ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,3119
EURO
35,0521
ALTIN
2.277,29
BIST
8.991,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
18°C
Trabzon
18°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Açık
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
21°C
reklam

10 Ocak’ta meydana gelen çığ felaketi ile ilgili bilirkişi raporu tamamlandı

10 Ocak’ta meydana gelen çığ felaketi ile ilgili bilirkişi raporu tamamlandı
23.06.2015 09:15
A+
A-

Çaykara’nın Karaçam Mahallesi Kavlatan Mevkii Balkodu HES inşaatında 6 ay önce meydana gelen ve 5 işçinin ölümüyle sonuçlanan çığ felaketi ile ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, işçilerin çalışmak istememelerine rağmen ölüme gönderildikleri iddia edildi.

Trabzon’un Çaykara ilçesi Kavlatan mevkiindeki HES inşaatı şantiyesinde 10 Ocak’ta meydana gelen çığ faciasında, işçiler Özgür Özyürek, Erhan Aslan, Lokman Çelik, Muhammet Işıklı ve Nusret Er kar altında can vermişti. 5 kişinin ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Çaykara Cumhuriyet Savcılığı’nın, olayda kusurluların belirlenmesi için talep ettiği bilirkişi raporu tamamlandı. Maden Mühendisi ve A sınıfı İş Güvenliği Uzmanları Muzaffer Köndel, Cevdet Bebek ve Avukat Necla Anlağan’dan oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda inanılmaz tespitler yer aldı.

UYARIYI ÖNEMSEMEDİLER
Bilirkişi raporunda, HES inşaatında şirket adına emir verme yetkisi bulunan Hasan K.’nın, tabiat şartlarının ağırlaşmasına karşın iş güvenliği açısından gerekli önlemleri almadığı ve Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün uyarısına rağmen şantiyeyi tahliye etmediği belirtildi. Hasan K.’nın arızalanan jeneratörü tamir etmeye gitmek istemeyen işçilerin tüm karşı çıkmalarına rağmen bölgeye gönderilmesine izin verdiği ve bu sebeple asli kusurlu olduğu vurgulandı. Raporda ayrıca, taşeron firma sahibi Kamil Hilmi G.’nin de şantiyede yetkin bir personel bulundurmadığı, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin hiçbirini almadığı ve işçileri bilgilendirmediği tespiti yer aldı.

ÖLÜME GİTMEMEK İÇİN DİRENMİŞLER
Rapordaki en çarpıcı ayrıntı ise, hayatını kaybeden 5 işçinin olay günü bölgeye gitmemek için direndiklerinin belirtilmesi oldu. Rapora göre, olay günü taşeron firma tarafından işçilere şantiye şefi olarak gösterilen ve resmiyette öyle bir görevi olmayan iş makinesi sorumlusu Abdulhamit A., bozulan jeneratörün onarılması için işçileri görevlendirdi. Abdulhamit A.’nın işçilerin direnmelerine rağmen, “Tüm sorumluluk bende. Gidin onarın” dediği kaydedildi. Diğer işçilerden alınan ifadelere göre, şantiye şefi gibi davranan Abdulhamit A., hiçbir önlem almadan, baskı yaparak işçileri resmen ölüme gönderdi.

BİLİNÇLİ TAKSİRLİ İŞ KAZASI
Bilirkişi raporunda, olayın bilinçli taksirli iş kazası olduğu belirtildi. Savcılığın, bu rapor doğrultusunda 5 işçinin ölümünden sorumlu tutulanlar hakkında dava açması bekleniyor.

Kaynak:ilkhaber

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.