç konumuna geldiği bilinmektedir.

Hipersonik silahlarda da ABD ve Rusya ile birlikte rekabete devam etmektedir.

Çin’in Nükleer dışı silahlarda, ismini ve gücünü açıklamadığı, uçaktan atılan emsalsiz güçte bomba üretimlerinin olduğu bilinmektedir.

Kurmuş olduğu Holografik yer kontrol üsleri ile Kara ve deniz birliklerini kontrol ederek bu üslerden dünyanın yarısını gözetlemektedir.

Yerden havaya uçak kontrollerini 3B planef sanal gözlüklerle gerçekleştiren Çin, bu teknoloji ile saldırı uçaklarının çoğunu pilotsuz uçurmaktadır.

Kurduğu Tiangong 3 uzay istasyonu ile kara, deniz ve hava birliklerini uzaydan kontrol ederek, yer yüzündeki hedefleri ve yörüngedeki benzer düşman uydularını lazerle imha edebilmektedir.

Ürettiği ZTZ -99A tank birlikleri dünyada emsali olmayan zırh kaplamasına sahiptir.

Süzülen ejderha adı verilen; özel bir gövde tasarımına sahip, hava koşullarından etkilenmeyen, yüksek irtifada uzun menzilde uçabilen, keşif ve araştırma için kullanılabilen ve radarlara yakalanmayan insansız hava araçlarına sahiptir.

Uzun menzilli, nokta atışı yapabilen Stonefişh balistik füzelerle imtiyazlı bir güçtür.

Son yıllarda; denizden havaya ve denizden karaya güdümlü füzeler atabilen, 305 metre uzunluğunda,75 metre genişliğinde, yaklaşık 50 hava aracı kapasiteli Liaonıng uçak gemilerinin yapımı devam etmektedir.

Dünya enerji liderliğini elinde bulunduran Çin durdurulması güç bir santraformudur.

Sonuç olarak;

Çin, mahiyetinde yaşayanları sokakta, iş yerinde, okulda, trende ve tuvalette bile gözetleyerek uyguladığı yüz tanıma sistemi ile milyonlarca kamerada yürürken bile kimlik tespiti yapmaktadır.

Akıllı gözlüklere sahip polisler, çipli okul formaları, yaklaşık 1.5 milyar Çinli 2020’de vatandaşlık puanlamasına dahil olacak.

Ne kadar puanın varsa o kadar vatandaş olacaksın. Düşük puanı olan vatandaş ev sahibi olamayacak. Puanı çok düşük olanlar tren bileti bile alamayacak. Pekin yönetimi, bu yöntemlerle ülkenin daha da güçleneceğini iddia ediyor.

Çin’e yolu düşenlere önemli bir not, büyük bir radar sizi izliyor.

İki trilyon dolara yakın dış borcu; dört trilyon dolara yakın döviz rezervi, On beş trilyon dolara yakın GSYİH’sı, yirmi beş trilyon dolarlık satın alma gücü, beş yüz milyon askerliğe elverişli nüfusu, yaklaşık altı yüz havalimanı ve beş yüze yakın nükleer başlığı ile süper ligde yerini alan Çin, oynanacak maçlar neticesinde sıralamadaki yerini alacaktır.

Saygılarımla.

KAYNAKÇA:

1-https://www.aa.com.tr/tr/analiz/uzmanlara-gore-cin-orta-doguda-borc-diplomasisiyle-etkinligini-artirmak-istiyor/1961689

2-https://www.youtube.com/watch?v=EbORa-CMv-Q2

3-https://www.youtube.com/watch?v=EbO

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.