ÇAYKARA VE NUMAN BAKKALOĞLU
Çaykara, Trabzon’un sahilde olmayan ilçelerinden biri. Of Solaklı vadisinden yirmi küsur kilometre güneyde. Belki en az gelişmiş ilçelerinden biri. Ancak birçok üstün özelliği olan bir ilçe. Öncelikle insan kaynakları yönünden zengin bir ilçe. Çok eskiden beri önemli görevlere gelebilen bir çok insan yetişti buradan. Bu yönü ile toprağı verimli dene bilir. İnsanları çalışkan yetenekli ve de ahlaklı. Hani birçok yayın organında cezaevi olmayan ender ilçelerden biri olarak, hırsızlığın çok az görüldüğü bir yer olarak tanıtılmıştır. Bunlar onur duyulacak özellikler. Gerçi Trabzon’umuzun diğer ilçeleri de üstün özelliklere sahiptir bunu da belirtelim. Ayrıca Çaykara doğal güzelliği ile de insanı büyüleyebilecek özelliklere sahiptir. Gerçi ilçe merkezi dört dağın arasında güneşin çok zor aldığı bir yerde ama yine de bir başka güzeldir. Karadeniz bölgesinin eşsiz yeşil örtüsü burada daha da yoğun görülür. Yaylaları başka bir güzel, havası ile suyu ile. Son yıllarda gelişen yayla turizminin gelişebileceği yaylalar. Şenliklerle yaz boyunca cıvıl cıvıl kaynar. Bu güzel gelenek bütün görkemi ile yaşıyor.
Kuşkusuz Çaykara deyince akla Uzungöl gelir. Uzungöl Çaykara’yı da Trabzon’u bölgeyi hatta ülkemizi de tanıtan çok önemli bir turizm değeri. Her geçen yıl önemini artırıyor. Yolu tamamlandı, turistik tesisleri hemen hemen tamamlandı. Artık Uzungöl’e gelen turist her aradığını buluyor. Tam modern bir turizm cenneti. Belki geliştikçe doğal güzelliğini yitiriyor, özgün yapısı bozuluyor ancak bu konuda da önlem alınırsa bu tehlike de giderilir. Yani altın yumurtlayan tavuğu kesip içindeki altını birden alalım yerine bırakalım yumurtlasın gelişsin yaşasın ki kalıcı bir kaynak olsun. Ancak biz bu yanlışı hep yapıyoruz.Birden zengin olalım diye elde avuçta olanı yok ederiz.
Yayla turizmini de geliştirmek gerekir. Uzmanına danışarak, günübirlik politikalar peşine düşmeden uzun vadeli yatırımlar yaparak, planlar yaparak bu değeri geliştirelim onu da altın yumurtlayan tavuğa dönüştürelim.
Evet Çaykara güzel bir belde, insanları iyi insanlar ancak olması gereken yerde değil. Çaykara çok göç veren bir belde, bir ilçe. Evet insanlar doğdukları değil doydukları yerde yaşarlar. Ancak bu insanlara iş bulunabilirse, burada doyabilirlerse Çaykara yine şenlik kalır. Şu anda adeta bir yazlık yerleşim yeri. Yazın köyler dolup taşıyor. Köyler imar yönünden çok modernleşti. Adeta kentleşti. Tabii betonlaşma hastalığı burada da var. Daha sağlıklı yapılaşma olsa daha iyi olur.
Peki Çaykara’mız yeterince tanınmış mı, tanınıyor mu? Hayır, İşte burada Merhum Numan Bakkaloğlu’nu saygı ile ve minnetle bir kez daha anacağım. Bakkaloğlu 19 Eylül 1988’de genç denecek yaşta aramızdan ayrıldı. 21 yıl geçti aradan. Bakkaloğlu’nu tanıyanlar bayağı azalmış. Bakkaloğlu Çaykara’da köy öğretmeniydi, amatör gazeteciydi, fotoğrafçıydı, halk adamıydı. Çaykara aşığıydı. Hem öğretmenlik yapar hem de diğer görevlerini yerine getirirdi. Çaykara’mızı o yıllarda en iyi tanıtan oydu. Bir çok gazetede haberleri çıkardı. Özellikle o yıllarda Of-Çaykara yolu büyük bir sorundu. Bu sorunun çözümünde çok büyük yararı olmuştu. Halkın yaşantısını çok etkili bir biçimde yansıtıyordu. Kim bilir daha ne güzel işler yapacaktı ebediyete göçtü. Çaykara Kaymakamlığının sorumluluğunda birlikte çıkardığımız ÇAYKARA BÜLTENİ de bugüne dek gelmiş çok önemli bir belgedir. Onda da onun büyük emeği vardı. Bunlar unutulmamalı.
Çaykara bugün ne durumda? Düne göre bir çok sorunu çözülmüş. Yolu yapılmış, okulları, yurdu bir çok yönden iyi. Uzungöl bayağı gelişmiş. Ataköy’de Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi var. İlçe merkezinde yeterli denebilecek hastane var, ancak doktor yok, personel yok teknik yönden bir çok eksik var.
Yirmi bir yıl sonra Merhum Bakkaloğlu’nu rahmetle saygı ile anarken Çaykara’nın daha etkili bir biçimde tanıtılmasını, sorunlarının yansıtılmasını ve Çaykara’dan yetişen insanların Çaykara’ya sahip çıkmasını bekliyorum. Rasim EFENDİĞLU Ekleyen Üye :efendioglu
24 Eylül 2009
Numan Bakkaloğlu’nu rahmetle anarken yazı kaleme alan, bizimle paylaşan hocamız Rasim Efendioğlu’nada teşekkür eder yazılarının devamını bekleriz. Site Yönetimi
Rahmetli öğretmen, gazeteci Numan Bakkaloğlu’nun bir kısım resim arşivi rahmetli emekli Milli Eğitim Müsteşarı İsmail Hakkı Bakkaloğlu’ tarafından 2003 yılında Çaykara Gazetesine bağışlanmıştır. Bizde Numan Bakkaloğlu’nun albümünden köşesi açarak bir kısmını yayınladık.