ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,3687
EURO
34,9670
ALTIN
2.325,46
BIST
9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Açık
16°C
Trabzon
16°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
21°C
reklam

Çaykara’da Kalandar Gecesi

Trabzon ve Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olarak bilinen bir gelenek olan ‘’Kalandar Gecesi’’Taşkıran Mahallesinde düzenlendi.

Çaykara’da Kalandar Gecesi
14.01.2021 00:35
A+
A-

İlçemiz Taşkıran Mahallesinde gelenek olarak her yıl düzenli olarak Kalandar Gecesi düzenleniyor. Rumi takvime göre yılın başlaması olarak kutluyor. Mahalledeki gençler, çeşitli kıyafetler giyerek kapı kapı dolaşıp hem insanları eğlendirdiler hem de ikram edilenleri kabul ettiler. Gençlerin örnek davranışı olarak   topladıkları paranın tümünü Taşkıran Mahallesinde yapımı devam eden mahalle patika yollarını bakım ve onarımda kullanılmak üzere Taşkıran Mahalle Muhtarı Hüseyin Alamanoğlu’na teslim ettiler.

Karadeniz coğrafyası ve kültürüne özgü bir gelenek olan ‘Kalandar  Gecesi’ yöreye has bir gelenek olarak dikkat çekiyor. Büyüklü küçüklü herkesin ilginç kıyafetler giyerek dolaştığı, şarkıların söylendiği, horonların oynandığı, kapılara çanta içerisinde yiyecek bırakıldığı bu özel gece yöre insanının vazgeçemediği geleneklerden biridir.

 Kalandar nedir, nasıl kutlanır?

Kalandar, Rumi Takvim’in ilk adıdır. Miladi takvime göre Kalandar’ın ilk günü 14 Ocak gününe denk gelir. Özellikle Trabzon başta olmak üzere, Karadeniz Bölgesi’nde bu gecenin büyük önemi vardır.

Geleneksel olarak bu gecede çocuklar dışarıya çıkarak, evleri dolaşırlar. Ellerindeki poşetleri evlerin kapısına bırakıp zile basan çocuklar, ev halkının poşetin içine koyacağı hediyeleri beklerle ve bu sırada mani söylerler.

Ayrıca Kalandar ayının ilk günü (14 Ocak), eve giren kişinin uğur getireceğine inanılır; bu yüzden zengin ve varlıklı insanların eve girmesi temenni edilir.

Trabzon’da yoğun olarak kutlanan Kalandar’ın adetleri kendi içinde yörelere göre değişkenlik gösterebiliyor.

 

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Sarms dedi ki:

    Daha cok cadılar bayramı gibi olmus.