ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,6004
EURO
34,8280
ALTIN
2.491,99
BIST
9.506,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
25°C
reklam

Halk Hekimliği (Kocakarı İlaçları)

Halk Hekimliği (Kocakarı İlaçları)
22.05.2015 14:11
A+
A-

Halk Hekimliği (Kocakarı İlaçları):

Çaykara’da halk hekimliği ve kocakarı ilaçlarına rağbet çoktur. Bu ilaçlar genellilikle bitkilerden, otlardan, ağaç ve meyvelerden yararlanılarak hazırlanır.

Çocukluğumuzda anamızdan, ninelerimizden ve yaşlı nanaka dediğimiz kocakarılardan gördüklerimizden ve duyduklarımızdan aklımıza gelenleri sıralayalım:

1-Taze kızılağaç yaprakları toplanır, başa sarılır, üzeri kapatılarak bir müddet böylece yatılır. Cuharlanma tabir olunan hava cereyanından vücutta meydana gelen ateş ve kırgınlığı alırmış.

2-Bel ağrılarında bel çekilir. Eskiden ünlü bel çekiciler vardı.

3-Bel ağrısında, ağrıyan bölgeye karasakız ateşte iyice ısıtılıp sarılınca bel ağrısını alırmış.

4-Kırık ve çıkıklarda yumurta akı, buğday unu vs. Su ile hamur yapılıp kırılan yere sarılırmış. Yöremizde kırık-çıkık işlerinde bu işe özel yöntemleri olan ünlü kırık-çıkıkçı halk hekimlerimiz vardı.

5-Vücudun herhangi bir yerinde zorlanmadan do6ğan müthiş ağrılar olduğu zaman su kaynatılır zorlanan kısım (el, ayak, parmak, bilek, kol gibi) vücudun dayanabileceği ısıdaki suyun bulunduğu kabın içinde iyice ovalanır, zeytinyağı da katılarak ovma işlemi yapılır ve istirahat edilirse ağrıyı azaltır, zorlamayı giderir.

6-Bıçak, orak veya tırpanla el veya ayakta bir yer kesilirse kanı durdurmak için sinir otu ezilir kanayan yaraya bastırılır.

7-Bilumum karın ağrıları için, ağrının niteliğine ve nevine göre şerbet (sıcak veya soğuk) birebirdir. Eğer bu şerbet baldan olursa tabii daha şifalıdır.

8-Vücutta, ya da el ve ayakta çıkan çıbanları iyi etmek için mısır unu ile az yağlı kuymak yapılıp sıcak sıcak çıbanın üzerine sarılır.

9-Yaya olarak uzun bir yoldan gelince ayaklardaki hamlığı ve yorgunluğu gidermek için ısısı yüksek su kovaya doldurulur; ayaklar bu suya sokulup bekletilir. Suya tuz karıştırılırsa daha etkili olur.

10-Vücuttaki kirli kanı temizlemek, bacaklardaki, dizlerdeki ağrıları gidermek için, eskiden kocakarılar şişe ve kavanozlarda sülük beslerler ve mevsimlerin belli zamanlarında bu sülüklerden ağrıyan yerlere takarlardı.

11-Nazar için köz üzerine mısır unu serpilerek bir örtü altında nazarlanan tütsülenirse nazar dağılır.

12-Uyuz için “çumahtaç” ve “soğanbaşı” gibi isimler taşıyan ilaçlar uyuzluya uygulanırdı.

Çaykara ve Folkloru –Altay Yiğit Sayfa: 63-65

Kaynak:Çaykara Müftülüğü ve Çaykara Gazetesinin ortaklaşa düzenledikleri Çaykara’nın Manevi ve Kültürel Değerleri Sempozyumu-1

(Araştırmacı yazar Ahmet Cemal NİYAZOĞLU)

www.caykaragazetesi.com

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.