ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
37,9990
EURO
41,2872
ALTIN
3.703,86
BIST
9.682,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Ekmeğini mermerden çıkarıyor

Ekmeğini mermerden çıkarıyor
24.09.2017 20:43
A+
A-

İlçemizin Taşlıgedik Mahallesinden Nazmiye Yazıcı ekmeğini taştan çıkarırken erkeklere de taş çıkartıyor. Aynı gzamanda şair yazar ve anne olan Nazmiye Yazıcı babasının fabrikasının işletmesini yönetiyor.

Ekmeğini mermerden çıkarıyor 1

Gümüşhane’de yaşayan Nazmiye Yazıcı (46), 12 yıldır işlettiği mermer fabrikasında adeta ekmeğini taştan çıkarıyor. İki çocuk annesi Yazıcı, Gümüşhane’nin Torul ilçesinde babasına ait 10 kişinin istihdam edildiği mermer fabrikasının işletmeciliğini yürütüyor.

Fabrikada zaman zaman personeliyle beraber çalışan Yazıcı, kepçe ve forklift gibi araçları kullanmanın yanı sıra taş da keserek üretimde aktif rol alıyor. Çaykaralı Nazmiye Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasına ait taş ocakları ile Trabzon ve Gümüşhane’de mermer fabrikaları olduğunu, Gümüşhane’deki fabrikanın işletmeciliğini kendisinin yaptığını söyledi. İşini sevdiğini anlatan Yazıcı, “Sürekli üretiyorsunuz, sürekli farklı şeyler oluşturuyorsunuz. Hiç durmayan, her an kendini yenileyen bir sektör, bu yüzden zorluk yaşamıyorum.” dedi. Yazıcı, taş blokların ağırlığının 10 ile 15 ton arasında değiştiğine dikkati çekerek, fabrikada üretilen taşların Gümüşhane’den çıkarıldığını dile getirdi. Fabrikada üretilen travertenin, soğuk sıcak algısı olmayan dayanıklı bir taş olduğunu belirten Yazıcı, “Bu traverten taş farklı şekillerde işlenip sunuluyor. Bu taş iç ve dış bütün mekanlarda kullanılabiliyor. Taşın özelliği yazın serin, kışın sıcak ve nefes alma özelliğine sahip.” diye konuştu. Yazıcı, ürettikleri taşların Fransa, İngiltere, Çin ve ABD’de kullanıldığını ifade ederek, aynı zamanda ülke içinde de birçok noktaya satış yaptıklarını anlattı. “Müşterilerim çok şaşırıyor” Bir kadın olarak mermer fabrikası işletmenin kendisi için zor olmadığına işaret eden Yazıcı, zaman zaman işlerde personeline yardım ettiğini aktardı.

Yazıcı, müşteriler ve çalışanlarca ilk zamanlar bu durumun yadırgandığını belirterek, “Müşterilerim fabrikanın başında benim olduğumu öğrenince hayret ediyor, çok şaşırıyorlar. Babamızın işi sayesinde ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz ancak keyifli bir iş. Karadeniz kadınının bir özelliği bu. Gerçekten her Karadeniz kadının yapabileceği bir iş bu, ben öyle görüyorum.” dedi. Geçmişte evin geçiminin erkekler tarafından sağlandığını ancak günümüzde bu durumun değiştiğini dile getiren Yazıcı, “Kadınların alın teri olmadığında yeterli gelmiyor. Kadınların da mutlaka ülkenin gelişmesine, ekmeğin kazanılmasına katkısı olmalıdır. Kadınların alın teri daha çok karışmalı ekmeğe.” ifadesini kullandı. Yazıcı, yaptığı işin ailesine zaman ayırmasına engel olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Aynı zamanda şair ve yazarım, 5 kitabım yayımlandı. Belki de taş sayesinde şair oldum. Daha önce de şiir yazıyordum ama yeteneğimin gelişmesi taşla uğraştıktan sonra arttı, ufkum daha farklı gelişti. Kitap yazmanın yanında torna makinesinde mermerden küllük, tabak gibi eşyalar yaparak zaman geçiriyorum. Böylece bütün boş zamanımı dolduruyorum.” Fabrikada çalışan işçilerden mermer ustası Fatih Usta (32) da kadın bir işverene sahip olmaktan mutlu olduğunu dile getirdi. Kadın işverenlerin erkeklere oranla daha anlayışlı olduğunu savunan Usta, “Ben daha önce erkek patronlarla da çalıştım ancak bayan patronla çalışmak farklı oluyor. Hem temizlik hem davranış açısından çok farklı. Anlayış açısından kadın patronların daha iyi olduğunu gördüm.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Taka Gazetesi

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.