Son yıllarda kış aylarında kömür kullanımı artması, bilinçsiz kömür yakılması, yetersiz tedbirler nedeniyle Çaykarada hava kirliliğine sebep oluyor.
Konutlardan çıkan kömür dumanı ilçenin üzerini kaplarken etrafa yayılan kömür kokuda hissedilir derece artmaya başladı. Ayrıca kalorifer bacalarından çıkan kömür tozu da diğer binaların balkonlarına sinmesi nedeniyle vatandaşlar çamaşır bile asamaz hale geldi.
Konu ile ilgili bazı vatandaşlar ise yaptıkları açıklamada “Covit-19 nedeniyle kapalı kaldığımız evlerde odaları havalandırmak için cam açamaz gerekiyor. Maalesef son 1 haftadır Çaykara merkezde anlaşılmaz bir şekilde duman ve koku var. Merkez camii neredeyse görünmez oluyor”
Başka bir vatandaş ise “Artık Çaykaramız kış aylarında temiz hava sahasından uzaklaşıyor. Hava kirliliğinden bizde rahatsızlık duyuyoruz, Fakat çözüm nasıl olacak bilemiyoruz. Sonuçta bizde kömür yakıyoruz. Sabah ve akşam saatlerinde hava kirliliği ve kokudan pencere açmaz ve dışarı çıkamaz olduk. Gece uyurken kömür kokusundan uyanıyoruz zehirlenme korkusundan tedirginlik yaşıyoruz” ifadeleri kullandı.
Ayrıca özellikle merkezi ısıtma sistemi olan binaların kalorifer bacalarında çıkan duman ve kokunun haricinde kömür tozu da vatandaşları rahatsız etmektedir. Konu ile ilgili bir başka vatandaş ise “Bu konuda rahatsızız kömürün ağır kokusundan zehirleneceğiz, odalarımızı havalandıramıyoruz toz odanın içine siniyor, çamaşırlarımızı balkona asamaz durumdayız, kömür tozundan simsiyah oluyor konuyu yetkililere de ilettik umarım kontrol önlemler alınır ve olumsuzluklar ortadan kalkar” ifadesini kullandı
Çaykarada son yıllarda kış aylarında artan hava kirliliğine vatanların yetkililer tarafından çözüm bulunmasını istiyor. Gerekirse denetimlerin yapılmasını yönetmeliklere uymayanlara gereken yaptırımın yapılmasını istiyor.
Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz yetkili kalorifer yakıcısı İ.K ise “kaloriferleri yakarken yanlış yakılıyor. Kazan yakan arkadaşlar bunu ya es geçiyor yada bilmiyor, kirli duman çıkmaması için kalorifer kazanı yakmanın usulü vardır. Eğer bu usulü takip etmezseniz ortalığı toza dumana boğar insanları rahatsız edersiniz. Benim yaktığım binada yüksek yoğunlukta boğucu duman ve koku çıkmıyor” diyerek kirli hava oluşmasının diğer sebeplerini ise şöyle sıraladı
1-Kış öncesi baca temizlik ve bakımlarının yapılmaması,
2-Kalorifer kazanının usulüne uygun olarak yakılmaması,
3- Kalorifer kazanlarının ehliyetsiz kişiler tarafından yakılması,(yurt dışından gelen kişiler)
4-Kalorifer ve sobalarda naylon, poşet ve kömür torbalarının da yakılması