Bir zamanlar yolculukların olmazsa olmazı olan ata yadigarı tarihi çeşmelerimiz bakımsızlık ve ilgisizlikten yok olmak üzere
Yol güzergâhlarının değişmesi ve bazı yerleşim alanlarının ıssız hale gelmesi sonucu binlerce insanın su içtiği, serinlediği çeşmeler bugün dikenlerin ve yabani otların arasında yosunlaşmış ve bakımsızlıktan dökülür duruma geldi.
Vatandaşlar ata yadigarı bu tarihi zenginlik ve güzelliklerin göz göre göre kaybolmasının kendilerini üzdüğünü ifade ederek, yetkililerin bir an önce konuya çözüm bulmalarını istediler.
Bizde Çaykara gazetesi olarak yok olmaya yüz tutmuş tarihi asırlık çeşmeler için yetkililerin Vakıflar Bölge Müdürlüğü veya Turizm Kültür İl müdürlüğü ile irtibata geçerek bakım ve onarımları sağlanmalıdır. Veya Çaykara Belediyesi tarafından kendi imkanlarıyla bakım ve onarımları yapılarak yeniden ihya edilmelidir.
Bu eserler Çaykaramızın tarihi vesikaları ve vazgeçilmezleridir.