ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Son günlerde artan bal tutmalarına dikkat?

Son günlerde artan bal tutmalarına dikkat?
23.06.2020 13:44
A+
A-

Çaykara’da son günlerde görülen bal zehirlenmeleri veya yöresel kullanımıyla bal tutmaları dikkat çekiyor. Çaykara çevremizde, bu bal çok değerli olmasına rağmen kararınca yenilmediği zaman ölümlere dahi neden olabiliyor. Çaykara Gazetesi olarak sosyal sorumluluğumuz gereği komar çiçeklerinden elde edilen deli bal hakkında özet bilgileri paylaşmak ve bu konuda Çaykaralıların dikkat,ne sunmak istiyoruz.


Adının bal olduğuna bakmayın, aslında kendisi öyle tamamen masum ve yararlı bir yiyecek değil. Adı üstünde “deli” bal. Bu isme sahip olmasının elbette birçok sebebi var. Tabii böyle söyleyince tamamen zehirli ya da zararlı olduğunu düşünmenizi de istemeyiz. Çünkü söylediğimiz gibi, kendisinin hem şifası hem de zararı dev aslında.

Sözün özü, deli balı yakından tanıyalım ki onunla karşılaştığımızda, onu kullanmaya karar verdiğimizde nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilelim.

Buyurun deli bal nedir, ne değildir, birlikte inceleyelim.

Deli bal, bugüne kadar duyup duyabileceğiniz en sıra dışı bal aslında. Çünkü kendisi ne kadar şifalı olsa da yanlış kullanıldığında çok ciddi zararlar verebiliyor, insan sağlığını tehlikeye atıyor.

Arıların, orman gülü olarak anılan, genelde mor ve tonlarında renklere sahip olan ama farklı türlerinde sarı ve beyaz renklerin de görülebildiği çiçeklerden elde ettiği bu bal, ülkemizde Karadeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, özellikle Doğu Karadeniz’de çokça üretiliyor.

Tadı, bildiğimiz diğer tüm ballara göre acı olduğu için “acı bal” ya da fazlası bünyede olumsuz etkiler yarattığı için “tutan bal” olarak da anılıyor.

Piyasada deli bal olarak birçok farklı bal satılsa da, gerçek bir deli bal, tadı dışında renginden de anlaşılabiliyor. Çünkü yine bildiğiniz tüm ballara göre daha koyu renk, hafif kızıla çalan kahverengimsi bir renge sahip bu bal.

Deli balın faydaları.

• Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklarda iyileşme sürecini hızlandırıyor.

• Öksürüğün de hızlıca kesilmesinde büyük rol oynuyor.

• Sadece grip, nezle gibi yaygın ve nispeten basit hastalıklara değil, gastrit, bronşit, faranjit gibi hastalıklara karşı da vücuda destek oluyor.

• Tansiyonu düşürdüğü için hipertansiyon rahatsızlığına iyi geliyor.

• Tıpkı tansiyon gibi kolesterolü de düşürme konusunda büyük rol oynuyor.

• Mide ağrılarının hızlıca dinmesini sağlıyor.

• Doğru miktarda yendiğinde sinir sisteminin düzenli çalışmasına destek oluyor.

• Sinir sisteminin düzenlenmesine olan katkılarıyla sinir bozukluğu, halsizlik, uykusuzluk gibi sorunların da kolayca çözülmesini sağlıyor.

• Çok güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu mikroplardan koruyor.

• Ağrı kesici etkileriyle sadece mide ağrılarına değil, baş ağrısı gibi sıkça yaşanan ağrılara da iyi geliyor.

• İçinde kalsiyum, potasyum gibi vücudumuzun ihtiyacı olan maddelerden bolca bulunduğundan dokuların sağlıklı bir şekilde kalmasında vücuda önemli katkılarda bulunuyor.

 Deli balın zararları, yan etkileri

Deli bal, mutlaka doktora danışarak tüketmeniz gereken ve asla tüketmeniz gereken ölçüyü -ki bu genel olarak 1 çay kaşığı olarak biliniyor, aşmamanız gereken bir yiyecek. Eğer bilinçsizce ya da fazla tüketirseniz deli balın şu tehlikeleri sizi bulabilir, aman diyelim.

• Boğazda aşırı bir yanma hissi oluşturuyor.

• Cildin ve gözlerin kızarmasına neden oluyor.

• Kalp ritminin düzenini bozuyor.

• Tansiyonda ani düşüşlere neden oluyor.

• Mide bulantısı, hatta kusma gibi durumlarla karşı karşıya bırakıyor.

• Bulanık görmeye neden olabilir, hatta geçici körlüğe bile sebebiyet verebileceği söyleniyor.

• Aynı şekilde baş ağrıları oluşturabiliyor, baş dönmesine neden oluyor.

• Tüm bunların yanı sıra, bağırsakların çalışma düzenini de bozarak ishale neden olabiliyor.

• Yanlış ve bilinçsizce tüketilen deli bal söz konusu olduğunda durum, halüsinasyon görmekten tutun da bilinç kaybına kadar gidebiliyor. Böyle durumlar yaşandığında acilen doktora gidilmesi, hastanın deli bal tükettiğinin mutlaka söylenmesi gerekiyor. Çünkü bu durum, aslında ölüme kadar varan ciddi sorunlar doğuran “deli bal zehirlenmesi” ya da “bal tutması” olarak bilinen ciddi bir hastalık.

Deli bal nerelerde bulunur?

Deli bal, ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Bu nedenle, deli balın ününü duyan yabancı araştırmacıların bile Karadeniz Bölgesi’ne giderek deli bal aldığı biliniyor.

Bu bal, hem çok faydalı hem de çok zararlı olabildiğinden “deli bal” olarak satılan her balın alınmaması büyük önem taşıyor. Gerçek bir deli balı acımsı, buruk tadı ve koyu kızıl-kahve renginden anlayabilirsiniz ancak yine de güvenmediğiniz kişilerden asla ama asla almamalısınız.

Unutmayın, etkileri bu kadar farklı ve büyük bir baldan söz ediyoruz. Sağlığınızı asla tehlikeye atmamalı, deli bal alacaksanız çok çok dikkatli olmalısınız.

Deli balın kullanımı:

Yetişkinlerin günde 1 çay kaşığı deli bal tüketmesi, 1 çay kaşığının üzerine asla ama asla çıkmaması gerekiyor. Çocuklarınsa deli baldan tamamen uzak durması ve tüketmemesi gerekiyor.

Tahmin edeceğiniz üzere deli bal, tek başına 1 çay kaşığı tüketilmesinin dışında öyle tatlıların içine, içeceklerin içine konarak da tüketilmiyor.

Tekrar etmekte fayda var, sorununuz ne olursa olsun deli bal konusunda mutlaka doktorunuza başvurarak hareket etmelisiniz. Bir hastalığınız yoksa ve sadece hastalıklardan korunmak için deli bal tüketmeye karar verdiyseniz bile doktora danışmadan deli bal tüketmemelisiniz.

“Bir baldan ne olacak ki” demeyin, sağlığınızı tehlikeye atacak kadar çok ya da bilinçsizce deli bal tüketmeyin. Sağlık bu, ihmale de şakaya da gelmez, aman diyelim.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Yavuz dedi ki:

    Siz deli balı değil de eskiden bölgede üretilen kenevir karışmış kestane balını tarif etmişsiniz.Deli bal altın renginde açık renk bir baldır tansiyon düşürücü özelliği olduğu doğrudur.