ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,8132
EURO
36,8155
ALTIN
2.984,85
BIST
10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Fahri Düzenli Dernekpazarı’nın Kitabını Yazdı

Fahri Düzenli Dernekpazarı’nın Kitabını Yazdı
04.01.2013 07:23
A+
A-

Fahri Düzenli Dernekpazarı'nın Kitabını Yazdı 1DERNEKPAZARI İLÇESİ BİR KİTABA KONU OLDU

“DERNEKPAZARI İLÇESİ” ADLI KİTAP PEDAM YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

Hayatını Trabzon’un Dernekpazarı ilçesi ve çevresinde geçiren İlkokul öğretmenliğinden emekli Fahri Düzenli Dernekpazarı ilçesi ile ilgili önemli bir çalışmaya imza attı. Kitapta kuruluşundan bu yana Dernekpazarı’nın öyküsüne yer veriliyor.

Fahri Düzenli, yıllar içerisinde önce köy, sonra semt ve sonunda bir ilçe haline gelen eski adıyla Kondu şimdiki adıyla Dernekpazarı ilçesinin en önemli özelliklerini kitabında toplamış. Kitapta Dernekpazarı’nın Osmanlı döneminden itibaren öyküsü anlatılıyor. Dernekpazarlı İstiklal Savaşı gazileriyle yaptığı söyleşiler, ilçe olduktan sonra Dernekpazarı’na atanan devlet görevlilerinin tamamı, yörenin folkloru, iklimi, coğrafi özellikleri, tarım ve endüstri ürünleri ayrı başlıklar halinde işlenmiş. Eğitim, sağlık hizmetleri, köylerinin ayrı ayrı tanıtımı kitapta bulunabilecek konular arasında. Dernekpazarı’nın yaşadığı bir sel felaketine de kitapta yer verilmiş.

Dernekpazarı’nın “Atma Türküleri”, ayrı bir başlık altında toplanarak Türk Halk Müziği araştırmacılarına kaynak sağlıyor. Dernekpazarı’ndan kimler geldi, kimler geçti… İlçenin ilk kaymakamı, daha sonra ünlü bir vali olarak dikkat çeken Efgan Ala imiş. Sporda, bilimde, sanatta ilçenin yetiştirdiği özel yetenekler kitapta tek tek konu ediliyor. Fahri Düzenli bu kitabın Dernekpazarı tarihi açısından bir başlangıç niteliğinde olduğunu ifade ederek bu konuda ilk adımı attığını belirtiyor. Kitap biter bitmez, bu kitaptaki eksikler üzerinde çalışmaya başlamış bile. PEDAM Yayınları’ndan çıkan kitap,www.dernekpazari.com sitemizden tüm katkılara açık bir proje aslında. Türkiye’nin tüm ilçelerine örnek olması gereken Dernekpazarı kitabı, insanların olduğu gibi kentlerin, ilçelerin, beldelerin de kendine özgü bir yaşam öyküsü olduğunun kanıtı niteliğinde adeta.

Fahri Düzenli kitabın önsözünde okurlarına şöyle sesleniyor: “Bu, benim ilk çalışmam. Gelecekte ihtiyaç duyulabilecek bazı bilgilerle unutulmaya yüz tutan gelenek ve göreneklerimizi yaşatabilmek amacını taşıyan bir çalışma. Yazmaya başladığımda bu işin çok zor ve ağır sorumluluk taşıyan bir iş olduğunu görüp vazgeçmeyi de düşündüğüm anlar oldu. En güzelini ve en doğruları yazmaya çalışmama rağmen yazdıklarım kadar hatta daha fazlası eksiklerimin olduğunu peşinen kabul ediyorum. Okuyucularımın bu konudaki görüş ve düşünceleriyle eleştirilerini bana ulaştırdıkları takdirde dikkate alacağımı taahhüt ediyorum.”

Kitaptan bir “Atma Türkü” örneği (Ustalar: Hasan Cansız – Hüseyin Ekşi)

M.C. Döğa alur bir evlat, beyuğini esledi.

H.C. Yirmi seneden beri bobam beni besledi

M.C. Kaybana bu askerluk, hepumuzi sesledi.

H.C. Duman çıktı denizden, sanki dağı sisledi.

M.C. Dünya ahır zamandur, insanlar hesisledi.

Fahri Düzenli Kimdir?

1945 yılında Trabzon ili Dernekpazarı ilçesi Güney Mahallesi’nde doğdu. İlkokulu ilçede okuyup 1957 yılında mezun oldu. Öğrenimine dört yıl ara vererek ticaretle uğraştı. 1962-1963 Öğretim Yılında Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulu sınavlarını kazandı. 1967 Temmuz ayında mezun olup, Kastamonu İli Araç İlçesi Alakaya Köyü İlkokulu Müdürlüğüne atandı. İki yıl orada çalıştıktan sonra Manisa 57. Piyade Alayı’nda 4 aylık askeri eğitimi tamamlayıp Rize Merkez Karasu Köyü İlkokulu Müdürlüğüne başladı. İki yıl sonra Dernekpazarı ilçesi Gülen Köyü(Visir) İlkokulu Öğretmenliğine atandı. Bir yıl sonra Dernekpazarı Zincirlitaş İlkokulu öğretmeniyken yapılan puanlamalı seçme sonucu 1975 yılında asaleten aynı okulun müdürlüğüne getirildi. Buradaki görevini sürdürürken Rize Meslek Yüksek Okulu Muhasebe bölümü sınavlarını kazanıp kayıt yaptırdı ve 1979 yılında mezun oldu. 1992 yılına kadar Zincirlitaş Köyü İlkokulunda çalıştı. Aynı yıl ilçe merkezi Atatürk İlköğretim Okulu’na müdürlük kadrosuyla öğretmen olarak atandı. Bu okula Taşımalı Öğretim Uygulaması nedeniyle öğrencileriyle birlikte geldi. 1994 Eğitim-Öğretim yılında da aynı okulun müdürlüğüne atandı. Bu görevi sürdürürken 1998 Temmuz ayında emekli oldu. Mesleki hayatı boyunca ve emekli olduktan sonra da sosyal etkinliklerde aktif görevler aldı. Gazete ve dergilerde yayımlanan yazıları ve fotoğrafları vardır. Merkezi İstanbul da kurulan Dernekpazarı Köyleri Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın ilçedeki şubesini oluşturup kapanıncaya kadar yönetimini sürdürdü. 1999-2004 dönemi Belediye Meclisi Üyeliği yaptı. Titiz bir Çalışmanın ürünü olan ve 2006 yılında yayınlanan “Geçmişten Geleceğe Çaykara ve Dernekpazarı” adlı ansiklopedik eserin yayın kurulunda görev aldı. İlçeyi temsilen Trabzon’da yayımlanan yerel Karadeniz Gazetesinin ilçe muhabirliğini sürdürdü. Ardından Taka Gazetesine geçti. Halen aynı gazetenin ve 8 yıldır da TRT’nin ilçe muhabirliği görevini sürdürmektedir. 10 yıldır Sağlık Hizmetlerini Geliştirme Derneği’nin, bir yıldır da Ziraat Odasının Meclis Başkanlığı görevlerini yürütmektedir. Fotoğrafçılık ve halk oyunları en fazla değer verdiği hobileridir. Gezmeyi, kitap okumayı, daha çok tarihsel araştırmaları, şiir okumayı ve yazmayı sevmektedir. Dört çocuk babasıdır.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.