ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
35,5585
EURO
36,5628
ALTIN
3.087,57
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

KÖYLERİMİZİN ESKİ VE YENİ İSİMLERİ

KÖYLERİMİZİN ESKİ VE YENİ İSİMLERİ
11.01.2009 03:31
A+
A-

  Genel olarak köylerimizin eski ve yeni adlarını biliriz. Ama çoğumuzun bilmediği bir şey daha var ki; o da köylerimizin şu an kullanılan isimlerden önce bir kere daha adlandırıldığı.

Yer adları bir toprak parçasının vatan haline getirilmesi bakımından çok önemlidir. Anadolu’yu yurt tutan atalarımız yaşadığımız bu topraklara kendi kültürünün damgasını taşıyan adlar vermişlerdir. Türkiye’de köy, dağ, dere, tepe, göl, ırmak, yaylak, kışlak, arazi parçasına bilerek düşünülerek, geleneğe uyulacak adlar verilmiştir. Yer adları vatan tuttuğumuz bu toprağın tapu senetleridir. Eski adlar değiştirilirken yeni adların bir kısmı tabiatla ilgilidir. Örneğin; Çayıroba, Çarşıbaşı, Demirkapı, gibi adlar bölgenin topoğrafisini tanımlamaktadır. Yine Eğridere, Şahinkaya, Uzuntarla, Dağönu gibi isimler köylerin bir ölçüde coğrafyasını tanımlar. Meyveler ve çiçekler de yer adı verilmesinde ilham kaynağı olur bazen. Örneğin: Arpaözü, Soğanlı gibi. Yine isim verilmesinde o köyün tarihinde iz bırakmış kişiler de etkilidir. Maraşlı gibi. Maraş’tan gelerek yerleşen hocanın memleketine nispetle verilmiştir.

Birçok köyümüzün şu anda kullanılan ismi üçüncü ismi aslında. Araştırmacı Ayhan Yüksel’in Trabzon Tarihi Sempozyumu kitabında yayınlanan araştırmasına göre köy isimlerinin geçirdiği evreler şöyle:

ESKİ ADIDEĞİŞTİRİLENBUGÜNKÜ ADI
Ogene-i UlyaDerebaşıKaraçam
Ogene-i SüflaSarılıçamKöknar
AlitinosŞıhlıUzuntarla
HaldizenTemur BabDemirkapı
İbsilTaşlıcaArpaözü
ŞerahGölcükUzungöl
YenteZiyaretÇayıroba
CoroşDerecikTaşkıran
Mezire-i PaçanMezire-i SagırTaşlıgedik
AnosoÇamlıÇambaşı
Mimilos_i UlyaKızılkayaYukarı Kumlu
Mimilos_i SüflaAkkayaAşağı Kumlu
ŞinekFerahiyeAtaköy
Nefs-i PaçanMaraşlıMaraşlı
Paçan VahdanİrfaniyeKoldere
ŞurAkarcaŞahinkaya
GorgorasKızıltoprakEğridere
HolaysaHacı Köyü Yeşilalan
ZelekaAliyeTaşören
KadahorPazarcıkIşıklı
Hopşera-i UlyaTepeköyAkdoğan
Hopşera-i SüflaTepecikSoğanlı
FotinosKestanelikKabataş
ZenoKonaklıAkköse
Aso FolizaArpaekenDerindere
HarosYaylaönüYaylaönü
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.