ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Doc.Dr Sedat Kaygusuz’la Çaykara meseleleri

Doc.Dr Sedat Kaygusuz’la Çaykara meseleleri
23.04.2008 10:09
A+
A-

HEMŞEHRİMİZ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DEKAN YARDIMCISI ,
KARADENİZLİLER DERNEĞİ BAŞKANI DOC.DR SEDAT KAYGUSUZLA YAPILAN RÖPORTAJ

Yönetici: Çaykara Gazetesi olarak, nerede bir değerimiz varsa bizde orada olacağız. konuğumuz,hemşerilerimizin en yoğun yaşadığı bir ilimizden, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan < br />Yardımcısı, aynı zamanda Kırıkkale’deki Karadenizliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği başkanı, Doç. Dr. Sedat Kaygusuz olacaktır. Değerli hocam söyleşimize başlamadan önce kendinizi okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Kaygusuz: Trabzon’un Çaykara ilçesi Aşağıkumlu Köyü’nde 1972 yılında doğdum. İlkokulu köyümde tamamladıktan sonra Ortaokul ve lise eğitimimi Trabzon Fatih Lisesi’nde 1988 yılında tamamlayıp,
aynı yıl üniversite sınavında KTÜ Tıp Fakültesi’ni kazanıp tıp eğitimime başladım. 1994 yılında mezun oldum. Aynı yıl çektiğim kura sonucu Mardin ili Nusaybin ilçesi Akarsu beldesinde hekimlik görevime başladım. Bu arada girdiğim TUS’u kazanınca KTÜ Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik
Mikrobiyoloji bölümünde ihtisasa başladım ve 2000 yılında uzman oldum. Bir süre daha aynı bölümde çalıştıktan sonra Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin aynı bölümünde akademisyenlik hayatıma başladım. 2005 yılında doçent oldum. 2006 yılından beri Tıp Fakültesi dekan yardımcılığı görevine atandım ve halen aynı görevi sürdürmekteyim. Kırıkkale’deki yaşadığım zaman zarfında da derneğimizin önce yönetim kurulunda görev aldım sonra da 2005 yılından itibaren yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmekteyim.
Yönetici: Sayın Hocam,Kırıkkale’deki Karadenizliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği başkanlığını yapıyorsunuz. Değerli okuyucularımıza, derneğin kuruluşu ve faaliyetleri konusunda bilgi verir misiniz?
Kaygusuz: Kırıkkale’ye Makine Endüstrisi Kurumu kurulmasıyla beraber ülkenin dört bir yanından işçi, memur, Amir pozisyonunda vatandaşlarımız Kırıkkale’ye gelip çalışmaya başlamışlar. Bunların büyük bir bölümü de doğusundan batısına kadar Karadeniz illerinden gelen hemşerilerimiz oluşturmuştur. 1959 yılında hemşerilerimiz o zamanki adıyla Karadenizliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ni kurmuşlardır. MKE’den sonraki en eski kuruluş olma özelliğini taşıyoruz ve bu yıl 50.yılımıza erişiyoruz. Bunca zaman derneğimiz neler yapmıştır diye sordunuz. Kurucu büyüklerimizle zaman zaman sohbet ederek biz de bu soruların cevabını almaya çalışıyoruz. Her türlü yardımlaşma, sosyal etkinlik, konserler, geziler, yağlı ve karakucak güreş etkinlikleri ve daha birçok faaliyeti bizlere yaptıklarını anlatıyorlar. Daha sonraları ihtilal dönemlerinde kesintiye uğrasa da 1982’den buyana şimdiki adıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Göreve geldiğimizden buyana ilk hedefimiz bir dernek binası satın almak olmuştur. Bu amaçla yaptığımız çalışmaların neticesinde hem Kırıkkale’deki hemşerilerimizden hem dışarıdaki hemşerilerimizden, işadamları ve dostlardan elde ettiğimiz gelirle 200 m2’lik çift dairemize sahip olduk. İki büyük konserle Kırıkkale’ye damga vurduk.
Birinde Volkan Konak diğerinde Fuat Saka gecelerimize renk kattı. Beş bini aşkın seyirci ile yapılan konserlerimize Karadenizli bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar bizleri yalnız bırakmadı. Yardımlaşma, öğrenci bursu, kermes, hemşerilerimizle değişik platformlarda piknik, hamsi günü, gezi gibi etkinliklerle bir araya gelme, Kırıkkale ve Kırıkkalelilerle hayatı paylaşma adına etkinliklerimiz oldu ve olmaya devam ediyor. Bizleri
www.karadeniz71.com adresinden daha yakınen izleme imkanı bulunmaktadır.

