ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,8761
EURO
36,6612
ALTIN
3.037,54
BIST
10.120,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Ataköy (Beldesi) Mahallesi

Ataköy (Beldesi) Mahallesi
09.04.2015 17:22
A+
A-

Çaykara’ya 9 kilometre uzaklıktadir, aynı zamanda  Türkiye Cumhuriyetinin 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın  doğduğu yerdir. Ataköy Çaykara’nın  güneyinde yer alır. Kuzey ve Kuzey Batısında Şahinkaya, Güneyinde Çamlıbel, Doğusunda Çambaşı ve Aşağı Kumlu Mahalleleri (köyleriyle) çevrilidir. Genel olarak düz sayılabilecek bir arazi üzerinde kurulmuştur. Beldenin 2014 Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 724’tür.. Önceki yıllarda toprağa, özellikle yaylalarının elverişliliği nedeniyle havancılığa dayanan geçim, son yıllarda bütün yöremizde olduğu gibi değişiklik göstermektedir.

Tarım ve hayvancılık artık geçimin temel unsuru değil, ek bir gelir potansiyeli durumundadır. Geçim daha çok eğitime dayalı devlet ve özel sektörde çalışma, gurbet ve emekliliğe dayanmaktadır.

Ataköy Çaykara’da  merkez belediyeden sonra ilk önce belediye olan yerleşim yeridir. 10 Ekim 1957 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla belediye statüsüne kavuşmuştur. Belediyenin halen görevli olan dokuz personelinden yedisi memur, ikisi işçi statüsündedir. Ataköy’de bu güne kadar 17 belediye başkanı görev yapmıştır. Bir yerleşim yeri olarak 1500’lü yıllardan sonra kurulduğu bilinmektedir. Eskiden bataklık olan Ataköy’ün düzlük kısmı heyelan nedeniyle oluşmuştur. Bu nedenle beldenin yukarı kısmında heyelan korkusu yüzünden oluşturulan ve yüz yıllardır ağaç kesilmeyen “Beddualı Orman” adıyla bir orman oluşturulmuştur. Köyü ilk kuranlardan olan Lemoğlu Ali, bugünkü çarşıya da ismini vermiştir. (Lemali)

Ataköy’de kamu kuruluşları olarak belediye, Sağlık Ocağı, Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölge Hastanesi, Sağlık Meslek Lisesi, İlköğretim Okulu, Laleli, Merkez, Yeşiltepe, Vartanlı ve Tuna mahalleleri camileri ve Cevdet Sunay’ın evi bulunmaktadır.

Ataköy’ün Cumhuriyet Tarihinden Önceki İsmi Şinek’dir.

2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Ataköy Beldesi  de bu tarihte belediye tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.

Kaynak :Çaykara Gazetesi

Ataköy 2012

atakoy ataköy_mahallesi_caykaragazetesi

Fotoğraflar, Ferhat Yıldız, Nevzat Çimen, Ali Kemal Sevinç

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.