ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5893
EURO
34,7427
ALTIN
2.497,91
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
19°C
Salı Az Bulutlu
25°C
reklam

Cumaya hayırlı mıyız?

1972 doğumlu, Trabzon Çaykara Maraşlı Mahallesinden olan yazar, Sosyoloji lisansının ardından uzmanlığını, Anadolu Üniversitenin Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Karakter ve Değerler Eğitimi alanında tamamlamıştır. İlgi alanı değerler sistemi ve Kur’an sosyolojisi üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Evli ve üç çocuk annesidir.
09.10.2020 19:35
A+
A-

GÜN MÜ?  insana hayırlı gelir, yoksa insan mı güne hayır katar?

Günümüzde sıklıkla gün hayırlama, ay hayırlama, hafta sonu dilekleriyle adeta bir mesaj bombardımanı yaşanmaktadır. Bitmek bilmeyen bu mesaj trafiği içerisinde çoğunlukla kullandığımız sosyal iletiler ” ibadet” anlamı içermeğe doğru gidiyor.

Çoğu durumlarda aylarca ve de yıllarca görüşmeyen bireyler bu iletiler sayesinde sanal da olsa bir bağ kurabilmektedir. Ancak dil aracılığıyla kurulan sözel iletişim yerini sanal muhabbete, jest ve mimikler yerini resim ve şekillere bırakmıştır. Bu elbette tümüyle olumsuz bir durum değildir.  Hepimiz buna kaniyiz. Ancak bireyin öteki hakkındaki hissiyatı ve dahi samimiyeti sözcüklerine hatta ses tonuna yansıdığını düşünürsek bu yöntemi sıklıkla kullanmak oldukça sanal kalmaktadır. İnsanlar dilek ve temennilerini artık bir sektör haline gelen, en güzel Cuma mesajları, en güzel bayram, kandil vs. gibi mesajları kes kopyala gönder şekline dönmüş, maalesef ki metalaşmıştır.

Biz insanların zorlaştırdığı hayat serüveninde çoğumuz yorgun, dalgın, koşuşturmayla geçirdiğimiz zamanlarda bazen yanımızdakini görmeyebiliyoruz, konuşmuyoruz, çocuklarımızla konuşurken göz teması kurmuyoruz. Halbuki komşusu açken bizden değildir demişti efendimiz. Açlık sadece yemeden içmeden yoksunluk değildir. Maddi açlık, kadar manevi açlıkta önemlidir ve bir yoksunluktur.

Yalnızlaşmanın giderek arttığı günümüzde, güler yüzler emojilerle gösterilir olmasın. İnsan sosyal-pisikolojik bir varlık olarak her zaman ötekine, ötekinin ilgisine ihtiyacı vardır. Öyle ki kadim değerlerimiz bunu bir güler yüze kadar indirgemiştir.

Öncelikle bir günü hayırlı yapan insanın o günü nasıl hayır yönünde fark kattığıdır. Örneğin, cuma gününün faziletinden bahseden İslam geleneğini ele alalım. Bin bir mesajla Cuma günümüzü akşama kadar hayırladık dualadık.

O güne hayır katmak için ne yaptık? Neler yapılabilir?

Örneğin bir hasta ziyaret edilebilir. Sadaka verilebilir, Yaşlılarla ilgilenebilir, Yetimler sevindirilebilir. Bir komşunun kapısı çalınabilir hal hatır sorulabilir.  O günü farklı bir hayırlı işle kapatılabilirse işte cuma sana mübarek olmuştur. Hatta hangi günse o gün mübarek ve kutlu olmuştur. Temenni aynı zamanda duadır tabii olarak fakat artık söylemden eyleme geçmelidir. Haftayı planlamalı her güne bir hayır eklemeli çocuklarımıza eyleme geçmiş kutlamalarla günün önemi hakkında değer bilinci geliştirmeli kazandırılmalıdır. İlle de mesaj kullanılacaksa eğer kendi okuduğumuz bir ayeti, bir hadisi veya özgün cümleler ile oluşturacağımız mesajlar, bir emek ürünü olacağından samimiyetimizi karşımızdakine hissettirme adına daha değerli olacaktır.

Selam ve saygılarımla.

 

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
11.07.2021 00:37
20.06.2021 20:27
05.06.2021 20:38
24.05.2021 20:42
14.05.2021 22:15
09.05.2021 14:30
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. mimiloslu dedi ki:

    Çok önemli bir konuyu değerlendirmişsiniz çok güzelde ve az bile olmuş,Maalesef teknoloji duygularımızı da erozyona uğratmış,günümüzde artık kopyala yapıştır yöntemiyle hazırcılıkla bayramlarıda,özel günleri,geceleri geçiştiriyoruz,telefon görüntülü görüşmeyi de sağlayınca özlemleri de ortadan kaldırdı gurbetteki insanlar artık sıla özlemi duymuyor,yazınızda belirttiğiniz gibi emeksiz hiçbir şeyin anlamı yok,mesajin bile size ait olabilmesi için bizlerin o mesaja katkısı gerekir,hiç iyi halimiz yokta…

  2. nevzat yavuz dedi ki:

    Çok güzel bir başlık olmuş. Hayrı sanal ortamda dilemekle nefes aldığımız gerçek hayatta eylemek üretmek arasındaki farkı ve hangisinin hayırlı olduğunu bizlere ayıktıran yazarımızın ellerine, zihnine ve gönlüne sağlık…

  3. Fatma Akgül dedi ki:

    Çok güzel bir yazı oldu tebrikler ?

  4. Ahmet Yasar Zengin dedi ki:

    Tebrik ederim, güzel bir yazı. Selmlar