Yönetici: Kırıkkale’de yaşayan hemşerilerimizin genel olarak sorunları nelerdir. Dernek olarak bu konu hakkında çalışmalarınız var mı?
Kaygusuz: Kırıkkale’de yaşayan hemşerilerimizin sayısı ki biz dernek olarak 18 vilayetin temsilcisi bir dernek olarak çalışıyoruz, 8-10 binden daha fazladır. Birçoğu kalıcı olarak Kırıkkale’ye yerleşmiştir. Buradan evlenmiş veya burada çocuklarını Evlendirmişlerdir. Birçok alanda hayatları şehirle bütünleşmiştir. Esnaf olmuşlardır, işçi-memur olarak çalışanlar vardır. Yine birçok alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de önemli atılımlar sağlamış, adeta Kırıkkale’de gerçek inşaatların temellerini atmışlardır. Hayatı bu kadar paylaşımcı olarak yaşamalarına rağmen, hiç tasvip etmediğimiz ama sıkça karşımıza çıkan “yabancı”
tiplemesiyle karşılaşmaktadırlar. Cahil ve tutucu yaklaşımda olan bazı insanların olması bir şekilde moralleri etkilemektedir ve bu esnafımıza maalesef yansımaktadır. Çok deneyimli, liyakatli olsa da yabancı kelimesiyle yerel yönetimlerde de dışlanmalar yaşanmaktadır. Ancak güçlü, dayanışmacı, ilkeleri doğru ve dedikodudan uzak bireylerimizle bunun üstesinden geliyoruz.
Yönetici: Sayın Hocam, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dekan yardımcılığı görevini yürütüyorsunuz.
Üniversite hakkında okurlarımıza neler anlatmak istersiniz?

