Yayla ve mezralarımızda yetişen (Ligarba) yaban mersini meyvesinini yıllardır tüketiyoruz. Birçok hastalığa şifa olması bu meyveye olan ilgiyi şaşırtıcı boyutlara ulaştırdı. Son yıllarda hemşerilerimiz,(Ligarba) yaban mersini meyvesinin marmelatını ve reçelini yoğun bir şekilde yapıyor. Böylelikle bu meyvenin hem şifasından faydalanmakta hem de sabah kahvaltısında masalarını süslüyor..
Yöremizdeki (Ligarba) yaban mersini
Bu bitki ülkemizdeki literatürde Yaban mersini olarak bilinir. Ancak yetiştiği farklı coğrafyalarda farklı adlarla da biliniyor. Örneğin Rize’de Likapa, Trabzon’da Ligarba, Lifos veya Trabzon Üzümü, Rize Pazar ilçesinde Kaskanaka, Rize Ardeşen İlçesinde Çera (Çela), Artvin’de Morsivit veya Mahabak, Giresun’da Çalı Çileği, diğer bölgelerde ise Ayı Üzümü, Çay Üzümü veya Çoban Üzümü.
Yaban mersini; 30 cm-1 metre arasında boyu olan ve genelde mayıs aylarında çiçek açan bir bitkidir. Güz aylarına doğru olgunlaşır olgunlaştığında meyveleri mavi renklidir. Meyvesinin dışında “yapısında bulunan maddelerden dolayı” puslu bir görüntü mevcuttur. Bu görüntü içeriğindeki yüksek tanenleşmeden dolayıdır.
Tarihi gelişimi
Aslında yaban mersini yüz yıllardır bilinen bir meyvedir 1862 lere kadar uzanan bir literatür geçmişi vardır. Ancak yaban mersininin ünü, 2. dünya savaşı sırasında uçak pilotlarının görme yeteneklerini artırdığının anlaşılmasıyla yayılmıştır. Yaban mersini hakkında 1960 lardan sonra çeşitli laboratuar ve klinik deney araştırmaları yapılmıştır. Yaban mersini bütün bunların sonucunda günümüz modern tıbbının tedavi destekleyici meyveler literatüründe iyi bir yer edinmiştir. Yaban mersini hakkında Osmanlı döneminde de bazı kaynaklara rastlanmaktadır bu kaynaklarda yaban mersininin ticari bir bitki olduğundan bahsedilmektedir.
Etken Maddeleri Nelerdir?
Yaban mersininde diğer bütün şifalı bitkilerden daha fazla oranda anti oksidan madde vardır. Yalnızca bu özelliği dahi yaban mersinin önemli şifalı bitkilerkategorisine sokmaktadır. Genel olarak yaban mersininde;
Hangi Rahatsızlıklara iyi gelmektedir
Yaban mersini Damarlar üzerinde oldukça etkilidir. Bu durumda yaban mersini, damarla ilgili olan
Diğer yandan yaban mersini gözde olumlu etkileri olan bir besindir. Bu durumda
Gözle ilgili olarak başkaca
Mide rahatsızlıklarıyla ilgili olarak yaban mersini
–Yaban mersininin yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay, ishal giderici olarak kullanılır. |
-Bayanlarda, özel günlerin düzene girmesinde etkilidir.
-İdrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik gibi işlem görmektedir.
-Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri çalıştırır.
-Damarlarda yağ birikimini engelleme özelliğine sahiptir.
-Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
-Taze olarak yenildiğinde kanı temizler. Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
-Kan şekerini ve kolesterolü düşürür.
-Bağırsak metabolizmasını düzenler.
Kalp krizi riskini azaltır. Damar sertliği oluşumunu engeller. Gece görüş kabiliyetini arttırır. HIV virüsünün tekrarlanmasını azaltır. Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini ve kılcal damar oluşumunu arttırır. Kansere karşı savaşan Ellagic-Asit miktarı en fazla olan meyvedir. Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır. Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır. Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler. Diyet rejimlerinde kullanılır. Varis ve basuru iyileştirir. Sakinleştirici özelliği vardır. Ağız içi yaralarını iyileştirir. İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır. Akciğer anfizemi ve romatizma oluşumuna sebep olan elastaz enzim aktivitesini yavaşlatır.
Kullanım şekli
Ligarba taze meyve olarak kullanılabildiği gibi kurutulmuş olarak ta kullanılabilir. Diğer yandan marmeladı ve reçeli de oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Aktarlardan elde edilen genelde kurutulmuş meyveler çay şeklinde demlenip içilebilmektedir.
Haber: Çaykara Gazetesi
2014 eylül ayı ligarba hasadımız başlamıştır. 0544 8933157