ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
reklam

Çaykara’nın Armut Tipleri Doktoraya Konu Oldu

Çaykara’nın Armut Tipleri Doktoraya Konu Oldu
14.08.2012 12:04
A+
A-

Çaykara'nın Armut Tipleri Doktoraya Konu Oldu 1

Çaykara’nın Armut Tipleri Araştırılıyor

Çaykara̵

7;da yetişen armut tipleri bir doktora çalışmasına konu oldu. Ziraat Yüksek Mühendisi Gülay Çelikel Çubukçu’nun yürüttüğü doktora çalışması kapsamında Çaykara ve bağlı 25 köyde bulunan armut tipleri inceleniyor.

Araştırmanın sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Gülay Çelikel Çubukçu araştırmanın amacını Çaykara’da yetişen armut tiplerini korumak ve bölgeye adapte olmuş armut meyvelerinin korunması ve çoğaltılmasını sağlamak olarak açıklandı. Proje danışmanlığını Maraşlı köyünden olan Prof. Dr. Saim Zeki Bostan’ın yaptığı doktora çalışması iki yıldır devam ediyor.

Araştırma kapsamında her köyden belirlenen armut ağaçları etiketleniyor. Ağacın sahibi, yaşı, tipi, çiçek açma tarihi, tomurcuklanma tarihi, meyve tutum tarihi, yaprak döküm tarihi gibi bilgileri kaydedilerek takip ediliyor. Takip edilen her ağaçtan 20 adet armut ve 20 adet yaprak alınarak laboratuar ortamında analizleri yapılıyor. Çalışmanın sonucunda bölge için en verimli ve en uygun olacak armut tipleri belirlenerek geliştirilmesi sağlanacak.

Araştırmayı yürüten Ziraat Yüksek Mühendisi Gülay Çelikel Çubukçu aynı zamanda Araklı ilçesi Tarım İlçe Müdürlüğünde Ziraat Mühendisi olarak görev yapıyor. Daha önce bir süre Çaykara Tarım İlçe Müdürlüğünde de görev yapan Çubukçu çalışması sırasında bölge halkının desteği olması halinde daha sağlıklı sonuçlara ulaşabileceklerini belirtti. Çubukçu bazı köylerde ağaçlara yapıştırdıkları etiketlerin tahrip edildiğini belirterek “Halkımızın çalışmamızdan haberi olmadığı için ağaçlara vurduğumuz etiketleri bilerek ya da bilmeyerek kopardıklarına şahit oluyoruz. Bu da o ağaç üzerinde yapılan araştırmanın kaybolması demek. Hemşerilerimizden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Özellikle köylerde meyve aşılama ve yetiştirme konusunda ilgisi olan şahısların yardımı bizim için önemli. Bize Çaykara Tarım İlçe Müdürlüğü kanalıyla ulaşabilirler. Sonuçta bölgeye yarar sağlayacak bir araştırma yapıyoruz. Umarız güzel sonuçlar alırız” dedi.

Doktora seviyesindeki araştırma tahminen iki yıl daha devam edecek

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.