Doc.Dr Sedat Kaygusuz'la Çaykara meseleleri 1
Kaygusuz: Kırıkkale Üniversitesi 1992 yılında kurulmuş genç bir Cumhuriyet Üniversitesi. Yerleşim alanı Kırıkkale’nin batısı yani Ankara tarafı olmuş ve sınırları oldukça geniş bir alana konumlandırılmıştır. Şu ana kadar 9 fakültesi ve 3 yüksekokulu aktif halde bulunmaktadır ve aynı zamanda var olan ikinci eğitimle birlikte 15 bin öğrencisi bulunmaktadır. Başkente olan yakınlık nedeniyle üniversitemizin birçok avantajı
bulunmaktadır. Öğrenciler nispeten yüksek puanlarla giriş yapmakta, öğretim üyelerinin Ankara yakınlığı nedeniyle yürüttüğü birçok proje, kurumlara yakın olabilme ve araştırma imkânlarını paylaşabilme gibi avantajlar bir şekilde öğrencilerimize yansıtılabilmektedir. Yine Kırıkkale’de eksik olabilen herhangi
bir konu, Ankara’da çözülebilmektedir. Bu imkânları gözleyen ve üniversiteyi tercih eden Karadenizli öğrencilerimizin sayısı da bir hayli fazladır. Bu öğrencilerimiz derneğimizle de yakın diyalog içerisindedirler. Benim görev yaptığım Tıp Fakültesi ise şehir merkezinde bulunmaktadır. Her yıl 50 öğrenci almaktayız ve 11. yılındaki fakültemiz 3 dönemdir mezun vermektedir. Fakültemiz mezunları 1995 yılında TUS’ta Türkiye birinciliğini kazanmıştır. Yine bugüne kadar yüzden fazla uzman yetiştirmiş durumdayız. Tüm bilim dallarına sahip fakültemizin yaşadığı en büyük sıkıntı mekân sıkıntısı olup inşallah yakın zamanda yeni bir hastane binasına kavuşmasıyla Türkiye’de önemli bir merkez haline gelecektir. Biliyorsunuz Kırıkkale ili, hemen hemen 50 vilayeti Ankara’ya bağlayan karayolu üzerinde, Ankara’ya en yakın il konumunda bulunmaktadır.
Yönetici: Sayın Hocam, son nüfus sayımında Çaykara’nın nüfusu 1500’e düşmüş durumdadır. Sizce bu duruma düşmemize etken olan nedenler nelerdir. İlçemizin kalkınması konusunda önerileriniz var mıdır?
Kaygusuz: Bu haberi sizden duymuş oldum. Tabi ilçemizin nüfusu kaç olursa olsun, benim gönlümde orası vilayet düzeyindedir. Şöyle bir gezi niyetiyle otobüslere dolup gelsek bir günde nüfus 20000 üzerinde oluverir. Demek istediğim Çaykara kökenli insan sayımız onbinlercedir, malumunuz. Neden sayı düşük çıkmıştır? Hep söylediğimiz arazinin geçime elverişli olmamasının yanında elde edilen ürünlerinin ticari değerinin düşüklüğüdür. Yine sanayiye dayalı bir yapılanma da söz konusu olmadığından insanımız göç yolunu tercih etmiştir. Çaykara’nın yaz nüfusunu hatırlayalım: Kaç bin olmaktadır? Bu durum insanımızı göçe ve başka alanlara yöneltmiştir. Zeka katsayısı çok yüksek olan insanımız eğitimle çok önemli noktalara erişmiş ve ülkesine en üst düzeyden yönetici sağlamıştır. Cumhurbaşkanı, bakanlar, müsteşarlar ve üst düzey bürokratların yanı sıra birçok işadamı da yetiştirmiştir. Memleketime geldiğimde doğal güzelliğinin yanında maalesef bir yatırım, işsizlerimize çalışma imkânı sunacak girişimlere pek fazla rastlamamaktayız. Bunca bürokrata ve işadamına sahip ilçemizin sahipsizce bırakılmasından derin üzüntü duyuyorum. Kalkınmamızda en önemli noktalardan biri olarak bunu görüyorum. Başka yörelere yatırımlar çok, geri dönüşleri yüksek diye belki. Ama memleketim bana göre en güzeli. Elimizde varsa, geri dönmese de, önce memleketim olmalı.
Yönetici: Dünyanın en güzel turizm bölgesi olan Uzungöl’ümüzün, Çaykara’da olması ilçemize ekonomik, kültürel ve gelişmişlik yönünde hiç bir katkısı olmadı. Sizce nedenleri nelerdir?
Kaygusuz: Tam olarak sizinle aynı kanaatte değilim. Uzungöl ismi Çaykara ismi olmadan anılmıyor, anılamaz da. Çaykaranın Uzungölü o. Ekonomik manada haklısınız, uzungölü ziyaret edenler sadece Çaykara’dan geçmekle kalıyorlar. Çaykara’nın coğrafi yapısı, sıkışık hali maalesef önemli. Yerel yönetimlerin bu değeri paylaşmaları durumunda kalkınma birlikte olabilirdi. Sanırım Uzungöl köy statüsüne döndü bu yeni kanuni
düzenlemelerle. Şimdi Uzungöl ve Çaykara birlikte daha hızlı kalkınacaktır diye ümid ediyorum.
Yönetici: Sayın Kaygusuz, Çaykaramızın yetiştirdiği bir çok değerimiz var. Dünyanın her yerine dağılmış çok büyük potansiyelimiz mevcut. Her alanda bu gücümüzü Çaykaramızın kalkınması için nasıl harekete geçirebiliriz?
Kaygusuz: Bizler Ankara’da Trabzon’un kurtuluş yıldönümleri için yapılan etkinliklerde buluşuyoruz. Buna öncelikle büyükşehirlerimizde, İstanbul ve Ankara’da, yapılmasını önerdiğim “Çaykara Etkinlikleri” adıyla bir organizasyon düzenlenmelidir. Oraya tüm Çaykara’lı siyasetçi, bürokrat, işadamı ve hemşerilerimizin katılması sağlanmalıdır. Enine boyuna ocağımız tartışılmalı kalkınma hamlesi ortaya konulmalıdır.
Yönetici: Sayın Hocam, Çaykaralı hemşerilerimize son olarak neler söylemek istersiniz.?
Kaygusuz: Biz memleketimizden uzak bir yerlerde hayata devam ederken, biliniz ki rüyalarımızı oralarda görüyoruz. Doğup büyüdüğümüz yerlerde. Hep özlemini duymaktayız. Senede bir-iki defa hatırlamakla
kalmak istemiyoruz. Oralardaki hemşerilerimizin de huzurlu ve mutlu olarak görmeyi temenni ediyoruz ve bize düşen vazifelere hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.
Yönetici: Sayın Kaygusuz, yoğun işlerinizden dolayı bize zaman ayırdınız. Çok değerli fikirlerinizi bizlerle paylaştınız ve aynı zamanda kendinizi değerli okuyucularımıza tanıttınız. Çaykara gazetesi yönetimi adına sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonraki yaşamınızda sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.
Kaygusuz: Karşımda bir hemşerimi görme mutluluğunu bana yaşattınız bir. Bize söz hakkı vererek tanıttınız iki. Hemşerilerimize selam verme imkanı tanıdınız üç. Ne diyelim, yürekten teşekkür ediyorum.Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Sizin oynadığınız rol çok çok önemli yazılı basın olarak. Sizin de büyük katkılarınızla Çaykara’mızın daha kalkınmış, yaşayanlarını mutlu edecek yeni yüzüyle nice yarınlara dileklerimle, şükranlarımı sunuyorum.
Röportaj: Kemal ÇUMAN
İRTİBAT:
GSM: 0 506 533 6988
e-posta:
kemal.cuman@turktelekom.com.tr

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.