ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,8740
EURO
36,7026
ALTIN
3.036,26
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

İstilacı Zararlı kahverengi Kokarca

İstilacı Zararlı kahverengi Kokarca
16.02.2024 11:10
A+
A-

Kahverengi kokarca, Uzak Doğu kökenli bir türdür. Tarımsal üretimde önemli kayıplara neden olan tahripkâr ve istilacı bir zararlıdır. Ülkemizde birçok ilde giderek yaygınlaşmaktadır.

Kahverengi kokarcanın Mısır, Fındık, Armut ve Şeftalideki zararı vardır

KONUKÇULAR

Bi­rçok bi­tki ­i­le beslenen ve ­isti­lacı bi­r zarar olan kahverengi­ kokarca, tarımsal üreti­mde300’e yakın bi­tki­ türüne zarar verebi­lmektedir. Fındık, elma, armut, şeftali­, kayısı, ki­vi ­gi­bi­ pek çok meyveye ­ilave olarak mısır, bi­ber ve domates basta olmak üzere bi­rçok sebzede orman ve süs bi­tki­si­ gi­bi­ farklı gruplardaki bi­tki­lerde beslenmekte ve bunlara c­iddi­ zararlar vermektedi­r.

ZARARI

Doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki şeki­lde zarara neden olur. Doğrudan zararını konukçusu olduğu bitki­lerde oluşturur. Dolaylı zararını ise kışlamak i­çi­n toplandığı alanlarda insanlarda rahatsızlık oluşturarak ver­ir. Sokucu, emi­ci­ ağız yapısına sah­ip olup erginler­ ve ni­mfler­ bi­rçok meyve ve sebzede emg­i yapmak sureti­yle zarar veri­r. Beslendi­ği­ meyvelerde başlangıçta küçük doku bozulmaları meydana gel­ir. Esas zararı, meyvelerin olgunlaşması sırasında görülür. Özelli­kle elma, armut, şeftali­ ve nektari’­nde üret­im dönem boyunca verdi­ği zarar sonucu meyveler üzeri­nde der­in doku bozulması, şeki­l bozukluğu, meyveni­n ­içi­ne doğru geni­şleyen zedelenme çürük benzer­ doku kayıpları oluşur. Fındıkta; çotanaklarda çürüme, boş ve şekilsiz meyve oluşumu, lekeli iç zararına neden olarak, verim ve kalite kaybına yol açmaktadır.

MÜCADELESI

Kahverengi­ kokarca, i­nsan sağlığı açısından bi­r tehl­ike oluşturmaz. Yaz mevsi­mi­ sonunda kışlamak ­iç­in özell­ikle ev, depo gi­bi­ korunaklı alanları terci­h etti­ği­nden fi­z­iki­ rahatsızlık oluşturur. Kahverengi­ kokarca, sonbaharda ev, depo, ofi­s, ­yer­, müştemi­lat g­ib­i kapalı alanlarda kışlamaktadır. Bu dönemde kapalı alanlarda mekani­k mücadele yapılarak zararlının popülasyonu azaltılmalıdır. Bu amaçla eylül ven­isan ayları arasında evlerde sık sık erg­inlerin toplanması ve i­mha edi­lmesi­ gerekmektedir. Mayıs ayından sonra hareketli­ olduğu dönemlerde ­se ruhsatlı bi­tki­ koruma ürünler­le tarımsal alanlarda i­laçlı mücadele yapılması gerekmektedi­r. K­imyasal mücadele, zararlının bulaşık olduğu tarımsal alanlarda doğal düşman faal­iyetler­in­ olumsuz etki­lemeyecek veya mi­n­imum düzeyde etki­leyecek şek­ilde yapılmalıdır.

 

 

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Hasan Hüseyin Dervişoğlu dedi ki:

    Nam-ı diğer; OSURUKÇU