Eğitimde başarılarıyla adından söz ettiren ve model olan Çaykarada 1921 yılında tek katlı olarak yapılan ve 1990 yılında ise 2. Katı atılan okulda Zeki Bilge Ortaokulu ve Zeki Bilge İlkokulu öğrencileri eğitim görmektedir. 1997 yılında ise 25 m2 den oluşan 8 derslikli ek ilkokul binası yapılmıştır. Okulun fiziki şartları binanın yetersizliği Zeki Bilge İlkokulu ve Zeki Bilge Ortaokulu aynı binada eğitim görmesi eğitimi güç hale getirdiği gibi öğrencilerinde kalabalık o oluşundan dolayı koridorlarda meydana gelen düşmeler öğrencilerin yaralanmalarına sebep olmaktadır. .
45 öğrenciye 1 tuvalet düşüyor, dersler bölünerek tuvalet ihtiyacı gideriliyor
İlkokul binası içerisinde öğrencilerin kullanabileceği birini öğretmenlerin kullandığı alt katta 3 erkek, üst katta ise 3 kız olmak üzere toplam 6 tuvalet bulunuyor. İlkokulda 45 öğrenciye 1 tuvalet düşmektedir. Bu nedenle dersler bölünerek öğrencilerin ihtiyaçları giderilmektedir.
1921 yılında tek katlı olarak yapılmış olan ortaokul 1990 yılında üzerine bir kat daha atılmış. Bu bina içerisinde 11 dersliği ortaokul 4 dersliğini ise ilkokul kullanmaktadır. Bu binada memur odası ve arşiv odası idareci ve öğretmenler odasına dönüştürülmüştür. Erkek ve kız tuvaletleri, öğretmen lavaboları ile birlikte 16 adettir. Bir tuvalete 28 öğrenci düşmektedir. Ortaokulda bulunan bu lavabo ve tuvaletleri ise 1. Sınıfta okuyan öğrenciden 8 sının öğrencisine kadar tüm sınıflar aynı anda kullanmak zorunda kalıyor.
Tuvaletler soyunma odası olarak kullanılıyor
Yetersizlikten dolayı kız ve erkek öğrenciler beden eğitimi dersleri için soyunma odası olarak kız ve erkek tuvaletleri kullanıyor Ayrıca üst katta bulunan tuvaletler binanın eski olmasından ötürü alt katlara sürekli sızıntı yapmaktadır.
Öğretmen odası ve yönetici odası bulunmuyor
Öğretmen ve yönetici odası bulunmadığından koridorlarda 15 metrekare öğretmen odası ve 9 metrekare yönetici odası eklenmesi sonucu öğrencilerin kullandığı koridorlar daha da daralmıştır.
Güneş ışı görmeyen bodrumda çok amaçlı salon, laboratuvar ve mescit bulunuyor. Zemin seviyesinin 5 metre altında güneş ışığı almayan çok amaçlı salon, laboratuvar ve mescit bulunuyor.
Öğrenciler trafik akışının olduğu cadde üzerinden servislere bindiriliyor
Taşıma kapsamında öğrencileri 30 araçlık okul servislerine bindirilmek için yeterli alan olmadığından öğrenciler trafik akışının olduğu cadde zerinden servislere bindirilmek ve indirilmek zorunda kalınıyor buda öğrenciler için tehlike oluşturmaktadır.
Tadilat ve onarımlar randıman vermiyor
İlkokul ve ortaokulun ortak olarak kullandıkları kalorifer tesisatı ve kazan çok eski olduğundan tüm tadilat ve onarımlara rağmen sürekli arıza veriyor. İstenilen kalitede sağlanamamaktadır. Ayrıca okulların elektrik ve su tesisatının bakım ve onarımı ne kadar yapılırsa yapılsın sistemin çok eski olması nedeniyle verim alınamamaktadır. Buda öğrenciler için tehdit oluşturmaktadır.
3 Okul aynı yerde öğrenci başına 1,8 metrekare oyun alanı düşüyor.
1200 metrekareyi 3 okul kullanıyor
Kaban mevkiinde bulunan Çaykara Zeki Bilge Ortaokulu, Çaykara Zeki Bilge İlkokulu ve Çaykara Fatma Bilge Anaokulu aynı bahçeyi kullanıyor. Alan yetersizliği sebebiyle Anaokulu bahçesini ise diğer öğrenciler kullanıyor. Tüm sınıfların aynı anda bahçeye çıkıyorlar. Öğrencilerin tümü aynı bahçeyi kullanıyor. Teneffüse çıkan öğrenciler aynı anda oyun oynamaya çalıştıklarından hemen hemen her gün kazalar meydana gelmektedir. 1200 metrekare bir alanı 3 okul kullandığında öğrenci başına 1,8 metrekarelik bir oyun alanı düşmektedir.
Yıllardır Çaykaraya okul yapıldı yapılacak
Çaykara Zeki Bilge Ortaokulu ve Çaykara Zeki Bilge İlkokulu binalarının fiziki şartları ve kapasitelerinin yetersiz olması nedeniyle yıllardır birçok siyasetçi bürokrat ve iş adamı Çaykaraya okul sözü vermelerine rağmen bu vaat hala gerçekleşmedi. Sadece yazışmalarda kalan modern okul yapımı Çaykaranın gündeminden hiç düşmedi.
