Tarihi Sultanmurat Yayla Ortası Geleneği 20 Ağustos 2017 Pazar günü bir kere daha canlandırıldı. On binlerce yöre insanı Sultanmurat düzünde buluştu, ekmeğini, emeğini, tatlı dilini, güler yüzünü, toprağını, geleneğini ve duygularını paylaştı.
Son yıllarda çeşitli nedenlerle sekteye uğrayan Sultanmurat Yayla Ortası Geleneği on binlerin buluşmasına sahne oldu. Bu buluşmaya nasıl hasret duydukları insanların yüzünden okunuyordu. Aslında bu tür organizasyonlar küreselleşen ve bireyselleşen dünyada bir nefes alma, soluklanma ve geriye bakma imkânı sunuyor.
Yayla Ortası buluşmasına gösterilen yoğun ilgi insanımızın bu tür buluşmalara ne kadar hasret olduğunun da göstergesiydi. Bu organizasyonun mimarı en başta Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı’dır. Kendisine bu teklifi getirdiğimizde kendisinin de bunun hazırlığı içinde olduğunu söyledi. Yörenin dinamiklerini harekete geçirdi ve sonuçta 15 gün gibi kısa bir zamanda güzel bir organizasyona imza attı. Kendisine bu anlamda destek olan Dernekpazarı Kaymakamı Murat Yıldız, organizasyonda tüm ekibiyle hazır olan Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ve Dernekpazarı Belediye Başkanı Mehmet Aşık’ı da ayrıca tebrik etmek gerekir.
Bununla birlikte organizasyonun masraflarını karşılayan sponsor hemşehrilerimize can-ı gönülden teşekkür borcumuzdur.
Sultanmurat Yayla Ortası Geleneği elimizde geçmişten kalan son ortak kültürel değerdir. Bu anlamda şahsen şartlar ne olursa olsun gerçekleştirilmesi taraftarıyım. İçeriği duruma göre ayarlanabilir tabi.
Organizasyona katılan sanatçılarımızın hepsi yöremiz insanıydı. Onların da bugünü hasretle beklediğini gördük. Sultanmurat için ekonomik olarak ön şart ileriye sunmadılar. Gönülden katıldılar, samimi olarak sanatlarını icra ettiler.
Organizasyonda belki yeterli ilgiyi görmeyen tek konu Görnek-Sultanmurat arası temsili yayla yürüyüşü oldu. Ancak bu yürüyüş de sosyal medyada çok ilgi gördü. Duyulmadığını, haberi olsa katılacağını söyleyenler oldu. Belki bu gerekçeler uzun yıllardan sonra ilk defa yapılması nedeniyle haklı görülebilir. İşte bu günden söylüyoruz. Gelecek yıl 19 Ağustos tarihinde yani Yayla Ortası’ndan bir gün önce Görnek-Sutanmurat arası temsili yayla yürüyüşü olacaktır. Yolda mola yerlerinde durulacak kemençe ve kaval eşliğinde horon oynanacaktır. 8 km’lik etap geçmişte olduğu gibi Yayla Ortası’na gidişi temsilen yürüyerek kat edilecektir.
Seneye kadar daha zenginleştirilmiş bir içerik hazırlanacak ve biz de elimizden gelen katkıyı ortaya koyacağız. Seneye Yayla Ortası Geleneği özüne biraz daha yaklaşmış olarak karşımızda olacaktır. Bu umut ve hedefle yaylacılara, gurbetçilere ve yöre halkına saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.





