Of Çaykara karayolu inşaatının istimlak çalışmaları ile karayolu çalışmalarına 1950 li yıllarda Nafıa teşkilatınca başlanılmıştır. Bu yol günün şartlarına göre planlanan dar ve bu günkü karayolu standartlarından çok, köy yolları standartlarına uygun olarak yapılmıştır. İkinci ve son istimlak çalışmaları ise, 1984 yılında yeni teşkilatlanmış haliyle Karayolları Bölge Müdürlüğünce yine o günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeni güzergah düzenlemesi yapılarak, bu defa Solaklı Deresini takip eden Of-Çaykara karayolu, gidiş ve geliş tek şeritli olarak yeniden düzenlenmiştir.
Şüphesiz bu düzenlemeler yapılırken, küresel ısınma ile birlikte yaşam kalitesinin biraz daha sağlıklı olabileceği dönemlerde de dağ, yayla, kış, kar, sağlık turizmi gibi alternatif turizm faaliyetlerinin gelişebileceği ve Trabzon Çaykara-Uzungöl Turizm Merkezi’nin TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca turizm merkezi olarak ilan edilmiş 26 yayladan biri olacağı öngörülmemiştir. Ya da Doğu Karadeniz’in ihmal edilen bu potansiyeli bilinse dahi tatbikat safhasına geçişinin zor olacağı değerlendirilmiştir. Halbuki, Doğu Karadeniz’in bir sanayi bölgesi haline gelmesi çeşitli nedenlerle oldukça zordur. Bu sebeple bölgede yaşayan nüfus için tarımsal arazi yetersizliğinden dolayı farklı alternatifler aramak zorunluluğu vardır. Bu alternatifler içinde turizm önemli bir fırsat oluşturmaktadır.
İlimizde bu fırsatı destekleyen ve Turizm Bakanlığınca da kabul gören, Trabzon Maçka-Şolma Yaylası, Trabzon Çaykara-Uzungöl Turizm Merkezi ve Trabzon Tonya-Erikbeli Turizm Merkezi-Erikbeli Yaylası mevcuttur. Özellikle, konu edilen yol güzergahında bulunan Trabzon Çaykara–Uzungöl Turizm Merkezi’ni yıl içerisinde ziyaret eden ortalama 550 bin yerli ve yabancı turistin olduğu resmi kayıtlarda yer almaktadır. Bu tespit, güzergahtaki ilçe ve belde halkları yanında, turizm merkezini ziyaret eden binlerce turistin kullandığı mevcut kara yolunun trafik yoğunluğunu kaldıramayacağını açıkça göstermektedir. Karayolu üzerindeki trafik yükünü kısmen de olsa hafifletmek için Of-Çaykara yolu üzerinde bulunan Çay fabrikalarının yoğun olduğu 2 km lik bölüm 2007 yılında ihale edilerek bölünmüş yol olarak yapılmış ise de, bu bir pansuman tedbir olarak kalmıştır.
Doğu Karadeniz, aşırı yağış alan ve erozyon ile birlikte dere taşkınlarıyla da gündemde olan bir bölgemizdir. Bu özelliği nedeniylede zaman zaman Of-Çaykara karayolu ulaşıma kapanmaktadır. Bu durumda da münhasıran tahribatın olduğu bölümler onarılmaktadır. Yani sel felaketine uğrayan Cumapazarı Beldesindeki köprü ve yol onarımı ile başlayan çalışmalar, 2010 yılında bölgede meydana gelen başka bir sel felaketi sonucu Of-Cumapazarı arasında yer alan 14 km lik eski yolun bölünmüş yol olarak yeniden projelendirilmesi gibi.
Of-Cumapazarı bölünmüş yol projesinin finansmanı Ulaştırma Bakanlığı tarafından karşılanmış ve bölünmüş yolun ihalesi Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından Of Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne havale edilmiştir. Of Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce 2 Şubat 2011 tarihinde yapılan ihalenin ardından 14 trilyona mal olacak ihaleyi alan yüklenici firma çalışmalara başlayarak 14 km’lik bölünmüş yolu tamamlamak üzeredir. Ancak, Cumapazarı-Dernekpazarı-Çaykara-Taşkıran-Uzungöl ana yolunun devamı için herhangi bir çalışma öngörülmediği öğrenilmiştir. Halbuki, Turizm Merkezine ulaşmak için bu yoldan yararlanan 420 km2’lik geniş bir yerleşim alanı olan Çaykara ile Dernekpazarı ilçeleri ve iki belde daha vardır. Ayrıca, Of-Dernekpazarı-Çaykara-Bayburt Devlet Karayolu, Solaklı Çayı’nı takip etmektedir.
Hani Trabzon Turizm Master planı kapsamında, turizm potansiyeli yüksek olan Çaykara Vadisi öncelik alacaktı?
Hani yeşil yolculuk için buna ihtiyaç vardı?
Hani Doğu Karadeniz’de Turizm Odaklı Kalkınma Projesi uygulanacaktı?
Hani bu koridor, İstanbul’lu ve Ankara’lılar için bir destinasyon haline getirilecekti?
Şimdi soruyorum,
Sayın Bakan,
Sayın Vali,
Sayın Vekiller,
Sayın Çaykara ve Dernek Pazarı Kaymakamları,
Sayın Çaykara, Dernekpazarı İlçe Belediye Başkanları,
Sayın Taşkıran, Ataköy, Uzungöl ve Karaçam Belediye Başkanları,
Sayın Karayolları Bölge Müdürü,
Sayın Sivil Toplum Kuruluşlarının Yöneticileri,
Sayın Çaykara ve Dernekpazarı Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yöneticileri,
Solaklı vadisi havzasında yerleşik halk ve bu vadiyi ziyaret eden yerli ve yabancı turist ÖKSÜZ MÜ ?
Bu bölge insanı mutlaka tabi afet geldikten sonra mı hizmet almaya mahkumdur? Bu ceza niye? Bölge Turizm gelirleri ile hizmetlerin karşılıkları ödenmemekte midir?
Bence; Bu bölge siyasiler için seçimden seçime, zenginler için tatilden tatile hatırlanmaktan daha fazlasına layıktır.
Sizce değilmi?………
Nail ÇELEBİ
21.Dönem MHP Trabzon Milletvekili