ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5610
EURO
34,6876
ALTIN
2.491,36
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
19°C
Salı Az Bulutlu
25°C
reklam

BAKKALZADE İSMAİL HAKKI EFENDİ

BAKKALZADE İSMAİL HAKKI EFENDİ
11.01.2013 04:04
A+
A-

Merhum Bakkalzade İsmail Hakkı Efendi 1246 (1832) yılında Çaykara’nın Şinek köyü(Ataköy)nde doğmuştur.21 yaşına kadar Şinekli Hocası Abbas Efendezade Hacı Mehmet Efendiden Arapça tahsilini sürdürürken hocasıyla beraber Erzurum’da Rus harbine katıldı.Hocasının harpte ölmesi üzerine tahsilini tamamlamak için Hopşerada Hafızzade Hacı İsmail Efendinin dersine intisaf ederek burada tahsilini tamamladı.

Otuz yaşında tahsilini tamamlayan İsmail Hakkı Efendi sırası ile sekiz yıl Giresun İli, Görek ilçesi Kumyatak medresesinde, otuzbeş yıl Of ilçesi Uğurlu medresesinde , 15 yıl Şinek (Ataköy) medresesinde, 4 yıl Paçan (Maraşlı) medresesinde talebe okutarak beşbinin üzerinde talebeye icazet verdi. Müderris( Profesör) olan İsmail Hakkı Efendi sırasıyla Ehli kalem olup kendi el yazısı 45 adet kitabı tefsiri haiz eserleri mevcuttur.Ders okutmayı çok severdi.

Bakkalzade İsmail Efendi müderrisliğinin yanında kazanın sosyal kalkınmasında da önemli çalışmalar yapmıştır.Örneğin Of-Çaykara-Bayburt yolunu; Çaykara’nın Soğanlı köyüne kadar yapımında ön ayak olmuştur. Rusya’nın Of işgali sırasında, eşkıya durumunda olan bölge eşkıyaların devlet güçlerine teslim olmasını sağlamıştır.Sultan Murat yaylasında Ruslarla yaptıklara savaşta şehit olan 70 er ve 1 subayın cesetlerini toplayıp Şüheda Tepesi’ne defnettirdi.Sıcakoba yayla camisini yaptırdı.Kabri Ataköy camisi yanındadır.

1916’da Of’ta Ruslarla Türkler arasındaki savaş sırasında müftü olduğundan büyük yararları görülmüştür.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Mustafa TUNÇER dedi ki:

    Bakkalzade İsmail Hakkı’nın 1916 yılında Of müftüsü iken” ifadesi teyide muhtaç bir bilgidir. Zira o tarihlerde (1911-1921 yılları arası) Of müftüsü yine Ataköylü Bakkalzade Hüseyin Sabri Efendi (1854-1921)’dir. (Kaynak: Nasrullah Hacımüfütoğlu, “Of-Çaykara Müfüleri”, Trabzon ve Çevresi Uluslararası Tarih-Dil-Edebiyat Sempozyumu, s. 458)
    Ayrıca İsmail Hakkı’nın 5ooo kişiye icazet verdiği bilgi de bizce abartılı bir bilgidir. Zira Bu bilgi Haşim Albayrak’ın “Oflu Hoca Kavramını Oluşturan Din Adamları” adlı kitabın 114. sayfasında da geçmekte ancak üç sayfa sonra yine aynı konuyla alakalı şu ifade yer almaktadır: “Bakkalzade İsmail Efendi, onyedi dönem icazet vererek 2000’den fazla talebeye icazet vermiştir.” (Bkz. H. Albayrak, Oflu Hoca Kavramını Oluşturan Din Adamları, s. 114-117.) Selamlar.