ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,4204
EURO
34,4252
ALTIN
2.489,42
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Açık
25°C
Trabzon
25°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
reklam

Çaykara’nın ilk arabasının hikayesi

Çaykara’nın ilk arabasının hikayesi
21.09.2016 09:06
A+
A-

Çaykara’ya tarihte araba ilk defa ne zaman geldi?

1916 yılında D 915 Kara yolu olarak bilinen Of-Çaykara-Bayburt Kara yolunun açılmasına rağmen Çaykara’ya arabanın gelişi daha geç zamanlarda oldu.

Rus işgali sırasında yöre halkının bedel karşılığı çalıştırılmasıyla, kazma kürekle el işçiliği ile yaptırılan devlet kara yolu uzunca bir süre kullanılamadı. 1916 yılında tamamlanan yol, Derebaşı Virajlarının da üzerinde bulunduğu kara yoluydu.

mehmet_galip_batu

Mehmet Galip Batu

Çaykara’nın araba ile ilk tanışması ise 1930’lu yıllarda olmuş. Hopşeralı Batu ailesinden Mehmet Galip Batu ilk defa Çaykara’ya getirdiği kamyon halk tarafından ilgiyle karşılanmıştı. Ailenin fındık bahçesini satarak aldığı kamyondan ilk yıllarda beklenen kârın sağlanamadığı hatta kamyon hakkında “fındıklık gitti kamyondan da bir kar elde edemedik” anlamına gelen Rumca beyitler yazıldığı da rivayet edilir.

Fakat aile arabanın alınmasının fındık bahçesinin satılmasıyla olmadığını, arabayı alacak ekonomik durumlarının mevcut olduğunu söylüyor.

Kamyonu ilk defa yakından gören bazı çocukların onu bir hayvana benzettikleri, yemesi için önüne ot koydukları da anlatılan rivayetler arasındadır.

Kamyonun geliş tarihi ile ilgili muhtelif rivayetler mevcuttur. 1932-1936 ve 1938 gibi çeşitli rivayetler bize net bir tarih vermese de Çaykara’ya ilk motorlu aracın 30’lu yıllarda geldiğini gösteriyor. Çaykara bu yıllarda henüz ilçe statüsü kazanmamış Of’a bağlı bir nahiye idi.

Daha sonraki yıllarda Çaykara’dan Bayburt’a ilk arabayı aynı aileden Dr. Ahmet Batu’nun babası çıkarmış. O zaman Bayburtlular arabanın önünde bir koç keserek bu olayı kutlamışlar. Bu koçun derisinin çok yakın yıllara kadar Akdoğan Mahallesi Demirciler Mevkisinde bulunan Batu Ailesine ait konakta mevcut olduğu öğrenildi.

Çaykara Gazetesi olarak tarihe bir not ve belge olsun diye paylaşıyoruz.

caykaraya-gelen-ilk-araba-2

kaynak

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Holalı dedi ki:

    Birde rahmetli yusuf meral vardı. 1930larda…

  2. Atilla BATU dedi ki:

    Mesajınız…