İlçe merkezine sınırdaş olan bu mahalle arazileri 11 km güney batıda bulunan Ataköy Mahallesi topraklarına kadar uzanır. Nüfusu 2000 yılı sayımlarına göre 1787; 2014 adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 814’tür.
1583 tarihli tahrir kayıtlarına göre Çaykara ilçesi sınırları içerisinde gösterilen 12 köyden biridir. (Paçan nam-i diğer Siro)1681 Avariz defterinde adı “Şur” olarak geçmektedir. Mahalle halkı fetihten sonra (1461) değişik bölgelerden gelip buralara yerleşen ailelerden oluşmaktadır. Köyün ilk yerleşenlerinin Mudaoğulları, Tiryakioğulları, Demircioğulları, Kahvecioğulları, Cordanoğulları, Lüloğulları, Deliömeroğulları, Şahinoğulları, Kamaoğulları, İbrahimağaoğulları, Mehmetağaoğulları oldukları söylenir. Adını köyün batı tarafındaki tepelerde bulunan Şahinkayalar’dan almıştır. 2014 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Şahinkaya Köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.
Arazi genişliği bakımından ilçenin en büyük mahallesidir. Bir heyelan bölgesi olan Şahinkaya, 1929’da Maçka’ya Bayburt’a, Samsun’a, 1959’da Kırıkhan’a, 1973’te Gökçeada’ya önemli oranda göç vermiştir.
Eğim düzeyi oldukça yüksektir. Memur köyü olarak bilinir. Bunun dışında tarım, hayvancılık ve gurbet önemli geçim kaynağıdır. Köy halkının köyle ilgili konulardaki ortak tutumları, yöredekiler tarafından “Şur kanunları” diye anılırdı.
Yol, su, elektrik ve telefon hizmetleri almış durumdadır. Köy tüzel kişiliğine (373 kişi ) tapulu Bayburt ili Aydıntepe İlçesi Gümüşdamla köyü sınırları içinde bulunan 500 hanelik Kuşmer, bölgenin ünlü yaylalarındandır. Ayrıca Vartan ve Sarıkaya yaylalarına giden az sayıda aile vardır.
Mahalle muhtarlığı 2014 itibariyle Refik Maraşoğlu tarafından yürütülmektedir.
Kaynak :Çaykara Gazetesi
Fotoğraf Yakup Tok