Kahverengi kokarca, Uzak Doğu kökenli bir türdür. Tarımsal üretimde önemli kayıplara neden olan tahripkâr ve istilacı bir zararlıdır. Ülkemizde birçok ilde giderek yaygınlaşmaktadır.
Kahverengi kokarcanın Mısır, Fındık, Armut ve Şeftalideki zararı vardır
KONUKÇULAR
Birçok bitki ile beslenen ve istilacı bir zarar olan kahverengi kokarca, tarımsal üretimde300’e yakın bitki türüne zarar verebilmektedir. Fındık, elma, armut, şeftali, kayısı, kivi gibi pek çok meyveye ilave olarak mısır, biber ve domates basta olmak üzere birçok sebzede orman ve süs bitkisi gibi farklı gruplardaki bitkilerde beslenmekte ve bunlara ciddi zararlar vermektedir.
ZARARI
Doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki şekilde zarara neden olur. Doğrudan zararını konukçusu olduğu bitkilerde oluşturur. Dolaylı zararını ise kışlamak için toplandığı alanlarda insanlarda rahatsızlık oluşturarak verir. Sokucu, emici ağız yapısına sahip olup erginler ve nimfler birçok meyve ve sebzede emgi yapmak suretiyle zarar verir. Beslendiği meyvelerde başlangıçta küçük doku bozulmaları meydana gelir. Esas zararı, meyvelerin olgunlaşması sırasında görülür. Özellikle elma, armut, şeftali ve nektari’nde üretim dönem boyunca verdiği zarar sonucu meyveler üzerinde derin doku bozulması, şekil bozukluğu, meyvenin içine doğru genişleyen zedelenme çürük benzer doku kayıpları oluşur. Fındıkta; çotanaklarda çürüme, boş ve şekilsiz meyve oluşumu, lekeli iç zararına neden olarak, verim ve kalite kaybına yol açmaktadır.
MÜCADELESI
Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmaz. Yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiğinden fiziki rahatsızlık oluşturur. Kahverengi kokarca, sonbaharda ev, depo, ofis, yer, müştemilat gibi kapalı alanlarda kışlamaktadır. Bu dönemde kapalı alanlarda mekanik mücadele yapılarak zararlının popülasyonu azaltılmalıdır. Bu amaçla eylül venisan ayları arasında evlerde sık sık erginlerin toplanması ve imha edilmesi gerekmektedir. Mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde se ruhsatlı bitki koruma ürünlerle tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele yapılması gerekmektedir. Kimyasal mücadele, zararlının bulaşık olduğu tarımsal alanlarda doğal düşman faaliyetlerin olumsuz etkilemeyecek veya minimum düzeyde etkileyecek şekilde yapılmalıdır.
Nam-ı diğer; OSURUKÇU