ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
37,9846
EURO
41,2705
ALTIN
3.716,65
BIST
9.810,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Çaykara-Dernekpazarı folkloru-13

Çaykara-Dernekpazarı folkloru-13
25.02.2021 13:35
A+
A-

III. Bölüm:

Yerleşim Alanları ve Mimari Özellikler

Orta Asya Türklerinin, konar-göçer anlayışı (Köy-Mezra-Yayla) kültürü Çaykara ve Dernekpazarı bölgesinde 2000 yıldan fazla gelenek haline gelmiştir. Yazın yaylada, Sonbahar ve ilkbaharda mezire (mezra), kışın köyde oturmaya konargöçer denmektedir.

 Köy Evleri

Evlerin mimarisi, eski tipik Türk evlerine benzemektedir.

Adı Soyadı: Zekiye (Elmas) Yavuz

Memleket: Maraşlı Köyü Çaykara Trabzon

Oturduğu Yer: Bursa- Ankara

Yaş: 72

Mesleği: Ev Hanımı

Derleme Tarihi: 22.02.2017

Derleyen: Fatma Nur Yavuz Taylan

“Evler Orta Asya’daki otağ çadırının ahşaba dönüşmüş halidir.”[1] Köylerdeki küçük evler, üç kat şeklinde iki odalıdır. Fakir olanlar veya maddi durumu iyi olmayanlar genelde tek odalı ama üç katlı evler inşa ederdi.  Maddi durumu iyi olanlar ise büyük ev yapardı. Evin zemin katı, ahır bölümüdür. Ahır bölümü küçük veya büyük baş hayvanların barınağı olarak kullanılırdı. Ev içerisi (aşhana) denilen alan, ikinci katın ortasında yer alırdı. Ev içerisinin arka duvarında büyük kemerli ocak (Şomine bulunurdu.

Çaykara-Dernekpazarı folkloru-13 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Ev İçi, Ocak ve Kremul (Gremul)[2]
Çaykara-Dernekpazarı folkloru-13 2

 

 

 

 

 

 

 

Ev İçi, Ocak ve Kremul (gremul) [3]

Çaykara-Dernekpazarı folkloru-13 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ev İçerisi (Aşhane) Kemerli Ocak ve Kremul (Gremul) ( Ocak Zinciri)[4]

Bazı ev içerisinde kemerli ocak bulunmazdı ama ateş yakılması için taşlardan yapılmış hafif yüksek bir yer ocak olarak kullanılırdı.  Ateş yandığı zaman ev halkı, ateşin etrafına otururdu. Ev büyükse, ev içerisinin (aşhanenin) sağında ve solunda iki oda bulunurdu.

Eskiden bütün düğün, merasim, seyir, barakas (muhabbet) yemekleri ve ev yemeği, ev içerisindeki ocakta pişerdi. Barakas günlerinde ğarfana (her zaman yenilemeyen, helva ve baklava gibi..).  Yemekleri yapılırdı. Barakasta (muhabbet), ğarfana yemeklerinin yanında ceviz oyunu ve diğer oyunlar oynanırdı.

Devam edecek…

[1] Cevdet Yavuz

[2] Kemal Gedik Arşivinden

[3] Kemal Gedik Arşivinden

[4] Kemal Gedik Arşivinden

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.