Eski adı Zeleka olan Taşören ilçe merkezine uzaklığı 4 km’dir. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 278 iken 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 226’ya gerilemiştir. İlk yerleşenleri Ömeroğulları, (Aslanoğulları, Aslan, Asan, Omay); Çifoğulları (Çiftçi); Koçotoğulları (Atalay); Kabaoğulları(Kaba); Kayaoğulları (Kaya); Rendecioğulları (Rendeci); Atmacaoğulları (Atmaca); Temellioğulları ve Mandanoğulları’dır.
Köyün adı 1681 tarihli Avariz defterinde Zeleka olarak geçer. 1915 yılında yapılan köy adlarıyla ilgili düzenlemede adı Aliye olarak önerildi. Birkaç çöküntü düzlüğü dışında arazisi çok yamaç ve sarptır. Bu nedenle köy arazisinde yapılan çokça setleme taş duvarlarına bağlı olarak, 1960 yılında adı Taşören köyü olarak değiştirilmiştir.
Köyün batı tarafında Holayısa ve Kurt derelerinin birleştiği yerde Cenevizli tüccarlar tarafından inşa edilmiş olabileceği tarihçilerce kabul edilebilen bir kale vardır. Köyde Kafkas ustaları tarafından inşa edilen tarihi cami, Kültür Bakanlığınca koruma altına alınmıştır. Cami 2011 yılında çıkan bir yangında yanmış ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünce aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.
Eğitim düzeyi oldukça yüksektir.Osmanlı döneminde önemli din adamlarının yetiştiği köyde, cumhuriyet döneminde de çok sayıda bilim adamı,bürokrat ve siyasetçi yetiştirmiştir.
Molaömeroğlu Numan Efendi, senatör Refet Rendeci, Başbakanlık Müsteşarı Ali Naci Tuncer bu köydendir.
Köyün yol, su, elektrik ve telefon sorunu yoktur. Köyün yaylaları Evoşka, Cahmut, Ma’akambo’dur.
2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Taşören köyü de de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.
Kaynak :Çaykara Gazetesi