ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5879
EURO
34,8428
ALTIN
2.493,41
BIST
9.663,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
25°C
reklam

Uzungöl (Beldesi) Mahallesi

Uzungöl (Beldesi) Mahallesi
09.04.2015 13:20
A+
A-

Eski adı Şerah olan Uzungöl ilçe merkezine 19 km. uzaklıkta olan Uzungöl beldesinin nüfusu 2007 yılı sayımına göre 1490 iken 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 1577 olmuştur.

Tarihi geçmişi eskilere uzandığı anlaşılan yöreye ilk yerleşenlerin eski Türk kavimleri ve değişik yerlerden gelen Müslüman göçmenler olduğu söylenir. Araziler, bahçe ziraatından çok hayvancılığa uygundur. Bu nedenle eskiden beri hayvancılık ve buna bağlı olarak yaylacılık gelişmiş durumdadır. Son 30-35 yıl içinde turizm sektörü, bölgenin doğal güzelliklerine bağlı olarak kazanç getirecek düzeye çıkmıştır. Uzungöl ilçenin, ilin ve ülkenin ekonomisine önemli katkıları olan bir turizm beldesi haline gelmiştir. Uzungöl çevresi 2004 yılında Özel Çevre olarak ilan edilmiş ve köyde mimari özellikler titizlikle korumaya alınmıştır. 1100 m. civarında rakımı olan beldenin eşsiz doğal güzellikleriyle turistik beklentilere uygun olması, ününü gittikçe arttırmaktadır. Ormanlık ve çayırlık alanlarla kaplı yamaçların eteklerinde, toprak kaymasıyla önü kapanan Haldızen deresinin oluşturduğu göl bu tablo içinde gerçekten muhteşem bir manzara oluşturur. Ayrıca gölde ve özel havuzlarda üretilen alabalığın, yörenin özel tadı olan tereyağında pişirilerek sunulması, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

“Uzungöl-Alabalık üretimi” denildiği zaman bu işe sıfırdan başlayıp bugünkü gelişmiş düzeye getiren Dursun Ali İnan’ın adını saygıyla anmak gerekir. Bugün Uzungöl havuzlarında yılda 400 bin ton alabalık üretilmektedir. Ayrıca 2000’e yakın yatak kapasitesi ve üstün kalitesiyle turistik hizmet sunulmaktadır.

Yörede nüfus yapısını koruyan bölgelerinden biri olan Uzungöl, taşıdığı turistik değerler nedeniyle hızlı ve yoğun bir nüfus hareketliliğine sahiptir. Gurbet olayı burada da etkin olmasına karşın, yöreden tümden kopma pek az görülür. Özellikle yaz aylarında, çok zorunlu haller dışında herkes bölgeye dönmektedir. Hemen hemen yılın her ayı canlılığını koruyan bu beldenin her yönüyle daha da gelişeceği anlaşılmaktadır. Yolu asfalt olan Uzungöl bütün çağdaş ihtiyaçlarını karşılayabilen imkanlara sahiptir.

Yaylaları; Karester, Veli, Büyükyayla, Şekersu, Tabanoz, Traşkapanı, Multat, Derindere yaylalarıdır. Bu yaylalar Uzungöl çevresindeki diğer köylerin de yaylaları olduğu için yörenin toplumsal ilişkileri zenginleştirici, ortak değerleri geliştirici ortamları olarak da dikkati çekerler.

2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Uzunöl Beldesi de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.
Uzungöl (Beldesi) Mahallesi 1

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.