ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Karaçam (Beldesi) Mahallesi

Karaçam (Beldesi) Mahallesi
09.04.2015 14:03
A+
A-

Karaçam Beldesi, 1969’a kadar köy statüsündeyken 1969 senesinde belediye olmuştur. 2000 yılı nüfusu 2547 iken 2015 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 1566’ya gerilemiştir. Doğusunda Uzungöl, batisinda Bayburt’a bağlı Kavlatan köyü, güneyinde Bayburt, kuzeyinde ise Köknar köyü yer alir. Belde Trabzon’a 98, Çaykara?ya 25 km mesafede olup, denizden yüksekligi 1100 metredir. Tarihi Of-Çaykara-Bayburt yolu üzerinde bulunan Karaçam, 1969 yılında Belediye olmuştur.

Ana yol çalışmaları, Çaykara-Uzungöl güzergahındaki Kuşkayası (Çatak mevkii)’ndan Alçakköprü bağlantılı Köknar-Karaçam-Soğanlı doğrultusunda devam etmektedir. Beldede yerleşim, vadinin iki yakasındadır. Çaykara-Bayburt yolu üzerinde bulunan ana yerleşim bölgesinde yapılanma çok sık olmasına karşın vadinin batı yakasında bulunan Seyrantepe Mahallesi’nde, arazinin son derece yamaç olması nedeniyle yerleşim dağınıktır. Bu mahalle çığ tehdidi altındadır. İlçeye uzaklığı yanında, yolunun bakımsız ve yetersiz oluşu, kimi hizmetlerin zamanında ve gereği gibi verilemeyişine neden olmakta, dolayısıyla yörede yaşamı olumsuz etkilemektedir.
Beldenin en belirgin gelir kaynağı yurt dışı gurbetçiliktir. 1960’lı yıllarda özellikle Almanya’nın dışarıdan işçi aldığı dönemlerde, köyün çalışabilen nüfusu işçi olarak yurt dışına gitmiştir. Gurbete çıkanların büyük çoğunluğu ailelerini yanlarına almadıkları ve daha sonra köylerine döndükleri için, bölgenin diğer yerleşkelerine oranla daha kalabalık ve genç bir nüfusa sahiptir. Beldenin, giren paraya ve oluşan değerlere bağlı sosyo-ekonomik yapısı ve fiziki dokusu hızlı bir şekilde değişmektedir. Önceleri, ailenin yıllık gereksinimini karşılayan en önemli gelir kaynağı hayvancılıktı. Günümüzde tarım ve hayvancılık, ailelerin geçimini temin etmede yetersizdir.

Karaçam, Osmanlı döneminde Solaklı vadisinin medreseleri ve müderrisleriyle ünlü bölgelerinden biridir. Erzurum’daki Yakutiye Medresesi’nden mezun bir çok müderris bu beldede görev yapmıştır. Eğitim düzeyi son yıllarda belirgin oranda yükselmektedir. Çalışkan ve azimli olan yöre insanı, sürekli gurbet hayatı yaşamak zorundadır. İstanbul, Bursa, Samsun, Antalya gibi büyük kentlere göç eden ailelerin sayısı oldukça fazladır. Beldenin yaylaları şunlardır; Staronar, Turnalı, Arapdere, Kacat, Şeyhi.

2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Karaçam Beldesi de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.

Kaynak :Çaykara Gazetesi

karaçam1

karaçam seyrantepe

Fotoğraflar: Sami Ayan
Karaçam (Beldesi) Mahallesi 1

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.