ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,6064
EURO
34,8200
ALTIN
2.513,44
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
19°C
Salı Az Bulutlu
25°C
reklam

Çayırlıda Bir Çaykara Var: Balıklı Köyü

Çayırlıda Bir Çaykara Var: Balıklı Köyü
20.03.2012 23:31
A+
A-

Çayırlıda Bir Çaykara Var: Balıklı Köyü 1

Çayırlı’da Bir Çaykara Var

Erzincan’ın Çayırlı ilçesine bağlı Balıklı köyü halkı yetmiş beş yıl önce göçtükleri Çaykara’nın kültürünü yaşatmayı devam ettiriyor. Bölgede Balıklı köyünün ayrı bir yeri var. Balıklı denince Tüm Erzincan’da Trabzon’dan gelen ailelerin yaşadığı köy olarak biliniyor. Bu köyün büyük bir çoğunluğu Çaykara kökenli olduğu için kültürlerini aynen korumayı başarmışlar. Düğünlerinde kemençe ve kaval çalınıyor. Horon oynanıyor. Bölgede hakim olan davul zurna Balıklı köyünde ilgi görmüyor. Babaları hatta dedeleri Çaykara’dan gelse de onlar hala biz Çaykaralıyız diyorlar. Balıklı köyünde diğer bölgelerden (Yugoslavya, Bayburt, Tunceli) göç eden aileler olmasına rağmen çoğunluk Çaykaralı olduğu için Yugoslav göçmenleri bile Çaykara şivesiyle konuşuyor. Balıklı’da çekilen yerel bir televizyon programı da bu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor. Çaykara Gazetesi olarak sizleri Erzincan’daki Çaykaralılarla buluşturuyoruz. Erzincan’a yolu düşen olursa Çayırlı’da Balıklı köyüne uğramayı, alabalığından ve nefis balından yemeyi ihmal etmesin.

Çaykara’da yaşanan 1929 sel felaketin sonrasında 1935 yılında ilk olarak 32 hane 172 nüfus ile Erzincan İline göç etmiş. Göç edilen köylerden biri ve Çaykaralıların en yoğun olarak yaşadığı köy olarak Balıklı köyü dikkat çekiyor. Tercan ilçesine bağlı olarak oluşturulan Balıklı köyü Çayırlı’nın 1954’te ilçe olması ile Tercan’dan ayrılarak Çayırlı ilçesine bağlanır.

Balıklı’da Paçandan(Maraşlı), Holodan, Şurdan(Şahinkaya), Şinekten(Ataköy), Şerahtan(Uzungöl) göçler devam etmiştir. Hâlihazırda Balıklı köyünde Ataköy kökenli 25 hane, Uzungöl’den 35 hane, Maraşlı’dan 11, Holo köylerinden 7, Şahinkaya’dan 3 hane aile bulunmaktadır. Bu ailelerin fertlerinden daha fazlası buradan da ülkenin çeşitli şehirlerine göç etmiş durumda. 2004 yılından beri Çayırlı ilçe belediye başkanlığı görevini yürütmekte olan Fevzi Kılıç’ta Çaykaralıdır. Çayırlı merkezinde Çaykara’nın köylerinden gelip yerleşen yaklaşık 30 hane bulunuyor.  Bölgede Tercan İlçesine bağlı Mercan beldesinde de Çaykaralılar belde nüfusunun yarısını oluşturuyor.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.