Çaykara’ya tarihte araba ilk defa ne zaman geldi?
1916 yılında D 915 Kara yolu olarak bilinen Of-Çaykara-Bayburt Kara yolunun açılmasına rağmen Çaykara’ya arabanın gelişi daha geç zamanlarda oldu.
Rus işgali sırasında yöre halkının bedel karşılığı çalıştırılmasıyla, kazma kürekle el işçiliği ile yaptırılan devlet kara yolu uzunca bir süre kullanılamadı. 1916 yılında tamamlanan yol, Derebaşı Virajlarının da üzerinde bulunduğu kara yoluydu.
Çaykara’nın araba ile ilk tanışması ise 1930’lu yıllarda olmuş. Hopşeralı Batu ailesinden Mehmet Galip Batu ilk defa Çaykara’ya getirdiği kamyon halk tarafından ilgiyle karşılanmıştı. Ailenin fındık bahçesini satarak aldığı kamyondan ilk yıllarda beklenen kârın sağlanamadığı hatta kamyon hakkında “fındıklık gitti kamyondan da bir kar elde edemedik” anlamına gelen Rumca beyitler yazıldığı da rivayet edilir.
Fakat aile arabanın alınmasının fındık bahçesinin satılmasıyla olmadığını, arabayı alacak ekonomik durumlarının mevcut olduğunu söylüyor.
Kamyonu ilk defa yakından gören bazı çocukların onu bir hayvana benzettikleri, yemesi için önüne ot koydukları da anlatılan rivayetler arasındadır.
Kamyonun geliş tarihi ile ilgili muhtelif rivayetler mevcuttur. 1932-1936 ve 1938 gibi çeşitli rivayetler bize net bir tarih vermese de Çaykara’ya ilk motorlu aracın 30’lu yıllarda geldiğini gösteriyor. Çaykara bu yıllarda henüz ilçe statüsü kazanmamış Of’a bağlı bir nahiye idi.
Daha sonraki yıllarda Çaykara’dan Bayburt’a ilk arabayı aynı aileden Dr. Ahmet Batu’nun babası çıkarmış. O zaman Bayburtlular arabanın önünde bir koç keserek bu olayı kutlamışlar. Bu koçun derisinin çok yakın yıllara kadar Akdoğan Mahallesi Demirciler Mevkisinde bulunan Batu Ailesine ait konakta mevcut olduğu öğrenildi.
Çaykara Gazetesi olarak tarihe bir not ve belge olsun diye paylaşıyoruz.
Birde rahmetli yusuf meral vardı. 1930larda…
Mesajınız…