ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
35,5696
EURO
36,6032
ALTIN
3.079,97
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Uzungöl’ün kendi değerleri HES yapılmasından öncelikli!

Uzungöl’ün kendi değerleri HES yapılmasından öncelikli!
16.03.2024 23:50
A+
A-

Uzungöl’de yapılması planlanan HES’e şehir plancılarından da eleştiri geldi

Trabzon’un ünlü turizm merkezi Uzungöl’de yapılması planlanan ve bölge halkının yapılmaması için eylemler düzenlediği Uzungöl HES Projesi’ne bir karşı ses de şehir plancılarından geldi. Şehir Plancıları Odası Trabzon eski Şube Başkanı Ercan, “Havza bütününde DSİ tarafından hazırlanacak araştırma ve değerlendirme raporları ile su havzalarının korunmasını, su debilerinin hesaplanmasını, bölgenin ekosistem dengesinin olumsuz etkilenmemesine yönelik önlemleri içerecek şekilde ÇED sürecine konu edilmelidir. Ancak Uzungöl’deki HES projesi için DSİ tarafından hazırlanmış bir havza raporu var mı? Yok! ÇED süreci sağlıklı bir şekilde tamamlanmış mı? Hayır! Uzungöl’de HES olamaz! Olmamalı! Yasal ve hukuki olarak yapılabilir olsa da, ekonomik girdileri yeterli düzeyde olsa da Uzungöl’de HES yapılmasına izin verilmemeli! Uzungöl’ün kendi değerleri, HES yapılmasından daha önceliklidir!” dedi.

Trabzon’un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de yapılması planlanan ve bölge halkının yapılmaması için eylemler düzenlediği Uzungöl HES Projesi’ne bir karşı ses de şehir plancılarından geldi. Şehir Plancıları Odası Trabzon eski Şube Başkanı Ercan, Uzungöl’ün özel öneme sahip 200 ekolojik bölge arasında yer aldığına işaret ederek, “Uzungöl sahip olduğu doğal, estetik ve peyzaj değerlerinden dolayı 1989 yılında tabiat parkı ilan edilmiş ve bu şekilde korunması amaçlanmıştır. Ardından 1990 yılında turizm merkezi ilan edilmiştir. 1998 yılında Ekosisteminin ve biyolojik çeşitliliğinin korunması ile sürdürülebilir kullanımının gerçekleşmesi için 1. ve 3. Derece sit alanları olarak tescil edilmiştir. 2003 yılında kafkasya ekolojik bölgesi ve kafkasya sıcak noktası olarak adlandırılan bölgede bulunması nedeniyle özel çevre koruma (ÖÇK) bölgesi olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Uzungöl, özel önleme sahip 200 ekolojik bölge arasında yer almaktadır. Bu statü belirlemelerine göre uzungölü içine alacak şekilde koruma-kullanma dengesini sağlayacak sürdürülebilir kullanım kararları için

asal ve uyulması zorunlu belgeler olarak ÖÇK çevre düzeni planı, bölge düzeyinde çevre düzeni planı, uzun devreli gelişme planı, yönetim planı, Doğu Karadeniz turizm master planı, koruma amaçlı imar planları yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Uzungöl’de HES yapılmasına yönelik bir karar ve izin bulunmadığı da açık”

Koruma statülerinin göz ardı edilerek Uzungöl’de HES yapılmak istendiğine işaret eden şehir plancısı Ercan Şen, “Bu koruma statüleri ve alanları ile sıraladığım planlarda, Uzungöl için HES veya Uzungöl’de HES yapılmasına müsaade edilmiş mi? Tabii ki hayır. Bu yasal belgelerde özellikle Trabzon iline ait çevre düzeni planında Uzungöl’de HES yapılmasına yönelik bir karar ve izin bulunmadığı da açıktır. Peki akış gösteren bir yüzeysuyunda ve akarsu havzasında HES yapılamaz mı? Yargı kararlarıyla sabit olduğu üzere havza bütününde ekosistemlerin devamlılığını sağlayacak şekilde her türlü koruma tedbirlerini ortaya koyan DSİ tarafından hazırlanacak araştırma ve değerlendirme raporları ile su havzalarının korunmasını, su debilerinin hesaplanmasını, bölgenin ekosistem dengesinin olumsuz etkilenmemesine yönelik önlemleri içerecek şekilde ÇED sürecine konu edilmelidir. Ancak Uzungöl’deki HES projesi için DSİ tarafından hazırlanmış bir havza raporu var mı? Yok! ÇED süreci sağlıklı bir şekilde tamamlanmış mı? Hayır!” şeklinde konuştu.

“Uzungöl’de HES yapılmasına izin verilmemeli”

Uzungöl’de HES yapılmaması gerektiğini savunan Ercan Şen, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Şimdi birden fazla koruma statüsü olan Uzungöl’de, çivi bile çakamayacağınız 1. Derece sit alanında; özel çevre koruma bölgesi sınırının bitişiğinde ve ÖÇK etki alanında; turizm merkezi ilan edilmiş, turizm ile birlikte biyolojik çeşitliliği ve ekosisteminin korunması için Kafkasya sıcak noktası olarak belirlenen bölgede; doğal, kültürel ve folklorik çeşitliliği ile uluslararası turizme hizmet eden ve bu stratejik yaklaşımla turizm merkezi ilan edilerek turizm master planında bölgenin en önemli çekim noktası olarak belirlenen Uzungöl’de HES yapılır mı? Hayır! Uzungöl’de HES olamaz! Olmamalı! Yasal ve hukuki olarak yapılabilir olsa da, ekonomik girdileri yeterli düzeyde olsa da Uzungöl’de HES yapılmasına izin verilmemeli! Uzungöl’ün kendi değerleri, HES yapılmasından daha önceliklidir!”

 

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.