Okul için dernek kuruldu
Çaykara Zeki Bilge Ortaokulu müdürü Şükrü Kara ve Çaykara Zeki Bilge İlkokulu müdürü İzzet Gönan’ın girişimleri Erzincan Vali Yardımcılığı görevine atanan eski Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı ve Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok’un ile , esnaf ve muhtarların desteği neticesinde “İlkokul, Ortaokul ve İmam-Hatip Okulu Yapma Yaşatma, koruma ve Güzelleştirme Derneği” adlı yeni bir dernek kuruldu. Derneğin öncelikli amacı her açıdan yetersiz olan Çaykara Zeki Bilge İlkokulu ve Çaykara Zeki Bilge Ortaokulu binasının yeniden yapılması için çalışmalarda bulunacak.
Derneğin Başkanlığını Çaykara Esnaf Odası Başkanı Ali Şükrü Aydın, Başkan Yardımcılığına Zeki Bilge İlkokulu Müdürü İzzet Gönan, derneğin sekreterliğine Resul Semiz, Halkla İlişkiler sorumlusu merkez Işıklı mahallesi muhtarı Mehmet Savaş Dündar, üyeliğe ise Zeki Bilge Ortaokulu müdürü Şükrü Kara getirildi.
Derneğin hesap numarası ise Çaykara Ziraat Bankası Şubesi
İBAN: TR960001000445850498705001
Okul Müdürü Gönan “ binalar her açıdan yetersiz”
Çaykara Zeki Bilge İlkokulu müdürü İzzet Gönan gazetemize yaptığı açıklamada “Zeki Bilge İlkokulu ve Ortaokulu aynı binada eğitim ve öğretime devam etmektedir. Diğer ilçelerde okullar ayrıdır. Zeki Bilge İlkokulu ve Ortaokulu binasına acilen ihtiyacımız vardır.
Uzun süredir Zeki Bilge İlkokulu müdürlüğünü yapan ve aynı zamanda kurulan dernekte yönetici olan İzzet Gönan yeni ilkokul ve ortaokul binası ihtiyacını nedenlerini şöyle sıraladı;
“Derslik sayısının yetersizliği, derslik alanlarının dar olması, destek eğitim ve özel eğitim öğrencilerinin eğitim alabilecekleri donanımlı dersliklerin olmaması, tuvalet lavabo yetersizliği, sağlık koşullarının uygun olmayışı, küçük ve büyük öğrencilerin aynı anda kullanılıyor olmasının bir çok tehdit oluşturması,
Küçük ve büyük öğrencilerin aynı anda ve aynı zamanda merdivenleri kullanıyor olmasının getirdiği tehlikeler, Okulda spor salonu, öğrenci soyunma odalarının bulunmaması, yönetici ve öğretmenler odasının bulunmaması, kütüphane, arşiv ve depo gibi alanların olmayışı.
Bilişim Teknolojileri Sınıfı ve ile Fen ve Teknoloji sınıflarının olmaması, Resim-iş, Müzik, Sosyal Bilgiler Odası gibi alanların olmaması.
Öğrencilerin kötü hava şartlarında Beden Eğitimi derslerini uygulayabilecekleri bir alanın olmaması, öğrencilerin ve öğretmenlerin etkinlik ve toplantı yapabilecekleri bir alanın olmaması, veli görüşmeleri ve toplantılarının yapılabileceği alanın olmaması,
Üç okulun ortaklaşa kullandığı bahçe kısmen anaokulu olmak üzere ilkokul ve ortaokul öğrencileri aynı anda teneffüs yapmaları ve gün aşırı yaralanmalara sebep olması, mevcut okul bahçesinin yetersiz oluşundan dolayı uygun oyun alanlarının (futbol, voleybol, basketbol gibi) olmaması
Okullarda yangın merdiveninin olmayışı giriş ve çıkışların tek kapıdan yapılması. Öğrencilerin okul servislerine güvenli bir şekilde inip binebilmeleri için uygun alanların olmaması, İlkokul binasının bodrum katında bulunan mevcut laboratuvar ve oyun alanının sağlık ve hijyen koşullarına uygun olmaması.
Var olan binaların güneş ışığından faydalanacak şekilde yapılmamış olması, dolayısıyla kış sezonu boyunca bahenin karlı ve buzlu olmasına sebebiyet vermesi, Ortaokul binasının 1. Katının 96 yıllık olması ve üzerine daha sonra kat atılması, kalorifer ve elektrik tesisatının çok eski olması öğrencilerimiz için tehlike oluşturmakta, kışın ısınma problemi yaşanmaktadır.” dedi
Bu iş yerel gazetede haber yapmakla olmaz.eli kuvvetli bir şekilde okulun yetersiz kaldığı evraklarla sabitlenerek Ankaraya gönderilir.sonrada boş fuzuli işlerle yoktan yere meşgul ettiğimiz bürokrasi gücünü gerçek bir iş için meşgul eder ve işi sürekli takip ederek çözüme kavuşturulur.talebi yap takip etme ile bu iş olmaz.takip takip ve takipppp.