İlçenin tarihi, genelde Trabzon’un tarihi ile ilişkilidir. Tarihi bilgilere göre İlçemiz, Eti’lerden itibaren birçok kavimlerin uğrağı olmuştur. Peçeneklerin ve Bizanslıların hakimiyeti altına girmiştir. En son olarak 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u Rum Pontus İmparatorluğundan fethi ile kesin olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimine geçmiştir. Bu dönemde ilçemiz halkının İslamlaşması için Maraş ilinden gelen Alperenlerin, Şeyhlerin bu yörede geniş çapta propaganda faaliyetleri sürdürdükleri rivayet edilir. Yine Kemer dağında, Maraşlı köyünde ve Of İlçesinin Eskipazar Kasabasındaki mezarların bu Alperenlere ait olduğu rivayet edilir.
1915 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında İlçemiz Rus ordularının işgaline uğrar. İlçemizin 27 km güneyindeki Sultanmurat yaylasında bulunan “Şehitler Tepesi” bu savaşta şehit düşen Türk Askerlerinin ölümsüz anıtıdır.
İlçemiz, 1925 yılına kadar Of İlçesine bağlı bir köy iken, 1925 yılında Bucak, 01.06.1947 yılında 5071 sayılı kanunla İlçe statüsüne kavuşmuş, 01.01.1948 tarihinde fiilen teşkilatlandırılmıştır. 27 Şubat İlçemizin kurtuluş günü, 23 Haziran Sultanmurat Şehitlerini anma günü olarak kutlanmaktadır.
İlçemiz, dağlık, yamaç ve kayalık bir yapıya sahiptir. Trabzon iline 75 km uzaklıktadır. İlçe merkezi denizden 280 metre yükseklikte olup, 25 km içeridedir. Of ilçesinden Bayburt İli istikametine uzanan vadinin içinde kurulmuştur.
Soğanlı dağları ve Uzungöl’ün doğu ve güneyinde bulunan dağlardan çıkan sular, Ataköy kasabası yakınından birleşerek Solaklı Çayı adını alır ve Of ilçesinde denize dökülür. Solaklı çayının yatağı dar olduğundan, bu çayın kenarında bulunan İlçemizde yerleşim alanı dardır. Trabzon ilinin deniz sahilinden içeride olan 6 ilçesinden biridir. İlçenin 420 kilometrekarelik bir yerleşim alanı vardır. Of -Dernekpazarı-Çaykara-Bayburt Devlet Karayolu Solaklı Çayı’nı takip eder. Bayburt ili sınırları içinde bulunan Soğanlı Dağlarının yüksekliği 4.000 metre yi bulur.
Yazı için teşekkür ederim.
Fakat Solaklı yalnızca sahilde bir mahalle adıdır Eskiden Eskipazar tarafında olan ilçe merkezi zamanla bu mahalleye taşınmıştır.
Dere yahut çay olan akarsuyun adı ise Of’tur.
Haldızen yaylalarından doğup çogalarak Karadeniz’e dökülen suyun adı ta kaynağından denize kadar Of Deresidir.
Dolayısıyla birilerinin bu derenin vadisi için söyleyegeldiği isim de yanlıştır: Solaklı vadisi değil Of Boğazı.
Dere ismini şehirden almıyor, şehir ismini dereden alıyor. Bu dereden olanlar Ofludurlar. Uzungöl beldeli Oflulardır, Çaykara ilçeli Oflulardır, Kondulu yahut Dernekpazarlı Oflulardır…
Of sahile münhasır bir isim değilken Solaklı yalnız kıyıda bir mahalledir.
Saçmalamayın isterseniz.