ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
38,3141
EURO
43,6943
ALTIN
4.104,43
BIST
9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Trabzon Derebaşı’na aktı

Trabzon Derebaşı’na aktı
23.07.2018 12:18
A+
A-

Çaykara-Bayburt arasında Soğanlı dağı yamaçlarında yer alan ve ‘Dünyanın en tehlikeli yolu’ seçilen Derebaşı Virajları’nda sis ve yağmur engeline rağmen gerçekleşen doğa yürüyüşü büyük ilgi gördü.

Sarp kayalıkları ve 13 keskin virajıyla dünyanın en tehlikeli yolları arasında gösterilen ve ilçemiz Karaçam Mahallesinde bulunan Derebaşı Virajları’nda düzenlenen etkinliğe katılanlar sis ve yağmurla karşılaştı. Yoğun sise rağmen dünyanın en tehlikeli yolunda yürüyüşe devam edilirken, yürüyüş boyunca güvenlik önlemleri de alındı. UMKE ve jandarma ekiplerinin de katıldığı etkinlikte doğaseveler yol boyunca yoğun sis eşliğinde tehlikeli yolda fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

Trabzon Valiliği koordinesinde Çaykara Kaymakamlığının organizesinde gerçekleşen doğa yürüyüşüne Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile sivil insiyatif Derebaşı Platformu, TEDAK, Doğa ve Tarih Derneği ve UDSAK da tam destek verdi.

Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı yürüyüşü başlattığı Demirkapı noktasında yaptığı konuşmada Derebaşı Virajları’na kontrolleri dışında araç girişine izin vermediklerini dile getirerek, “Burası dünyanın en tehlikeli yolu olarak literatürdeki yerini aldı. Buraya bizim kontrolümüz dışında araç girişine izin vermiyoruz. Yürüyüş için tedbirlerimizi aldık. Araç geçişine izin vermiyoruz. Zaman içerisinde bu bölgeye ilgi arttıkça güvenlik tedbirlerimizi de arttırmamız gerekiyor. Bu konuyla alakalı da çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Derebaşı Virajları’nı turizme kazandırmak için böyle bir organizasyon düzenlediklerini belirterek, “Tarihte dünyanın en tehlikeli yolu diye de isimlendirilen aynı zamanda zor, sarp, insanlara heyecan veren, geçişi zor olan bir noktadan 1916-1918 yılları arasında yapılan, hatta İpek Yolu geçiş güzergahı noktasında buluyoruz. Amacımız farkındalık oluşturmak. Karadeniz’in kendisine has doğasını, kültürünü yaşatmak ve aynı zamanda dünyada da en tehlikeli viraj olarak nitelendirilen bu virajda doğa yürüyüşçülerimizle yürüyüş yaparak bu alanımızı turizme kazandırmak. Dağcılar trekking’ciler, off-road yapmak isteyenler için uygun bir ortam. Tüm dağcılarımızı, yürüyüşçülerimizi, macera ve heyecan yaşamak isteyen vatandaşlarımızı buraya davet ediyoruz” dedi.

Derebaşı Virajları

Derebaşı virajları Of-Çaykara-Bayburt D915 karayolu 2 bin 330 metre yüksekliğindeki Soğanlı Dağı eteklerinde yer alıyor. 1916 yılında Ruslar tarafından yaptırılan yol, kenarlarında korkuluk olmaması dolayısıyla bu gibi yolları araştıran bir site tarafından dünyanın en tehlikeli yolların arasında göstermişti. 29 keskin virajdan oluşan yol, 2 bin 35 metre yüksekliğindeki Soğanlı Dağı eteklerinde yer alıyor. Derebaşı tesislerinin bulunduğu bölümde genelde kar ve tipi nedeniyle kışın kapalı oluyor. Araçların virajları 2-3 manevra ile döndüğü eski yol, zamanla genişletilerek az da olsa sürücülerin rahat geçmeleri sağlanmıştı. Tehlikeli olan yola alternatif olarak yeni yol yapılırken, eski yolun her iki girişinde kapalı olduğu levhaları dikildi. Bu levhalara rağmen yol, yöre halkı tarafından nadir de olsa halen kullanılıyor.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.